Kalın bağırsak (barsak) polipleri çıkarıldıktan sonra hastaların % 20- 50'sinde, tetkikten sonraki 3-5 yıl içinde tekrar poliplerin olduğu gözlenir. Kalın bağırsağından polip alınan kişilerde, kalın bağırsak kanseri veya rektum kanseri riski sağlıklı nüfusa oranla 3-8 kat daha fazladır.
Burun polipleri doğası gereği tekrar edebilen bir hastalıktır. Tekrar edebilir diye ameliyat olunmaması yanlış bir düşüncedir ve bu polipler yaşam kalitenizi düşürebilir.
Ameliyata karşın poliplerin tekrar etmesinde en büyük etkenler doğru tanı konulamaması, sadece poliplerin alınması gibi yetersiz cerrahi teknikler kullanılması, ameliyat sonrası ilaç desteğinin ihmal edilmesi ve kontrollerin yetersiz kalmasıdır.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Poliplerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Herkeste görülebilen poliplerin oluşmasında risk faktörleri bulunmaktadır. Kontrol altında tutulmayan tip2 diyabet hastalarında polip gelişimi daha sık görülmektedir.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Kolon poliplerinden kaynaklanan uzun süreli kanama, demir eksikliği anemisine neden olabilir. Poliplerin diğer belirtileri karın ağrısı, ishal, kabızlık ve dışkı çapında azalmadır. Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesinin iç duvarını kaplayan tabakadan kaynaklanıp safra kesesi boşluğuna doğru uzanan yapılardır.
Kalın bağırsak (barsak) polipleri çıkarıldıktan sonra hastaların % 20- 50'sinde, tetkikten sonraki 3-5 yıl içinde tekrar poliplerin olduğu gözlenir. Kalın bağırsağından polip alınan kişilerde, kalın bağırsak kanseri veya rektum kanseri riski sağlıklı nüfusa oranla 3-8 kat daha fazladır.
Normal kolon mukozasından bir polip gelişimi ve bu polibin kansere dönüşüm süreci yaklaşık 7-10 yıldır. Bu nedenle kolonoskopide hiç polip saptanmayan bireylerin 7 ila 10 yılda bir kolonoskopi tetkikleri yaptırması yeterli olacaktır.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Rahim içi polip ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli
İşlem sonrası 1-2 hafta kanama olabilir. kanama olduğu süre deniz havuz küvet jakuzi ve cinsel birliktelik önerilmez. Ayaktan duş alınabilir. yeme içme konusunda kısıtlama yoktur. 1-2 gün istirahat edilebilir ya da işe dönüş hemen ertesi gün olabilir.
Polip Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki
Histeroskopik polip ameliyatından yaklaşık 7-10 gün sonra, hasta kendini tamamen iyi hissedince cinsel ilişkiye girilebilir.
Polip ameliyatı görece basit ve zararsız bir işlemdir. Ancak ameliyat sırasında rahim içinde aşırı doku kazınması yapılırsa yapışıklıklar oluşabilir. Ehil ellerde rahmin zarar görme ihtimali oldukça düşüktür. Polip ameliyatının yapılmadığı bazı durumlarda hastada kansızlık ve rahim kanseri görülebilir.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Rahim ağzında yerleşim gösteren polipler muayene esnasında saptanırken, rahim içindeki poliplerin teşhisi için adet döneminde ultrason yapılması yeterli olur. Kimi zaman teşhis 3 boyutlu ultrason, rahim filmi ya da rahim içerisine steril su verilerek netleştirilir.
Poliplerin cerrahi işlem yardımıyla rahimden alınmasına polip ameliyatı ya da polipektomi denir. Oldukça basit endoskopik bir işlem olan polipektomi, milimetrik hassaslığa sahip cerrahi aletler ile yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissedilmez.
Endometrial polip tanısı koyabilmek için gelişmiş bir ultrason cihazına ve bu konuda tecrübeli bir jinekoloğa ihtiyaç vardır. Ultrason ile tam tanı konamayan durumlarda rahim içine serum fizyolojik verilerek yapılan bir test (SİS) ile tanı doğrulanabilir. Rahim filmi (HSG) çekilerek rahim polipleri tanınabilir.
Histeroskopi ile polip ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Hasta anestezi ile uyutulduktan sonra, vajina, spekulum ile genişletilir. Genişletilen vajina girişinden, histeroskop adı verilen, ucunda ışık kaynağı bulunan, özel bir kamera sokulur.
Poliplerin çoğu belirti vermez ve genellikle kolonoskopi veya radyolojik incelemeler esnasında tesadüfen saptanır. Ancak bazı polipler rektal kanama, makatta sümüksü akıntı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ve seyrek olarak da karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilirler.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
Riskli polipler cerrahi ile çıkarılmalı
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri