Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Poğaçaların soğumasını beklemeyiniz vakit kaybetmeden poğaçaların üzerini nemli bir bezle kapatınız. Nem yumuşamasına neden olacaktır. - Tavanın içerisine 2 ile 3 damla su ilave ederek sertleşmiş poğaçayı tavanın içerisine koyunuz ve suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayınız.
Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Nemli bez, hamurun dinlenme sırasında kurumasının önüne geçecektir.
İhtiyaç halinde un ilave ederek hamurunuzun kıvamını ayarlayın. Ardından üzerini hava almayacak şekilde kapatıp kışları ılık bir fırında yazları da oda sıcaklığında mayalandırmaya bırakın. Hamurunuz iki katına çıkana kadar mayalandırmayı ihmal etmeyin.
İlgili 43 soru bulundu
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Yeni bir maya paketi aç ve bir tatlı kaşığı mayayı 1 bardak (240 ml) ılık su (yaklaşık 40 °C'de) ve 1 yemek kaşığı şekerle karıştır. Bu karışımı 1 ila 2 cm köpük elde edene kadar yaklaşık 10 dakika boyunca mayalandır. Eğer bu başarısız olursa taze maya almalı ve tekrar denemelisin.
Keki tekrar fırına alın ve fırın derecesini 120'ye kadar düşürün. Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Peki, poğaça kaç derecede pişmeli? Poğaça 170 ila 180 derece arasında 20 ila 25 dakika pişirilmelidir. Bunun yanında onunda pişmesi kontrol edilmelidir. Bunun asıl sebebi her fırının aynı ölçüde pişirememesidir.
Evet bu yöntem en bilineni. Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Eğer hamurun içinde yumurta ve yaş maya kullandıysanız, mayalama işleminden sonra en fazla 2 saat içinde hamuru kullanmak gerekir. Eğer hamurda yumurta yoksa, yaş maya varsa mayalandıktan sonra 3 saat bekletebilirsiniz.
Pişmiş poğaçaları oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra, tazeliğini korumak için üzerini çok az nemli bezle örtün. Bu şekilde dinlenen poğaçalar, tazeliğini uzun süre korur. Oda sıcaklığında saklarken, mutlaka kapaklı bir kabın içerisine koyun. Akdi takdirde kısa sürede kurumaya başlayacaktır.
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Peki bu nasıl çalışır? Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Ben süt ile mayalanan hamurun daha güzel ve lezzetli olduğuna inanırım. ➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür.
Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri