Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır. Sadece polislere özgü olan ikinci şark uygulaması adil uygulanmamakta, bazı personel birinci şark hizmetine bile gitmeden emekli olmaktadır.
(3) yıl olarak belirtilen birimlerde toplam (4) yıl, (2) yıl olarak belirtilen birimlerde toplam (3) yıl kesintisiz olarak görev yapmaları durumunda ikinci şark görevini tamamlamasına imkan sağlayacak düzenleme getirilmiştir. (Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri rütbesindeki personel hariç tutulmuştur).
Bu düzenlemelerin arasında şark birleştirme gibi durumların da olabileceğini aktardı. Polislerin şark görevi süresi değişiyor. Şark sürelerinin düşürüldüğünü, 5 yıllık sürenin 4 yıla, 4 yıllık sürenin ise 3 yıla düşürüldüğünü açıklayan Bakan Soylu, şark sürelerinin de birleştirilebileceğini duyurdu.
Ama normal şartlarda bir polis memuru göreve başladıktan sonra 3-4 yıl sonra ise şark hizmetine gider.
Şark görevi polis memurları tarafından yerine getirilen bir hizmettir. Polislerin atanmasından 2 yıl sonra zorunlu olarak yapılması gereken bir görev olan şark hizmeti genellikle doğu illerine atanarak yapılır. Kişi 2 yılın sonunda ya tercihini yapar ya da ipka vererek görevini erteler.
İlgili 33 soru bulundu
Bu düzenlemeyle polisler neredeyse 3 - 5 yılda bir tayin görecek. Mevcut düzenlemede polisler şarktan sonra genellikle nüfusa kayıtlı oldukları veya ona yakın illere gelerek emekli olana kadar görevlerini burada sürdürür, bir nevi yerleşik yaşama geçerdi.
Polislerin şark görevi kapsamında olan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van ilidir.
"Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik"te değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle birlikte, polis artık kendi memleketine tayin isteyebilecek. Memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek..
Yeni mezunların ise ilk atama yerleri batı illeri olacak. Mesleğe önce batı illerinde başlayan personel, görev yapmakta olduğu ilin süresi bitmeden atamaya tabi olmayacak, görev süresini bitirmesinin ardından bu durumda olanlar 2. bölge (şark) illerine atanacak.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Son depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, "şark" olarak anılan 2. bölge (doğu) hizmeti sayılan iller arasına dahil edildi.
Haber Merkezi – Depremlerden etkilenen illerden Maraş, Hatay, Antep ve Malatya'da polisin yapacağı görevler, "şark hizmeti" olarak kabul edilecek. 2024'te yürürlüğe girmesi planlanan "şark hizmeti" yerinin 4 bölgeye ayrıldığı uygulama kaldırıldı. Mevcut "batı" ve "doğu" şeklindeki 2 bölge uygulaması devam edecek.
Zorunlu doğu görevi, öğretmenlerin mesleki deneyimlerini artırmaları, farklı kültürel ortamlara uyum sağlamaları ve öğrencilere daha geniş bir perspektif sunmaları amacıyla uygulanmaktadır. 2023 yılında zorunlu doğu görevi sınıf öğretmenleri için 2 yıldır.
Polislerin şark görevi kapsamında bulunan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve ilçeleridir.
Bölge(Şark) statüsüne alınmıştır. 2023 Genel Atama Tercih işlemleri 15 Mayıs-21 Mayıs tarihleri arasında PBS.Ben portalı üzerinden yapılacaktır.
PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
Madde 37 - Polis çevik kuvvet birimlerine seçilmiş ve bu birimlerde görevlendirilmiş olan personelin bu birimdeki hizmet süreleri üç yıldır. İdarenin gerekli görmesi veya personelin istemi üzerine bu süre üç yıla kadar uzatılabilir.
Polis Eş Durumu Tayini
Emniyete çalışan eşlerden birisi, kadro müsait olduğu takdirde diğerinin bulunduğu yere atanabilir.
Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır.
BBC Türkçe'ye konuşan polisler, yeni yapılacak bir kanun ile polislerin çalışma saatlerinin haftalık 40 saat olarak kanunda açıkça belirtilmesini ve seferberlik harici hiçbir inisiyatif ile bu hakkın kısıtlanmamasını talep ediyor.
Yazıya göre polisler 8/24 ve 12/36 çalışma sisteminde çalışacak.
Kamu kurumu personeli veya Emniyet Mensubu olmayan vatandaşlar ise Emniyet Teşkilatı birimlerinde çalışan personelin referans olduğunu belirttiği dilekçesi ve kurum kimlik fotokopisiyle onaylı misafir tarifesiyle konaklama hizmetinden yararlanabilirler.
Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
Yeni düzenlemeye göre, memurların ilk tayin yeri Doğu ve Güneydoğu olmayacak. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere az gelişmiş bölgelerde artık deneyimli memurlar görev yapacak. Devlet Personel Başkanlığı'nın yürüttüğü yeni çalışma ile, kamuda çalışanların atama kriterleri silbaştan değişecek.
Resmî Gazete de onaylanan yönetmelikte yer alan değişikliklerde; depremden etkilenen Kilis ve Osmaniye il ve ilçeleri 2. bölge (şark) statüsüne alındı. İkinci şark görevine giden Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri rütbesinde personel hariç diğer rütbelerdeki personelin hizmet sürelerinde düzenleme yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri