Yemek takımlarında, bardaklarda ve çaydanlıkta tercih edilmesinin sebebi bu özellikleri taşımasıdır. Porselen çaydanlıkta demlenen çay, porselenin sıcaklığı muhafaza etmesinden dolayı çok daha lezzetli bir dem alır. Çayınızı porselen çaydanlıkta demlemek için farklı yollar da bulunuyor.
porselen metallere göre daha geç ısınır ve daha geç soğur, bu yüzden çay demlemek için porselen demlik tercih edilir.
Isıya dayanıklı olan bazı porselen demlikler direkt olarak ateşe konulabilir fakat bazı porselenler ateşle direkt olarak temas ettirilmez. Mini porselen çaydanlık kullanırken sıcak suyu içine boşaltabilir, yaz aylarında kendi halinde kış aylarında kandil düzeneği ile sürekli sıcak tutabilirsiniz.
Porselenin naif, kırılgan yapısını güçlendiren teknolojik gelişmelerle beraber çaydanlıklar hem ocaklarda hem fırınlarda kullanılabiliyor.
Isıya dayanıklı olarak özel olarak geliştirilen porselen demlikler direkt olarak ateşe konulabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Fakat demlik kısmı, porselen olarak tasarlanır. Çelik altlıklarla porselen demlikleri güvenle ve gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Porselen çaydanlığınızda çayınızı tek başına demlemeyi tercih ederseniz, çaydanlık takımının demlik kısmı içerisine çayınızı koymanız ve üzerine sıcak su eklemeniz yeterli olacaktır.
Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha müsaittir. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan konulması tavsiyeye değer.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Temizledikten sonra ıslak bir şekilde kurumaya bırakmayınız, yumuşak ve temiz bir bez yardımıyla demliğinizin içini ve dışını iyice kurulayın. Temizleme sırasında sabun veya deterjan kullanmayınız. Döküm demliğiniz ocak üstü kullanımı için uygun değildir.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Porselen yapıştırma işlemi için kullanılan en iyi yapıştırıcı hızlı yapıştırıcılardır. Japon yapıştırıcı veya süper hızlı yapıştırıcı olarak bilinen yapıştırıcılar porselen yapıştırma işleminde en iyi sonucu verir.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
çaydanlık içindeki basıncın yükseldiğinin habercisidir. çaydanlıkta ocağa temas eden, görece daha büyük su haznesinin üst taraflarına küçük bir delik açılmasıyla bu sorun kökten çözülebilir. bazı çaydanlıklarda böyle bir delik, üretim sırasında özellikle açılır.
özellikle bitki çayı yapmak için tavsiye edilir bu demlik. çelik vs. demliklerdekinden daha güzel olmaktadır bitki çayının tadı porselenle. bununla demlenen cayın rengi daha da bir guzeldir.. tadı daha yogun oturur..
Uzun yıllar dayanıklı kalması ve sağlıklı çay demlemesiyle döküm çaydanlık kullanımının da çok yaygın olduğunu belirtmek gerekir. Suyla temas ettiğinde paslanmayan, darbelere maruz kaldığında kırılmayan, yüksek ateşe dayanıklı döküm ve çelik, en sağlıklı çaydanlık sıralamasında başı çeker.
Porselen sıcak tutar, Porselen fincanları düşünün.... Altta çelik demlik olunca buharı zaten sıcak tutar.. Alt üst porselene gerek yok zira alt kısım direk ateşle temasta kırılabilir..
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin. Suyun soğumasını bekleyin ve daha sonra çayı kaynattığınız suyun içine ekleyin.
Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın. Sonucunda yeni alınmış gibi pırıl pırıl parlayan çaydanlığa sahip olacaksınız.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Farklı ocak çeşitlerine uyum gösteren çaydanlık cam demlik çeşitleri, doğalgazlı ya da tüplü ocakları rahatça kullanmanıza olanak tanır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Porselen demliğin içine bir tatlı kaşığı karbonatı dökün ve sünger ile güzelce ovun. Karbonatı 1-2 dakika beklettikten sonra demliği ılık su ile durulayın.
Porselen Bitki Çayı Demliği: Porselen demlik çok eski zamanlardan beri bitki çayı demlemek için kullanılan ekipmanlardan bir tanesidir. Oldukça kaliteli ve sağlıklı olan bu demlik ile muhteşem aromalara sahip çaylar hazırlayabilirsiniz. Bu demlik ocak üstü kullanımı için uygun değildir.
EN İYİ ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ
Alt demliğe yeterince suyu koyup ocağın altını açıyoruz. Su kaynamaya başladığında üst demlikteki çay ısınarak ve sonra kaynama noktasına gelerek demini yavaş yavaş alıyor. Böylece çayı yakıp acıtmadan, yumuşak içimli hafif bir çay elde etmiş oluyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri