Polikistik over sendromu ve diğer bazı üreme sistemi problemleri erken menopoza neden olabilir. Bununla beraber, kişinin yaşı arttıkça yumurta sayısı azalacağından polikistik overin yan etkileri de azalacaktır.
Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir.
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
Aynı zamanda en sık görülen endokrin bozukluklardan biri olan polikistik over sendromu, adet döneminin düzensizleşmesine, aşırı tüylenmeye, sivilceye, kısırlığa ve kilo alımına da neden olabilmektedir. Uygulanacak tedavi ileriki dönemlerde kişinin hamile kalmak isteyip istemediğini göre farklılık gösterir.
Kadınların yüzde 1'i erken menopoza giriyor
Ortalama 1 yıl adet görmeyen bir kadın menopoz döneminde olarak kabul edilmektedir. Kadınların %1'i erken menopoza girmektedir. Menopoz için önemli risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ailesel yani genetik faktördür.
İlgili 36 soru bulundu
Menopoz çoğunlukla pek çok kadında 45 yaş sonrasında başlar. Ancak nadiren de olsa 40 yaş öncesinde de menopoz başlayabilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Menopozun erken başlaması, uzun vadede kişide istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Erken menopoza giren kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak özellikle kalp damar hastalıkları, ciltte yaşlanma, kemik erimesi, ürogenital sistemde yaşlanma, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel isteksizlik gibi sorunlar görülüyor. Bu nedenle mutlaka hormon yerine koyma tedavisi uygulanmalıdır.
Polikistik Over Sendromu:
Östrojen hormonunun, progesterona göre daha yüksek seviyede olması ve bu hassas dengenin bozulması rahim kanserine neden olabilir. Polikistik over sendromu, aynı zamanda kıllanma, adet düzensizliği ve infertilite(kısırlık) gibi nedenlere de yol açabilen bir durumdur.
Polikistik over sendromu tamamen ortadan kalkmaz ancak uygulanacak olan bazı tedavi yöntemleri ile ilerleyişi durdurulabilmektedir.
Polikistik over sendromu tedavi edilmezse, mevcut şikayetler ilerleyerek daha önemli sorunlara yol açabilir. Örneğin, hasta ideal kilosunun üzerindeyse ileride şeker hastalığına yakalanma ihtimali artar.
Polikistik over sendromlu kadınlar özellikle bel çevresine odaklanmalıdır. Bel çevresi ölçüleri düzenli olarak takip edilmelidir. Bitkisel protein olan kurubaklagillere haftada 2-3 kez beslenmede yer verilmelidir. Et, balık, tavuk tüketirken sağlıklı pişirme teknikleri (ızgara/haşlama/fırın) tercih edilmelidir.
Dolayısıyla erkeklik hormonu yüksek olan ve ultrasonda yumurtalıklarınki yumurta sayısı en az bir yumurtalıkta 12 den fazla olan düzenli adet gören kadınlar polikistik over sendromudur. Bu kadınların çocuk sahibi olması zor olabilir ve tüp bebek tedavisi ihtiyaçları olabilir.
Obez olan kadınlarda ve kızlarda PCOS daha sık görülür. Ayrıca genetik yatkınlık da söz konusudur. PCOS belirtileri, sıklıkla menstrüasyonun başladığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ancak pek çok kişide de 20'li yaşlara kadar hiç bir bulgu görülmeyebilir, hatta 20'li yaşların ortalarında ortaya çıkabilir.
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
Genellikle 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda adet düzensizliği, kanamanın eskisinden çok daha az olması, sıcak basması, uyku bozuklukları, gerginlik ve depresyon gibi belirtiler menopoza işaret ediyor. Menopozda hormon tedavisine başvurulması ise hasta özelinde detaylı incelemeyi gerekli kılıyor.
“Sigara kullanımından kaçınma, iyi beslenme, yumurtalıklar üzerinde yapılan cerrahi tedavilerin niteliği ve tekniğinin iyi belirlenmesi, tüberküloz ve kabakulak gibi enfeksiyon hastalıklarının kontrolü, partner sayısının az olması gibi faktörler erken menopozu geciktirebilir.
Genel olarak yumurtalık kisti bitkisel tedavi süreçlerinde adını sık sık duyduğumuz polikistik over sendromu da bir yumurtalık kisti çeşididir.
Polikistik Over ve Hamilelik
Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur. Polikistik over sendromu %100 kısırlığa sebep olmamaktadır ancak hamile kalma şansını önemli ölçüde düşürmektedir.
Her ay düzenli olarak büyüyen yumurtalık kistleri, aralarında bir tanesi seçildikten sonra küçülmeye başlar. Seçilen yumurta kisti büyür ve adet döneminin ortasında çatlayarak içindeki olgunlaşan yumurta atılır.
Bunlardan biri iğne ile yumurtlamayı sağlayan hormon tedavisi; diğeri ise laparoskopik yöntemle yumurtlamayı sağlamak üzere yapılan cerrahi girişim laparoskopik diatermidir (LOD) dir. Polikistik over sendromunda tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansınız %70 civarına kadar çıkarabilirsiniz.
Yüz ve vücutta tüylenme, sivilce, adet düzensizliği ya da adet yokluğu, kısırlık ve kilo alma belirtileri ile görülen kronik bir endokrin hastalığı olan polikistik over sendromu kilo vermeyi zorlaştırır.
Dünya geneline bakıldığında menopoz yaşı 51 iken, bu oran 45 ila 55 yaş arasında değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde menopoz yaşı gelişmiş ülkelere kıyasla daha erkendir. Gelişmiş ülkelerde menopoz görülme yaşı 49 ila 51 aralığındayken, gelişmekte olan ülkelerde 43 ila 49 arasında değişkenlik gösterebilir.
Erken menopoz olması halinde sürecin geri döndürülmesi mümkün değildir. Ancak düzenli jinekolojik muayene olan kadınlarda erken teşhis ile menopoza giriş süreci uzatılabilir. Özellikle anne olmak isteyen kadınlar içinse en kısa süre içerisinde tüp bebek tedavisi planlaması yapılması önerilmektedir.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri