Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Bazı kumaşlar, yıkandıktan sonra bile ter kokmaya devam eder. Uzmanlar, vücut kokunuzun polyester gibi belirli tekstil ürünlerine nüfuz ettiğini, çünkü bunların hidrofobik, yani yağ bazlı olduklarını ve bu tür maddeleri çektiğini ortaya çıkardı.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Keten gömlek ve ceketler yazın terletmediği ve koku yapmadığı için tercih edilebilecek kumaş türlerindendir. Çabuk kırıştığı için, pantolon ve etek yerine gömlek tercih etmek kullanım açısından daha rahattır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Polyester kumaş kokusu, kuru temizleme ve buharlı işlem yapılarak ve gerekirse bu işlemler tekrarlanarak kumaştan giderilir. Ayrıca, bu kokular, polyester kumaş dokularından giderilmediğinde lifler üzerinde daha da birikir ve zamanla leke, sararma gibi istenmeyen görüntülere neden olurlar.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Hava alabilen kumaşlar giyin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, Ter kokusunu uzak tutmakta polyester, naylon ve suni ipekten daha iyidir. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Genellikle başlıcaları polyesterdir, bu nedenle pamuk gibi daha fazla nefes alabilen bir kumaş tercih edin. Kıyafetler vücut kokusuna maruz kalır ve bu lifler arasında hapis olur. Daha sonra bakteriler vücuttaki enzimleri bozulmaya uğratarak vücut kokusuna sebep olurlar, bu da bu istenmeyen kokuyu ortaya çıkarır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Polyester gibi sentetik kumaşların ortak sorunu, nefes almamalarıdır. Onu giydiğinizde terli hissedebilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşan nem hissine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni ise pamuk benzeri doğal kumaşlara kıyasla polyesterin nem emiliminin yetersiz olmasıdır.
Polyester kumaş iyi mi sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Polyester kumaşlar dayanıklı ve bakımı kolay olan bir kumaş türü olarak öne çıkar. Doğru temizleme yöntemleri uygulandığında uzun ömürlü olabilirler.
Bir Deterjan Seçme
Neredeyse hiçbir durumda polyester kumaşlar renk vermez. Her türlü lekeden kurtulmak için Persil uygun bir deterjandır. Ancak önce giysinizin etiketine bakarak oksijenli ağartmaya izin verilip verilmediğini öğrenin. Renkli polyester giysilerde Persil Color Jel kullanın.
- Polyester ateşe yaklaşılınca büzülür, erir ve damlayabilir. - Kokusu; kimyasal şekerimsi, tatlıdır.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Polyester kumaşlar kolay üretimleri, şık yapıları ve ekonomik fiyatları nedeni ile günümüzde en çok kullanılan ürün grubunda bulunur. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmaları ise polyester kumaşların neredeyse her ürün sınıfında tercih edilmesini sağlar.
- Çocukların hassas ciltlerine en uygun materyal yüzde yüz organik pamuktur. Bu yüzden kıyafet seçiminde naylon ve polyester içeren ürünler tercih edilmemelidir. - Kışın daha sıcak tutması için yün kumaşlar kullanılabilir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Hiperhidroz durumunda ve aşırı terlemekten kaçınmak için, yalnızca pamuk veya yün gibi doğal liflerden yapılmış giysiler giymek en iyisidir.
Her gün sabunla duş almak, egzersiz yapmak veya spor yapmak gibi yorucu aktivitelerden sonra duş almak, kokuya neden olan bakteri ve terden kurtulmanızı sağlar. Koltuk altı terlemesine çözüm için pamuklu, keten ve nem emici karışımlar gibi bol, nefes alabilen kumaşlar giyinin.
Spor kıyafet üretiminde firmaların polyester tercih etmesinin sebebi ise, teri kumaşın dış yüzeyine taşıyabilmesi ve terin hava ile temas ederek kurumasını sağlamasıdır. Spor kıyafet seçerken, %100 polyester kumaşlar yerine sağlıklı kumaşlar ile harmanlanmış tekstil ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır.
Ticari adları; İngiltere'de Terylene, Trevira, ABD'de Dacron, Almanya'da Diolen ve Türkiye'de Perilen olarak geçmektedir. Üretimi kolaydır ve aynı zamanda doğal liflere oldukça yakın bir yapısı vardır. Pamuk lifine oldukça benzer, pamuğa olan ihtiyacın giderek artması ile polyester liflerindeki kullanım da artmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri