Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Dişi pompalar tasarımlarına ve kullanımlarına bağlı olarak harici dişli pompa ya da dahili dişli pompa olarak ayrılırlar.
Hidrolik pompa mekanik enerjiyi kinetik enerjiye dönüştüren bunu da hidrolik yağın sıkıştırılamaz olma prensibi sayesinde sağlayan bir hidrolik sistem elamanıdır. Hidrolik pompaların 3 ana tip vardır: Pistonlu hidrolik pompalar, Dişli hidrolik pompalar ve Paletli( katriçli) hidrolik pompalar.
İlgili 26 soru bulundu
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
İçten dişli pompaların bir çeşidi olan gerotor pompalar, rotor (dış dişli) ve stator (iç dişli) adı verilen 2 alt elemandan oluşan basit yapılı, küçük ve sessiz çalışan pompalardır.
Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre ve tasarlanan sistemin ihtiyaçlarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Bunları başlıca dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırmak mümkündür.
Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
Sıra tipi pompalar, her bir silindir için ayrı yakıt sıkıştırma sistemine sahip eleman ve valf grubundan oluşmaktır. Pompa eksantriği üzerindeki kamların motorda meydana gelen ateşleme sistemine uygun hareketi ile elemanlarda mazot basma işlemi gerçekleşmektedir.
HERMETIC pompalar, mil sızdırmazlığına ihtiyaç olmayan, elektro-manyetik olarak çalışan kapalı tip motorlu, tamamen yekpare santrifüj tip pompalar olup, ihtiyaca bağlı olarak Tek Kademeli ya da Çok Kademeli olarak kullanılırlar.
Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı ürünler (meyva suyu) çok yönlü olarak iletilirler.
Hidrolik pompa basıncının hidrolik silindiri gerdiği ve bir kütle veya yayın geri çektiği kaldırma işlemlerinde kullanılırlar. Tek etkili silindirler, hidrolik pompanın basınçlı yağının içinden geçtiği yalnızca bir port içerir. Bu, pistonun bir yönde genişlemesine ve piston yayını sıkıştırmasına neden olur.
Pnömatik motor hareketini tamamladığında otomatik olarak basınçlı havanın yönünü değiştirir ve hazne içerisine dolan akışkan bu defa çekvalf toplarının ters yönde hareketi ile pompa haznesinden basma hattına doğru itilerek akışkan transferi sağlanmış olur.
Sıvı hareketli vidanın veya birbirleriyle temas halinde dönen vidaların helisel kanalları içerisinde, emme kanalından basma kanalına doğru hareket eder. Vidalı pompalar özellikle viskoz ve ağır sıvıların, emilip basıldığı çeşitli sanayi kollarında geniş kullanım alanına sahiptir.
Sıcak Su Hazırlama - Boyler Hattı Devresi Sirkülasyon Pompası: Binada kullanılacak/tüketilecek olan sıcak suyu hazırlayan boylerin ihtiyaç duyduğu ısının kazandan boyler içerisindeki serpantin devresine iletilmesini-sirküle edilmesini sağlayan pompadır. Kazan çıkışı ile boyler girişi arasındaki hat üzerine bağlanır.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Basınçlı su pompaları, suyun düşük basınçlı olduğu durumlarda daha yüksek bir basınç elde etmek için kullanılır. Bu pompalar, suyun bir boru veya hortum vasıtasıyla akışını artırmak için bir mekanizma kullanır.
Eksenel pompalar, düşük basma değeri ve yüksek debiye sahip olan pompa çeşitlerinden biridir. Eksenel pompalar birçok uygulamada kullanılır. Eksenel pompalar düşük basınçlarda yüksek debi ihtiyacı olan durumlar için ideal bir pompa çeşididir. Eksenel akış pompası, akışın şaft ekseni boyunca olduğu bir pompadır.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Self Priming(Kendinden Emişli) Pompalar ; yüksek oranda gaz ve hava kabarcığı içeren akışkanların transferini sorunsuz şekilde gerçekleştiren, bu amaca yönelik geliştirilmiş pompalama sistemleridir. Santrifüj etkisi ile değil, uygulamış olduğu emme kuvvetiyle sıvıları çeker ve basma hattına yönlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri