Bir cezvenin içerisine su ekleyin ve içerisine yumurtaları ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 8 dakika yumurtaları haşlayın. Su kaynamaya başladığında yumurtaları ocaktan alın.
Yumurtalar ne kısık ne de çok harlı ateşte pişer. En doğru pişirme ısısını ocağınızın orta ayarı verecektir. Su kaynadıktan 1 dakika sonra cıvık bir yumurta elde etmiş olursunuz. 2 dakika bekleyip yumurtayı ateşten alırsanız yumurtanız kayısı kıvamında olur.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Kısık ateşte yaklaşık 8 dakika yumurtaları haşlayın. Su kaynamaya başladığında yumurtaları ocaktan alın. Bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Kaynayan yumurtaları soğuk su kasesine koyun ve 2 dakika bekleyin.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır.
Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Sarısı ve beyazı tam pişen yumurta, kaynamış suda 6 dakika haşlanır. Yumurta güzelce haşlandıktan sonra çıkarılır ve soğuk suyun altına tutulur. Eğer daha yumurtanızın daha katı olmasını istiyorsanız, kaynar suda 8 ila 12 dakikaya kadar haşlayabilirsiniz.
Çatlamaları önlediğini kendi gözlerinizle göreceksiniz. Haşlanırken suyun içine 1 veya 2 adet kürdan koymak da çatlatmadan yumurta haşlamanın püf noktaları içerisindedir.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. BASİT ANCAK BİR O KADAR ETKİLİ Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
YUMURTA 12 DAKİKADAN UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
KAYISI VEYA RAFADAN YUMURTA TÜKETMEYİN
Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız. Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Pişmemiş çiğ yumurta ile katı haşlanmış yumurtayı birbirinden ayırmanın en hızlı yolu yumurtayı düz bir şekilde tezgâhın üzerine koyup döndürmektir. Çiğ yumurta yalpalayacak ve yavaşça dönecektir çünkü içerisi sıvı ile doldudur. Haşlanmış yumurta ise çok hızlı ve çok kolay bir şekilde dönecektir.
Yumurtaları haşlarken harlı ateşte pişirmeyin. Yüksek ateşte hareket eden yumurtalar birbirine çarparak kırılabilir. Yumurtanın çatlamasını önleyen bir diğer yöntemde kaynama kabına tuz eklemek. Tuz sayesinde yumurtanın çatlaması önlenecektir.
Bunlardan ilki yumurtaları kaynar suya atmaktır. Yumurtaları kaynar suya atmak kabukların çatlamasına neden olabilir. Bu da kabukları daha zor soymanıza neden olur. İkincisi ise yumurtaları soğuk sudan hemen sonra soymaya başlamaktır.
Dr. Emin Canan ise, salmonella bakterisinin elle bulaştığını belirtip; mikrobun kirli içme suları, yıkanmayan yiyecekler, süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve yıkanmayan yumurta ile bulaştığını belirtiyor. Mikrobun bulşamaması için yumurtanın kırılmadan önce yıkanması gerektiğinin altını çiziyor.
Yumurta ya oda ısısındaki su ile ya da soğuk su ile haşlanır ama asla sıcak suyla haşlanmaz. Çünkü dolaptan çıktıysa yumurta sıcak suyu ekleyince direkt çatlıyor. Ya da şoklandığı için kaynama esnasında patlıyor ve normal normunda haşlanmış olmuyor.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Yumurtalar ateşte pişerken içine tuz atarsanız, tüm ıslaklık dışarı yayılır ve parçalanır. Dağılmadan nefis bir çırpılmış yumurta yapmak için, tuzunu servis etmeden önce atabilirsiniz. Yumurta piştikçe koyulaşır. Eğer bu aşamada yeterince karıştırmazsanız, lastik gibi bir kıvama dönüşür.
İnsanlar yumurta pişmeden önce tuz ilave ederek dokusunda bozulmalara neden olabiliyor. Şöyle ki yumurtayı kaba kırdığınızda hafif açık rengi, tuz ilave edişinizle birlikte koyulaşıyor. Bu kıvamının daha bir kalın hale geldiğinin ve daha az sulu, daha katı bir hal alacağının göstergesi.
Buzdolabındaki soğuk yumurtayı direkt kaynar suya koyarsanız yumurta çatlayabilir. Oda socaklığındake yumurtayı sıcak suya kaşık yardımıyla koyalım.Yumurtaları haşlama süresi olduğunda hemen soğuk suya koyup pişme sürecini durduruyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri