Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
POLYESTER KUMAŞ ZARARLI MI? Sıcak havalarda tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. Çünkü terletir ve teri emmez. Hava geçirgenliği sağlamadığı için teninizi yakabilir.
Hem kadın, hem de erkek giyiminde tercih edilen polyester kumaşlar, rahat bir kalıba sahiptir. Doğal bir yapıya sahip olmamasına rağmen rahat ve konfor sağlayan polyester kumaş birçok farklı alt ve üst giyimde kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Poliester elyaflar, diğer endüstriyel elyaflara kıyasla yüksek dayanıklılık ve E-modülü ve ayrıca az su emme ve minimum büzülmesi vardır.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Ticari adları; İngiltere'de Terylene, Trevira, ABD'de Dacron, Almanya'da Diolen ve Türkiye'de Perilen olarak geçmektedir. Üretimi kolaydır ve aynı zamanda doğal liflere oldukça yakın bir yapısı vardır. Pamuk lifine oldukça benzer, pamuğa olan ihtiyacın giderek artması ile polyester liflerindeki kullanım da artmıştır.
Polyester reçineler genel anlamda; CTP boru, akrilik küvet, mutfak tezgahı, kompoze taş, düğme, modüler kabin, deniz araçları ve otomotiv parçaları gibi çok çeşitli ürünlerin imalatında kullanılırlar. Turkuaz Polyester, iç ve dış pazarda saygın ve güvenilir bir distribütörlük ağına sahiptir.
Tanımı Saf polipropilen veya saf polyester esaslı elyafların iğnelenmesi ve ısıl işlem uygulanması yöntemiyle üretilen, örgüsüz tekstil ürünüdür.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Spor esnasında giyilen kıyafetlerde ilk tercih pamuklu kumaşlardır. Teri hapseden bu kumaş türü, en sağlıklısıdır demek yanlış olmaz. Fakat uzun süre spor yapanların seçtikleri, pamuk- polyester karışımıdır. Çünkü uzun sürede kuruyan pamuklu kumaş, saatler süren bir antrenmanın sizi hasta etmesine sebebiyet verebilir.
Hızlı ter transferi için ürünün sık gözenekli dokunmuş olması gerekir. “Naylon ve polyester hava geçirmez ve terletir” kesinlikle yanlış kullanımdır.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler.
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri