En sık olarak boyundaki juguler ven veya köprücük kemiğinin altındaki subklavian ven giriş yeri olarak kullanılır. Öncelikle, ultrason eşliğinde klavuz telle toplardamara girilir.
Kemoterapi Portu ilaçların kan damarına ulaşması için cilt altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Bu cihaz port rezarvuarı ve port kateterinden oluşmaktadır. Port rezervuarından verilen ilaçlar port kateteri aracığıyla damar içerisine ulaşırlar. Genellikle üst göğüs bölgesine yerleştirilir.
Port kateterin yerleştirildiği bölgenin ilk 7-10 gün, her gün düzenli yara bakımının yapılması gereklidir. Port kateter takıldıktan sonraki ilk hafta içinde porta mümkün olduğu kadar az dokunulmalıdır. Bu süre içinde göğüs kaslarını içeren yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Cilt altından bir tünel açılarak kateterin diğer ucu bu tünel vasıtasıyla ön koltuk altı çizgisine kadar cilt altından ilerletilir. Bu bölgede ciltte 3-4 cm'lik kesi yapılır, port sistemi buraya yerleştirilir ve port sistemi kateterin ucuna takılır ve cilt tekrar dikilerek işlem sonlandırılır.
Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir. Kateterin ucu kalp ile büyük toplardamar bileşkesinde yer alır. Port dışında bazı kanser hastalarına ilave tedavi yapılması durumunda ya da diyalize girmesi gerektiği durumda uygulanır.
İlgili 17 soru bulundu
Kateter bir kez takıldıktan sonra, port kateterler genellikle ömür boyu kalıcı olur. Tedavi sonlandıktan sonra çıkarılması gerekmez. Vücut ile uyumlu kateterlerdir.
Port kateterin kullanılmadığı sürelerde hasta banyo yapabilir. Port kateterin takılması, bakımı ve kullanılması deneyimli merkezlerde yapılmalıdır.
Port kateter, kemoterapi gören hastalarda kullanım kolaylığı sağlar. Bir ucu kalbin hemen girişinde bulunan büyük damara, diğer ucu ise göğüs duvarında cilt altına yerleştirilmiş küçük bir rezervuara cerrahi bir müdahale ile bağlanır.
Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı. 10 cc enjektör kullanılmalı. Port kullanılmadığı süre içerisinde 6-12 haftada bir bakımı yapılmalıdır.
Epidural Port Kateter, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücutta yaygın olarak bulunan ağrı reseptörleri, ağrılı uyaranları sinir lifleri aracılığıyla omuriliğe iletir; buradan da beynin ağrı merkezlerine kadar iletir. Bu durum da ağrı hissinin ortaya çıkmasına yol açar.
İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz.
Yapılan kısıtlı bilimsel araştırmalar kanser hastasını aç bırakırsanız kemoterapiye cevabın daha iyi olduğunu gösteriyor. Kemoterapinin yan etkileri daha az oluyor. İncelemelerimize göre tek istisna var; O da et. Et yemeyen hastalarda kan sayıları çok çabuk düşüyor.
Bu nedenle kemoterapi acıtır mı? sorusu için verilebilecek en doğru cevap, zaman zaman evet olmaktadır. Diğer yandan kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerden dolayı ortaya çıkan yan etkiler, doktorlar tarafından müdahale edilerek azaltılamaya ve en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.
Radyoterapi Sürecinde Banyo Yapılabilir mi? Radyoterapi sürecinde banyo yapılması eski yıllarda yasaklanan bir konu olsa da günümüzde hemen her merkezde hastanın banyo yapmasına izin verilmektedir. Cildin temiz olması, cilt reaksiyonu riskini de azaltacaktır.
Nereden Uygulanır? Damar yolu kollar ve bacaklardan açılabileceği gibi hastanın durumuna göre batın dediğimiz gövdenin yumuşak kısmından da açılabilmektedir. Damar yolu ven dediğimiz toplar damarlara, yani kirli kanı kalbe taşıyan toplayıcı damarlara uygulanır.
Takılmazsa ne olur ? Bu bebekler ağır hasta oldukları için tetkik için sıklıkla kan örneği alınması gerekir. Göbek kateteri takılmazsa her girişim için bebeğin kolunun delinmesi gerekir. Bu durum bebekte enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır.
48-72 saat • Girişi kolaydır. Hareketli hastalarda güvenliği, girişimi, temizliği ve korunması zordur. Hasta bu sürede hastanede kalmalı, ağırlık kaldırmamalı ve 45 dereceden daha dik bir açı ile oturmamalıdır. Zorunlu hallerde ideal olanı kateterin 2-3 haftadan daha uzun süre tutulmamasıdır.
Klemp açılır, 4-8 cc kan geri çekilerek atılır. Eğer hekimin direktif ettiği laboratuvar tahlilleri varsa yeni bir 10cc'lik enjektöre kan alınıp uygun tüplere konulur, hemen ardından 10-20cc serum fizyolojik ile port yıkanır. 5.16. Eğer tedavi yapılacaksa, infüzyona hemen başlanır.
10 cc lik enjektördeki sıvı biterken hemen klembi kapatınız. 7. Port katater iğnesinin kapalı olan pansumanını açınız. 8. Port katateri iğnesini travmatize etmeden nazikçe yan kanatlardan tutunuz. (Şekil C) 9. Sol elinizle cilt altındaki port kataterini tespit edip kavrayarak bastırınız.
Serbest akışı kontrol etmek için, sistem 5 ml SF ile yıkanır, ilk alınan 5 ml'lik kan atılır, gerekli miktardaki kan alındıktan sonra sistem 2 ml heparinli serum ile yıkanır.
Port İşlemlerden Sonra Yapılması Gerekenler
Doktor ilk olarak kateterin ucunun olması gereken yerde olduğundan emin olmalıdır. Düzenli şekilde portların ve kateterin temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Doktorunuz aksi bir söylemde bulunmadıkça işlem sonrasında yemek yemenizde bir sakınca yoktur.
Cerrahi olarak yerleştirilen santral venöz kateter olan portlar genelden işlemden 72 saat sonra kullanılmaya başlanır. Port bölgesine ilk 3 gün kapalı pansuman yapılır, 5 gün su ile direk teması önerilmez ve 10 gün sonra dikiş alınır.
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri