Polarize, genel olarak ışık yansımalarını emen film tabakası olarak tanımlanmaktadır. Gözlüğün camı henüz işlenmeden içerisine yerleştirilen polarize tabakası, güneşin oluşturmuş olduğu gözü kamaştıran ışık yansımalarını emerek, engellemektedir. Bu sayede daha rahat bir görüş açısı sunmaktadır.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Polarize güneş gözlüğü modelleri, yansımaları ve parlamaları azaltarak görüş kalitenizi artırır. Araç kullanırken, doğa sporları yaparken, su kenarında ve üstünde vakit geçirirken en iyi güneş gözlüğü camı, polarize özelliği olan seçeneklerdir.
Polarize camlar güneşin yaydığı zararlı ışınları absorbe ederek gözlerin zarar görmesinin önüne geçiyor. Aynı şekilde kışın, özellikle karlı günlerde gözlerinizin zarar görmesine polarize güneş gözlükleri engel oluyor. Polarize camlı bir güneş gözlüğü ile normal camlı bir güneş gözlüğü arasında birçok fark bulunuyor.
Her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
POLARİZE GÖZLÜĞÜNÜN AVANTAJLARI
Televizyon seyrederken ya da bilgisayar karşısında, yani, kapalı alanlarda da parlama meydana gelebilir. Polarizan güneş camları yüzeye gelen parlamaları, görüşü engellemeden emer. Polarizan güneş camları, ışık yansımasını azaltır ve kontarst hassasiyetini artırır.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Kaliteli her güneş gözlüğünde UV koruma filtresi bulunur. Polarize filtreli gözlük ise tamamen size kalmış bir seçimdir. Seçtiğiniz güneş gözlüğünde polarize filtre olmaması göz sağlığınıza zarar vermez. Fakat UV koruma olmaması gözünüzde kalıcı hastalıklara yol açabilir hatta körlüğe kadar götürebilir.
Güneş gözlüğü seçerken en önemli belirleyicilerden biri gözlük camının zararlı ultraviyole ışınlarına karşı en az yüzde 99, mümkünse de yüzde 100 oranında koruyuculuk sağlamasıdır. Çünkü kısa dönem ultraviyole maruziyeti gözlerde güneş yanığı benzeri etkiler oluşturabilir.
Polarize film tabakası, zararlı ve rahatsız edici güneş ışınlarının, göze direkt yansımaması için işlenmemiş camın içerisine yerleştirilmektedir. Özellikle araç kullanırken mutlaka polarize gözlük takmanız gerekmektedir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Sürüş söz konusu olduğunda tüm güneş gözlükleri eşit değildir. Araç kullanırken kullanılması gereken en iyi cam renkleri gri ve kahverengidir. Bu renkler nötr olduklarından trafik ışıkları gibi önemli renk kontrastlarına müdahale etmezler. Aynı şekilde sarı ve kehribar renk tonları da iyi seçimlerdir.
Polarize güneş gözlüğü nedir sorusunun yanıtı, istenmeyen tüm ışık yansımalarını engelleyen gözlük filtresine sahip tasarımlara işaret eder. Polarize güneş gözlüğü modelleri ile özellikle de güneş ışığının çok yoğun olduğu mevsim koşullarında ışık yansımaları azaltılarak göz konforu artırılabilir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Fotokromik camlar:
%100 UV koruması sağlayan ve güneş ışığında kendiliğinden koyulaşan saydam ışığa duyarlı camlardır. Bunun yanı sıra, fotokromik camlar her ortamda tüm gün boyunca ışığa karşı koruma sağlayan en iyi değişken camlardır.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Polarize güneş gözlüğü testi yapmak için cep telefonunuzu elinize almanız yeterli. Telefonun ekranı açıkken, güneş gözlüğünü ekranın üzerine tutun ve yavaşça yatay konumdan dikey konuma getirin. Görüntü tamamen kararıyorsa veya renk değiştiriyorsa, güneş gözlüğünüz polarize camlı demektir.
Tutulma Gözlükleri
Güneş tutulmasını gözlemenin en etkili yolu, direkt olarak Güneş gözlemi için üretilmiş özel filtreli gözlükler kullanmaktır. Bu filtreler, görüntü olarak alüminyum folyoyu andırsa da, normal alüminyum folyo ile gözlem yapamazsınız.
Güneş tutulmasını izleyebilmek için özel filtreli gözlükler kullanılması gerekmektedir. 3D gözlükler içerisinde bu tip bir filtre bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri