Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.
Siğiller anüs çevresini ve makat kanalını etkiler. Ayrıca genital bölgenin derisinde de gelişebilir.
Merhaba herkese, makat bölgesinde bulunan et parçaları (memeler) makat çatlağı ya da hemoroid sonrası genellikle oluşabilmektedir. Detaylı bir makat tetkik yapmak gerekmektedir. Ana sorun bulunduktan sonra, uygun tedavi yapılmalıdır.
Siğiller radyo frekans (buharlaştırma) veya elektro koterle yakılarak tedavi edilir. İşlem lezyonun büyüklüğüne göre lokal anestezi veya spinal anestezi altında yapılır. Siğiller tek tek yakılır. Hasta her ay kontrole çağırılır.
Makatta siğil oluşumuna hpv adı verilen bir virüs çeşidi neden olmaktadır ve bulaşıcılığı oldukça fazladır. Makat siğilleri cinsel yolla yayılabilmektedir ve sadece bununla kalmayarak temiz olmayan tuvaletlerden direkt temas ve dokunma ile de yayılım göstermektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.
Makat çatlağı yani anal fissür teşhis ve tedavisi için genel cerrahi bölümüne gidilmelidir. Makat çatlağı tedavisinde ameliyat seçeneği bulunduğu için anal bölge hastalıkları yani proktoloji konusunda uzman doktorların tercih edilmesi önemlidir.
Et benleri genellikle zararsızdır, ancak büyüklükleri, konumları veya estetik endişeler nedeniyle tedavi edilmek istenebilir. Eğer bir et beni anormal bir şekilde büyür, renk değiştirir, kaşınır veya kanar gibi belirtiler gösterirse, bu durum dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.
Et beninizin olduğu bölge sıvı azotla dondurulur ve birkaç kez bu işlem uygulanır. Sonrasında et beni kendiliğinden düşer. Cerrahi: Bazen onay alınarak lokal anestezi ile bölge uyuşturulur ve et ben cerrahi operasyonla alınır.
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Anal Kondilom Belirtileri Nelerdir? Makatta kaşıntı, kanama, ağrı gibi belirtilerle başlayan ve anüs çevresinde karnabahar benzeri küçük siğillerle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın seyri, makat bölgesinde ortaya çıkan birkaç siğille başlar.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Cilt yüzeyindeki benin et beni olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, pedinkül ya da farklı bir deyişle oluşumun, cilt altında bulunan sap ya da kökünün varlığıdır. Benlerin aksine et benlerinin kökü yoktur ya da yok denecek kadar küçüktür. Et beni, ince bir sapa sahiptir ve bu ince sapla vücuda bağlıdır.
İnsülin direnci, diyabet, hiperlipidemi gibi metabolik durumlar; et beni oluşmasında rol oynar. İnsülin direnci ve diyabet olan kişilerde kan şekeri, hücreler tarafından yeterince kullanılamaz. Bu durumun et beni gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir. Et benleri, gebelik süresince sık görülen bir durumdur.
Et beninin kendiliğinden düşmesi enfekte olmadığı sürece sorun yaratmaz. Ancak kişi tarafından tahrip edilerek düşürülmeye çalışılması enfeksiyon riski ve kötü huylu lezyonlara dönüşme riski nedeniyle uygun değildir.
Yara tabanı beyazlaşır. Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Uygun yöntemlerle anal kanalda oluşan iltihabın cerrahi yöntemlerle boşaltılması gerekmektedir.
En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir. Genital siğiller ise daha çok karnabahar görünümünde deri kabarıklıkları şeklindedir.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Bu virüs hem erkek hem de kadınlarda genital siğil oluşumuna neden olurken kadınlarda ayrıca rahim ağzı (serviks) kanserine de sebep olabilir. Siğiller, genital bölgenin nemli bölgelerini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri