10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı.
Lokal anestezi ile yapılan işlem süresi ortalama 45 dakikadır. Kateter bir kez takıldıktan sonra, port kateterler genellikle ömür boyu kalıcı olur. Tedavi sonlandıktan sonra çıkarılması gerekmez.
11. Port bölgesinden başlanarak merkezden çevreye doğru (bebeklerde ~5 cm, daha büyük çocuklarda ~7-8 cm'lik alan) %2 klorheksidin içeren antiseptik sprey sıkılır. Ardından steril gazlı bezle port bölgesinden başlayarak dairesel hareketlerle port çevresi silinir. Bu işlem en az üç defa tekrarlanır.
TAM ORTASINDAN SİLİKOM KISMA PORT İĞNESİ İLE 90 DERECE AÇI İLE GİRİLİR.PORTUN DİP KISMINDAKİ HAZNEYE İĞNENİN UCU DOKUNDUĞU HİSSEDİLENE KADAR İĞNE İTİLİR.PORT İĞNESİ REZERVUARDA OLMALIDIR, REZERVUARA ULAŞTIĞINDA TIK SESİ DUYULUR.HEPARİNTLİ SF İLE ENJEKTÖR YARDIMI İLE ASPİRE EDİLDİP, İĞNENİN YERİNDE OLUP OLMADIĞI KONTROL ...
Serbest akışı kontrol etmek için, sistem 5 ml SF ile yıkanır, ilk alınan 5 ml'lik kan atılır, gerekli miktardaki kan alındıktan sonra sistem 2 ml heparinli serum ile yıkanır.
İlgili 25 soru bulundu
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı. 10 cc enjektör kullanılmalı.
Epidural Port Kateter, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücutta yaygın olarak bulunan ağrı reseptörleri, ağrılı uyaranları sinir lifleri aracılığıyla omuriliğe iletir; buradan da beynin ağrı merkezlerine kadar iletir. Bu durum da ağrı hissinin ortaya çıkmasına yol açar.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
Bu işlem uzman cerrahlar tarafından yapılır. Port kateter, yaklaşık olarak 15000 – 2000 iğne girişine uygun olarak üretilmiştir.
Port-kateter takıldığı zaman, daha önce yaptığınız aktivitelerin hiçbirinden vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız. Operasyon yarası iyileştikten sonra yüzebilecek, banyo yapabilecek , koşabilecek ve hoşlandığınız tüm aktiviteleri yapabileceksiniz.
Port Takılması Riskli Mi? Port takılması sırasında komplikasyonların yaşanma riski küçük de olsa vardır. Kanama, karaciğer ve böbreklerin hasar görmesi, enfeksiyon, kanın pıhtılaşması ya da kateterin dolaşım sistemi içerisinde tıkanması gibi komplikasyonlar görülebilir.
İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz.
Cerrahi olarak yerleştirilen santral venöz kateter olan portlar genelden işlemden 72 saat sonra kullanılmaya başlanır. Port bölgesine ilk 3 gün kapalı pansuman yapılır, 5 gün su ile direk teması önerilmez ve 10 gün sonra dikiş alınır.
Başlat menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazarak komut istemi uygulamasını açın. Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Kanser tedavisi gören yaşlı hastalarda platin grubu ilaçlar başta olmak üzere verilen kemoterapiye bağlı kalp-damar hastalığının şiddetinde artış, kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı gibi risklerde artış ihtimali var.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
6- Kateter takma süresi ve değiştirilmesi: Periferik venöz kateterler 72-96 saat (acil durumlarda takılmış ise 48 saat) son- ra değiştirilmelidir. Çocuklarda, inflamasyon belirtisi olmadığı ve kateter çalıştığı müddetçe, kateter yerinde bırakılabilir.
Girişimsel radyoloji ünitelerinde ultrasonografi eşliğinde anjiografi altında büyük boyun damarında girilerek kalp girişi ile büyük toplardamar bileşkesine uzanacak şekilde ince kateterlerin yerleştirilmesidir. Port yerleştirilmesinde steril koşullar sağlandıktan sonra lokal anestezi uygulanır.
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır. Bu işlem sonrasında hasta evine gönderilebilmektedir.
Kemoterapi Portu ilaçların kan damarına ulaşması için cilt altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Bu cihaz port rezarvuarı ve port kateterinden oluşmaktadır. Port rezervuarından verilen ilaçlar port kateteri aracığıyla damar içerisine ulaşırlar. Genellikle üst göğüs bölgesine yerleştirilir.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Ne sıklıkta yapılır? Steril gazlı bez kullanılıyorsa 2 günde bir değiştirilmelidir. Şeffaf (transparan) pansuman örtüleri kullanılıyorsa 7 günde bir değiştirilmelidir.
enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4). Bu komplikasyonların arasında port ile ilişkili enfeksiyon en sık görülen komplikasyondur ve port yerleştirilen hastaların %3-10'unda enfeksiyon geliştiği bildirilmektedir (5-8).
Boş "port" bulunmaması halinde, İnternet bağlantısı yapılamaz.
Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri