Günümüzdeki teknolojik koşulların yardımıyla, polikistik over hastalarının gebe kalması mümkün hâle gelmiştir. Her ne kadar bazı hastalarda ilaç tedavisi sayesinde ovülasyonun gerçekleştirilmesi sağlanarak gebelik elde edilebilse de; hastaların büyük bir kısmında ilaç tedavisi ile başarı sağlanması mümkün olmamaktadır.
PCOS ile Hamile Kalma Şansı
İlaç tedavisi hamile kalmanıza yardımcı olmazsa, doktorunuz tüp bebek tedavileri önerebilir. PCOS'lu çoğu kadının IVF tedavisi ile hamile kalma şansı yüzde 20 ila 40'tır. 35 yaş ve üstü veya fazla kilolu kadınların hamile kalma şansı daha düşüktür.
Dolayısıyla polikistik overli hastalar başka sorunları yoksa normal yollarla da gebe kalabilirler.
Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir. Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır.
Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen polikistik over; yumurtlama bozukluğu oluşumuna neden olarak kısırlığa zemin hazırlar.
İlgili 41 soru bulundu
Polikistik over sendromu tamamen ortadan kalkmaz ancak uygulanacak olan bazı tedavi yöntemleri ile ilerleyişi durdurulabilmektedir.
Polikistik over sendromunda kesin tanı için ilk adım ultrason değerlendirmesiyle yumurtalıktaki yumurta sayısına bakmak oluyor (Polikistik over görünümü için 12'den fazla yumurta olması bekleniyor). Beraberinde bazı hormon testleri yapılıyor ve hastanın insülin direncine bakılıyor.
Polikistik Over Sendromu evlenince geçer mi? Polikistik over sendromu evlenince ya da doğum sonrası iyileşen bir rahatsızlık değildir.
PKOS tanısının konulması için sadece ultrasonda PKO görüntüsünün olması, sadece yumurtlamanın olmaması ya da sadece hiperandojenizm olması tek başlarına yeterli değildir. Bu bulgulardan en az iki tanesi aynı anda gözlenmelidir. PKOS tanısını koyduran spesifik bir test yoktur.
İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Yumurtlama olmayanlara bunlara yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar verilir. En basiti klomifen sitrat denen ağızdan alınan haplardır. Büyük çoğunluğunda klomifen sitrat ile yumurtlama sağlanabilir. Sağlanamayınca Gonadotropin hormon içeriği olan iğneler kullanılır.
Polikistik over sendromu ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Öncelikle hastanın göbeğinin içerisinden 10 mm'lik bir kesi uygulanır. Polikistik over sendromu ameliyatının tıp dilindeki ismi ovarian drilingtir.
En yüksek sayıda yumurta taslağı içeren, yani bir yumurtalıkta 12 ve daha fazla küçük kistik oluşumlar yani foliküller varsa bu tip yumurtalıklara “Polikistik over” denmektedir. Polikistik over sendromu (PKOS) ise birçok belirti ile gidebilen bir durumdur, semptomlar topluluğudur.
İleri derecede polikistik overi olan hastalarda yumurtalıkların büyümesine bağlı çift taraflı kronik bir kasık ağrısı olabilir. Ancak PKOS genellikle sadece adet döneminde kramp tarzında alt karın bölgesinde ağrılar olabilir ancak her hastada görülmez.
Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Polikistik Over Sendromu için Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak idealdir. Egzersizin yanı sıra karbonhidrat miktarını sınırlandırmak insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük aktivite, düşük şeker alımı ve düşük iltihaplı diyet kilo kaybına yardımcı olur.
Dr. Korhan Kahraman, polikistik over sendromunun (PKOS) tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalık olup yaklaşık olarak her 10 genç kadından birinde görüldüğüne dikkat çekerek, "Hastalık sıklıkla geç ergenlik ve genç erişkin yaş dönemlerinde 18-25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.
Ancak polikistik over sendromu olan kadınların öncelikle beslenme tarzı ayarlanmalı ve spor için teşvik edilmelidirler. Her Polikistik Over Sendromlu hasta bir olmasa da her hastanın tedavi sürecinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyesini düşürmek, sigara içmemek, alkol kullanmamaktır.
PCOS sıklıkla karın bölgesinde yağlanma, obezite, insülin direnci, metabolik bozukluklar ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkilidir. Bunun yanı sıra pkos'un en önemli belirtilerinden biri de kadınlarda kısırlık olarak kendini gösterir.
Yüksek Vitamin D Takviyesi Almak
Polikistik over sendromlu kadınların yüzde 67-85'inin D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu eksiklik sendromun doğrudan bir nedeni olmasa da, insülin gibi PCOS semptomlarının çoğuna katkıda bulunabilir.
Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar. Geç adet olduğu gibi bazı PKOS hastalar da sık adet olurlar. PKOS hastalarının yaklaşık %65'i 35 günden daha geç adet olur, %5' i 3 aydan daha geç olur ve %30'u da yumurtlama olmadığı halde düzenli olarak ayda bir adet görebilir.
Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal rahatsızlıktır. Komplex genetik geçişli bir hastalıktır ve neden geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Görülme sıklığı, kullanılan tanı kriterlerine göre farklılık göstermekle birlikte ortalama %8-13'ler civarındadır.
Polikistik over sendromu yaşayan kadınlarda adetler ise genellikle 21 günden az ya da 35 günden fazla olmaktadır. Aynı zamanda adet dönemleri düzensiz aralıklarla seyretmektedir. Polikistik over sendromu, Kilo artışı, hamile kalamama ya da geç hamile kalma gibi belirtileri de beraberinde getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri