Polis, kimi durumlarda ev sahibinin izni alınmadan arama yapılabiliyor. -Polis, kamu güvenliğine yönelik tehdidin giderilebilmesi için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü, gözaltına alma işlemlerinden önce hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlayabiliyor.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
(1) Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamaz. (2) Suçüstü veya gecikmesinde sakınca bulunan hâller ile yakalanmış veya gözaltına alınmış olup da firar eden kişi veya tutuklu veya hükümlünün tekrar yakalanması amacıyla yapılan aramalarda, birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
İster mülk sahibi, ister kiracı olsun bir eve baskın, arama, denetleme yapılabilmesinin ön koşulu, ortada kuvvetli bir suç şüphesinin olmasına bağlıdır. Bu suç şüphesi mahkeme tarafından değerlendirilip bir arama kararı verilmedikçe hiç kimse bir meskene giremez.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
İlgili 24 soru bulundu
PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.
Düzenlemeyle, bazı suçların önlenmesi amacıyla MİT, polis ve jandarma telefonları dinleyebilecek.
Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu ise kolluk kuvvetinin üç şartla bir eve girebileceğini söyledi: - Evde suç işleniyorsa, kolluk kuvveti o suçu (ağır cezalık olmak şartı ile) önlemek için o eve girebilir. - Izdırar (zorunluluk) hali ve meşru müdafa şartları var ise yine kolluk kuvveti o eve girebilir.
Gece arama ve konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde yani kamuya açık olmayan yerlerde arama hiçbir şekilde kolluk amirinin yazılı emri ile arama yapılamaz. Hakim kararı olmadan savcının yazılı emri ile yapılan aramalar 24 saat içerisinde yetkili hakimin onayına sunulur, hakim kararını 48 saat içinde açıklar.
Aile Evine Haciz Gelir Mi? Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
1) Sulh Ceza Hakimi; Kural olarak adlî aramaya karar verme yetkisi Sulh Ceza Hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcısı, Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilirler.
Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur. Kollukça usulüne göre kimliği sorulan kişi de bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğinin belirlenmesini sağlamak zorundadır.
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda sadece hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile arama yapılması mümkündür. Ancak bazı durumlarda hakim kararı ve yazılı arama emri bulunmasa dahi arama yapılabilecektir.
Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.
CMK. 116. Maddesinde: “Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri ve ya ona ait diğer yerler aranabilir.” Hükmü yer almaktadır.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle polisin adres tespiti işlemlerini takip etme uygulamasına son verildi.
Cevap: Polis eşliğinde adres tespit isteği
Adres tespitine mahkeme karar verir. Tebligat yapılamıyorsa davalının adresinin tespiti için zabıta tahkikatı için polise yazılı emir verir.
Polislik için güvenlik soruşturmasında kişinin içinde bulunduğu ortam dikkate alınarak” araştırma yapıldığı için güvenlik soruşturması aileyi kapsamaktadır. Bir diğer deyişle aileden dolayı kişinin güvenlik soruşturması olumsuz çıkabilir. Polis güvenlik soruşturmasında kardeşin etkisi de bulunmaktadır.
Emniyet Teşkilatı dışındaki diğer kamu mensupları ile refakatinde gelen yakınları ( eş, anne,baba,çocuk,gelin ve damat ) " Kamu Mensubuna Uygulanan Ücretler " den yararlanır. - Kamu mensubunun refakatinde gelen ancak yakınları dışında olanlar " Onaylı Misafirlere Uygulanan Ücretler " den yararlanır.
1- Otel bölümünde aralıksız konaklama süresi en fazla on beş (15) gündür.
Kamu kurumu personeli veya Emniyet Mensubu olmayan vatandaşlar ise Emniyet Teşkilatı birimlerinde çalışan personelin referans olduğunu belirttiği dilekçesi ve kurum kimlik fotokopisiyle onaylı misafir tarifesiyle konaklama hizmetinden yararlanabilirler.
Kulaktan kulağa yayılan efsaneye göre; cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekliyorsunuz. Sonra 'ara' tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürüyorsunuz. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa gözünüz aydın; demek ki sizi kimse dinlemiyor.
kesinlikle o yasak kalktı,torba yasayla. izinliyken il dışına çıkmak yasak deyil.
Yani, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay boyunca iletişimin dinlenmesi, kayda alınması veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine başvurulabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği hallerde, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri