Üzüm pekmezi ve yumurta sarısını yumurta fırçanızla iyice çırpın. Azar azar poğaçalarınzın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış frıında poğaçalarınızı pişirin. Afiyet olsun.
Tepside bekleyen hamur, daha da kabaracaktır ve yerken yumuşak bir poğaça tüketilmesini sağlayacaktır. Poğaçaların yumurta sürme işlemini ise fırına göndermeden 1 dakika önce yapmanız tavsiye edilir.
Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Harç koyularak istenilen şekilde kapatılır. Tepsiye dizilir. Yumurta sürülür. üzerine haşhaş dökülür.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Poğaçaların üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür ve çörek otu serpiştirilir. Yarım saat dinlendirdikten sonra 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir ve servis edilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Nemli bez, hamurun dinlenme sırasında kurumasının önüne geçecektir.
Peki bu nasıl çalışır? Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Malzemelerin sıcaklığı:
Poğaça yapımında kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Özellikle süt, yumurta ve yoğurt gibi malzemeler soğuk olursa, hamur sert bir kıvamda olacaktır. Bu yüzden poğaça yapımına geçmeden yarım saat önce malzemeleri çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin.
Yumurta akı poğaçayı sertleştirir mi? Normalde iyi kabarmayan bir kek her ne kadar çok iştah açıcı olmasa da en azından bir başka tarifte değerlendirilebilecek kadar pişer. Ancak iş yumurta akı ile kabaran pandispanyaya gelince durum pek öyle olmaz. Hamur üzerine oturulmuş gibi ezik ve sert olur.
Poğaçalara Mayalandıktan Sonra Yumurta Sürmeli | Kuzinede Kızaran Ekmek.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Hamurun üzerine parmağınızla hafifçe bastırın. Eğer parmağınızı geri çektiğiniz zaman hamur şeklini geri alıyorsa yoğurma işlemini bitirebilirsiniz. Mayalı yumuşak poğaça yapmak için hamuru iki kere yoğurmanız gerekir.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Pişen poğaçaları tamamen soğuttuktan sonra, buzdolabı poşetine doldurup ağzını bağladıktan sonra buzluğa atabilirsiniz. Poğaçayı buzlukta saklarken dikkat edilmesi gereken nokta, taze bir şekilde dondurucuya koymaktır.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Sert poğaçaların üzerini sudan geçirin ve cam bir tabağa yerleştirip mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ısınan poğaçalar yumuşayacaktır. Pişirdikten sonra beklenenden çok daha sert olan ya da beklediği ve hava ile temas ettiği için bir süre sonra sertleşen poğaçalar, yeniden ilk günkü tazeliğine kavuşturulabilmektedir.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
En iyi alternatif ayran
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri