Poliamid materyali, asit boyar maddelerle boyama kurallarına göre boyayabileceksiniz.
Naylon (Polyamid) boyamada asit ve metal kompleks boyalar kullanilmaktadir. Kullanilan boya, boya metodu ve naylon cinsi hasliklarda etkili olmaktadir.
Evde polyester kumaşların boyanması hem zahmetli olmakta, hem de istenilen sonuçları sağlamamaktadır. Bunun en büyük sebebi ise bu kumaşların lif bağlarında boya ile kimyasal bağ kurabilecek yapıların bulunmamasıdır. Bu sebeple bu kumaşların evde boyanması önerilmemektedir.
Polyester boyama mekanizması, mekanik olarak 1 mikronun altına öğütülmüş olan dispers boya taneciklerinin yüksek sıcaklıkta, suda moleküler çözünmesi ve aynı sıcaklıkta polyesterin sıvı özelliği gösteren amorf bölgesine emilmesi ile olur. Bu emilme solvent ekstraksiyonu şeklinde olur. Boyamaya 50 °C 'de başlanır.
Polyester boyama nedir sorusuna polyester hobi ürünlerinin çoğunlukla akrilik boya kullanılarak, çeşitli fırçalar yardımı ve düz boyama tekniği ile boyanması olarak cevap verebiliriz. Polyester ürünler genel itibari ile düz beyaz renkte olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
2- Dispers Boyalar: Direkt boyaların tersine suda çözünmeyen organik çözücülerde çözünebilen, üzerlerindeki hidrofil grup sayısı yok veya sınırlı olan organik maddelerdir. Bu boyar maddeler genelde sentetik elyafları özellikle poliesterleri boyamada tercih edilirler.
Boyalar naylon, pamuk, ipek ve yün kumaşları boyayabilmeleriyle de kalpleri fetheder.
a-) İki Banyo: Poliester 130°C'da jette boyanır. Süre 160 dakikadır. Sonraki aşama redüktif yıkama ve nötralizasyondur, süre 90 dk.dır. Pamuğun direkt boyanması 90°C'da yapılır ve ardından soğuk durulama gerektirir, süre 210dk.
Kumaş boyama yaptığınız ürünleri 30 derecede çamaşır makinasında yıkayabilirsiniz. Daha yüksek derecelerde yıkandığında boyanın kalıcılığı azalmaktadır.
Bunun yanında kumaşınızın saten ve ipek olması boyayı tutmamasına sebep olacaktır. Seçim yaparken tafta gibi kumaşlar yerine pamuklu kumaşları seçmeniz boyanın tamamen yüzeyde tutunmasını sağlayacaktır.
Kumaş boyasıyla hangi kumaş türleri boyanır? Pamuklu, yünlü, suni ipek, rami, keten, ipek ve naylon içerikli kumaşlar kumaş boyası kullanımında en çok tercih edilen türlerdir. Renk kalitesini artırmak için boyama suyuna tuz ve sirke koyulması tavsiye edilmektedir.
200gr kumaşa 30cc fiske kullanılması tavsiye edilir. Viktoria Toz Kumaş Boyası ile Mükemmel boyanabilecek ürünler: İpek kumaş boyama, Yün kumaş boyama, Pamuk Kumaş Boyama, Naylon Ürün Boyama, Plastik Boyama, (POLYESTER KUMAŞI BOYAMAZ !!).
Poliamidin boyanmasında sülfürik asit bu lifin bozunmasına neden olduğu için kullanılmaz. Bu nedenle egalize asit boyar maddeleri ile poliamid elyafı pH 3–4 arasında formik asit ile boyanır. Egalize asit boyar maddeleri poliamid lifindeki az sayıda amino grubuna bağlandığından koyu ton boyamalarda tercih edilmez.
Poliamid ve pamuklu kıyafetler, hassas yıkama programı ile 30 derecede makinede yıkanabilir. BMW Motorrad performans deterjanı veya hassas kumaşlar için bir sıvı çamaşır deterjanı kullanın.
Kuru temizlemeye de gönderilmesi gereken polyamid kumaş yüksek ısıda ütülenmemelidir. Yüksek ısı ise polyamid kumaşın yanmasına neden olabilir. Bu nedenle polyamid kumaş yüksek sıcaklıkta yıkandığı takdirde çekebilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Polyester/Primid: İçerisinde polyester reçine ve pirimid sertleştirici bulunur. Dış cephe boyasıdır. Renk ve parlaklık kaybı istenmeyen dış cephe, özellikle mimari uygulamar için kullanılır.
30C derece ısıtılmış temiz suya FİSKE ilave edilerek karıştırılır ve boyanıp durulanan kumaş içine atılarak iyice fiskeli su ile ıslatılır. 30 dakika kumaşımız bu suyun içinde bekletilir ve sıkmadan asılır. Bir poşet boya için 1 paket fiske kullanılmalıdır.
Pamuk oranı yüksek kumaşlar tercih etmemizin bir diğer sebebi de sentetik kumaşlarda boya yüzeyde tutunmaz, yıkandığında çıkabilir. Bu sebeple sentetik değil, %100 pamuk da değil; pamuk oranı yüksek boyanabilir kumaşlar tercih etmelisiniz. Alpaka, duck, terikoton, pamuk saten vb. kumaşlar üzerinde boyama yapılabilir.
Farklı kumaş yüzeylerine uygun olarak üretilen sprey kumaş boyası çeşitleri mevcuttur. Ayrıca zengin renk skalasına sahiptir. Kırmızı, mor, sarı, yeşil, bej, siyah vb. sprey kumaş boyası renkleri arasından ihtiyaca yönelik tercihlerde bulunulabilir.
Kumaş boyası rengi değiştirilmek istenen ürünler için kullanılmaktadır. Farklı çeşitleri ve renk seçenekleri bulunabilen kumaş boyalarıyla kalıcı uygulamalar yapılabilmektedir. Kumaş boyası ile kıyafet boyama sıklıkla tercih edilmektedir.
Polyester İplik Boyama:
120 0C'de 40-45 dakika, 130 0C'de 10 dakika beklendikten sonra 80 0C' de soğutma işlemi gerçekleştirilir. Makinedeki çözelti boşaltıldıktan sonra, koyu renklerde redüktif yıkama, soda ile yapılır. Boşaltma sonrası boyama işlemi bitirilmiş olan iplik, delikli bobinden konik bobine sarılır.
Akrilik Boya İle Plastik Boyama
Su bazlı akrilik boya veya Handy lake boyaları tercih edebilirsiniz.
Genel olarak dip boya tekrar süresi 3-5 haftadır, en erken 21 günde bir yenilenmesi gerekir, kimi renklendirme işlemlerinin ömrü 6-8 aya kadar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri