Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Polyester kumaşın hem üretimde hem de giyim sektöründe tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Polyester kumaşa ait özellikler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. - Esnek ve hafif bir yapıdadır. - Zor kırışır ve genellikle ütü gerektirmez.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Polyester kumaş esner mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu kumaş türü son derece esnek ve hafif yapıdadır. Esnek olması geç kırışmasını sağlarken ütüleme ihtiyacını da azaltır. Polyester, leke tutmayan bir kumaş türü olarak da öne çıkar.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Polyester kumaş parlak ve kaygan bir üründür. Bu materyalin giyim sektöründe kullanılmasının en büyük sebebi ürünlere sağlamlık katmasıdır. Bunun yanı sıra giysilerin kırışma oranını düşürüp maliyetini de azaltır. Bu tür kumaşlar orta ağırlıkta olup uzun yıllar boyunca dayanabilir.
Polyesterden olan likralı kumaş nefes almayan yapıya sahip olduğundan yaz aylarında tercih edilmemelidir. Cildi tahriş edebilir ve sağlığa zarar verebilir. Ancak doğru mevsimde doğru likralı bir kumaştan yapılmış giyim eşyasını tercih etmek büyük kolaylıklar sağlar.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Kumaşların dokuma aralıklarını kapatan yüksek sıcaklıktaki sular, taytın ve diğer tüm kıyafetlerin daralmasını da sağlar. Özellikle polyester, polyamid gibi esneme kat sayısı yüksek olan taytlarda sıcak su ile daraltma işlemi, terziye gitmeden veya ürün değişikliği yapmadan önce denenmesi gereken adımdır.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Polyester kumaş sıkı dokuma tekniğiyle üretildiği için temel olarak sıcak tutma özelliğine sahiptir bu nedenle çoğunlukla kışlık giyim ürünlerde kullanılır.
6. Polyester
Polyester kumaşın nefes alma özelliği olmasa da kırışıklık direnci ve şeklini koruma özelliği yüksektir. Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Polyester Kumaş Yıkama Sonrası Çekme Yapar Mı? Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur.
Polyester ağırlıklı kumaşı küçültmek için hem yıkamada, hemde durulama da sıcak su kullanmak gerekir. Çamaşır makinesine deterjan koymana gerek yoktur. Çünkü küçültme işleminde deterjanın bir etkisi yoktur.
Hassas yıkama veya elde yıkama programını ayarlayabilirsin. -Polyester elde yıkanır mı? -Elbette elde de yıkayabilirsin. Polyester kumaş, su sıcaklığı her zaman ılık olmalıdır.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri