Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Yapıştırılan film çok yapışkan değilse, gerekirse bir bıçak veya keskin bir alet kullanılarak film çıkarılan kısımdan yavaş ve dikkatli bir şekilde çıkarılır. Cam filmi kurumuşsa, çok sıkışmışsa ve çıkarılamıyorsa, takılı cam filmi ısıtılmalı ve yumuşatılmalıdır.
Araç ön sürüş camına film uygulaması yapılması kesinlikle yasaktır. Dış ışık yansıtma oranı yüzde 15'in üzerine olan filmlerin kullanılması yasaktır. Net cam filmi kalınlığının en fazla 80 mikrometre olması gerekir. Araç cam filmlerinde PVC materyal kullanılamaz.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz. Aksi takdirde ön camda sürücünün görüş problemi yaşaması olasıdır. 2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği oranına baktığımızda ise bunun %70 ve %75 arasında değişiklik gösterdiğini görebiliriz.
Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz. Cam filminin yasaklanmasının sebebi, trafik kazalarını önlemektir.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Bu sebeple öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta görüş açılarını engellememesidir. Yani bir cam filmi seçimi yaparken özellikle gündüz hoşunuza gitse dahi, akşam sürüşlerinde koyu ton bir cam filmi rahatsızlık verebilir. Görüş açınızı düşürür ve akşam kullanımlarında sizi fazlasıyla yorabilir.
Film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesini kolaylaştırır. Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır.
Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir.
Aracın içinin görünmemesinin güvenlik problemlerine yol açabilmesi sebebiyle böyle bir karar alınmıştı. Bunun yanı sıra bütün araçların ön camlarında cam filmi kullanılması da yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 2022 senesi itibari ile 427 TL para cezası uygulanması da bu kararın bir parçasıydı.
Arka Cam Filmi Sökme Rezistansa Zarar Verir Mi? Arka cam filmini arabanızdan çıkarmak, rezistansa zarar verebilir. Bunu yapmak ısıtılmış ızgara hatlarına zarar verebilir.
Cam Filmi Yasak mı? Ceza Maddesi Nedir? Var olan yeni düzenleme sonucunda cam filmi uygulamasında son durum belirtilirken ceza puanı da 20 olarak açıklandı. 30/ 1-b ceza koduna giren cam filmi cezası aynı zamanda Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde madde 63 ile uygulanıyor.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
2 Numara, %70 ışık geçirgenliğine sahiptir ve sürücünün görüşüne etki etmez 3 Numara, sürücünün görüşünün bazı kısımlarını engeller ve bu sebepten dolayı kullanımı tasvip edilmez. %55 ışık geçirgenliği oranı vardır. 4 Numara, sürücünün görüşünü engeller dolayısıyla bu türün kullanımı yasaktır.
Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler. Cam filmi numaraları içinde 4 numara filmin tamamen yasaklanmasının nedeni 4 numaranın camları tamamen karartması ve görüşü engellemesidir. 4 numara film sadece ön camlarda değil yan ve arka camlarda da yasaklanmıştır.
Mevcut mevzuata göre hepsi yasak ama ön cam extra bir yasak.
Bu kritere uygun olan cam filmlerinin özelliklerini Cam Filmi Taktırma Şartları başlığında bulabilirsiniz. Ayrıca, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesine göre: “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.”
Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri