Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir.
İÇİNDEKİLER Page 8 HAVUÇ Page 9 -7- HAVUÇ A-HAVUÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Havucun anavatanı Türkiye'dir. Sebze üretimimiz içinde önemli bir yeri olan havuç ülkemizde belli alanlarda önemli miktarlarda üretilip tüketilen bir sebzedir.
Bilindiği kadarıyla, ilk havuçlar 10. yüzyılda İran ve Ön Asya'da yetiştirilmişti. Bu havuçların orijinalinde mor veya beyaz renkte oldukları, fotoğraftaki gibi ince ve çatallı bir köke sahip oldukları, ancak mor pigmentlerini kaybederek sarı bir renge dönüştükleri biliniyor.
Havuç, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu haricindeki tüm topraklarda yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Havucun en çok yetiştirildiği iller ise Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin'dir. Havuç üretiminde ilk sırada yer alan ülke 20 milyon tonla Çin'dir.
Özellikle İç Anadolu Bölgesinde sıklıkla kullanılan bödük kelimesi, havuç demektir. Bödük, havuç sorusuna verilebilecek en kısa yanıttır. Havuç, toprak altında yetişen bir sebzedir.
İlgili 25 soru bulundu
Furkan Kızılay Kimdir? Çocuklar Duymasın adlı TV dizisindeki Emre ( Havuç) karakteri ile tanındı. Furkan Kızılay, 30 Kasım 1990 tarihinde İstanbul, Şile'de doğmuştur. Fitness öğretmeni ve antrenör olan babasının adı Emin Kızılay, annesinin adı Mine Kızılay'dır.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Daha önceki rekoru 1 kilo ile geçen Thomas "Havucumu herkes Karayip Korsanları filminin gaddar karakteri olan Davy Jones'e benzetiyor.
Havuç, ilk olarak Afganistan'da tarıma uygun hale getirildi ve yaklaşık bin yıl kadar önce Doğu Akdeniz'e yayıldı. 14. yüzyılda Avrupa ve Çin'e ulaştılar. 16.yüzyılın başlarında İtalya, İspanya ve Almanya'da turuncu havuç bulunabiliyordu. Ancak mor, sarı, kırmızı ve beyaz çeşitler Asya ve Orta Doğu'da kaldılar.
Clauson, geşür “havuç” Farsça gazar‟dan alıntıdır, der (Clauson 1972, 754).
Konya'nın Ereğli İlçe Belediyesi tarafından patenti alınan ve Ereğli'nin ilk patentli ürünü olarak tanınan siyah havuca ülkemizde en çok Konya, Ankara (özellikle Beypazarı), Antakya ve Güney Marmara'da rastlamak mümkün oluyor.
Makalede, 1100 yıl kadar önce ilk etapta mor, arkasından da sarı havuç türlerinin ortaya çıktığı ve bundan 600 yıl sonra da seçici üretme tekniklerinin gelişmesiyle birlikte A vitamini açısından zengin olan bugün alışık olduğumuz turuncu havuçları üretmeyi tercih ettiği belirtildi.
Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir bitkiydi. The Economist dergisinde yayınlanan bir makalede, havucun yaşadığı dönüşümün nedenleri ve tarihçesi mercek altına alındı.
Mor havuç özellikle İç Anadolu bölgesinde Konya'da yetiştiriliyor. Mor havucun faydaları ise saymakla bitmiyor. Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 21.482.971 ton üretim ile dünyanın en büyük havuç ve şalgam üreticisidir. Özbekistan 2.769.613 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti ve Özbekistan, dünyadaki toplam havuç ve şalgamın %50'ünden fazlasını birlikte üretiyor.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Havuçta oldukça fazla beta karoten ve A vitamini mevcuttur. Göz sağlığınıza katkıda bulunurken, maküler dejenerasyon ve kataraktı önleyen vitaminler için de zengin bir kaynaktır. Havuç aynı zamanda A vitamini ve rodopsin açısından zengindir. Rodopsin az ışıkta görmemize yardımcı olan mor renkli bir pigmenttir.
Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır. Havuç kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, gözlere iyi gelir, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır.
A vitamini ve potasyum kalp sağlığı üzerinde önemli besin öğeleridir. Bunları bolca içeren havuç bu sayede kalbe de oldukça faydalıdır.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Kum havucu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Kumluk yerlerde yetiştirilen küçük bir tür havuç
En çok tüketilen havuç türleri olarak mor, turuncu, beyaz, kırmızı, siyah ve sarı renkteki havuçlar tercih edilmektedir. Turuncu renge sahip havuçlar en fazla Avrupa ve Orta Doğu'da, kırmızı renkteki havuçlar ise Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan gibi ülkelerde tercih edilmektedir[3, s.20].
Dünya üzerinde yaşayan ve tembelliğiyle ünlü olan miskin hayvan ya da tembel hayvan, en sevdiği işi yapıyor ve tembel tembel havuç yiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri