Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Port kateterler ameliyathanede, genel anestezi altında, çocuk cerrahisi doktorları tarafından takılır. Kateter takıldıktan hemen sonra, kullanılmaya başlanmadan önce doğru yere yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
Kemoterapi gören hastalara kolaylık sağlamak için kateter tedavisi uygulaması yapılır. Kemoterapi gören hastalara her seferinde damar yolu açılmaması için bu işlem uygulanır. Uzun süreli tedavi alacak kişinin damar yolu bulunamıyorsa port takılır. Uzun süreli tedavi görmek zorunda olmayan hastalara takılmaz.
Port kateter takma işlemi, öncelikle hastaya prosedür anlatılır, onamı alınır. Bunu takiben, doktor tarafından yer seçimi yapılır ve kateterin takılacağı alan steril bir şekilde temizlenir. Daha sonra, kateterin kolaylıkla takılması için lokal anestezi uygulanır.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı. 10 cc enjektör kullanılmalı.
Kemoterapi PORTU nu ameliyathane şartlarında anestezi altında takmak yerine Girişimsel Radyoloji uzmanları görüntüleme rehberliğinde sadece sakinleştirici ilaçlar ile 15-20 dakikalık kolay bir işlem ile takabilirler.
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır.
Port İşlemlerden Sonra Yapılması Gerekenler
Doktor ilk olarak kateterin ucunun olması gereken yerde olduğundan emin olmalıdır. Düzenli şekilde portların ve kateterin temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Doktorunuz aksi bir söylemde bulunmadıkça işlem sonrasında yemek yemenizde bir sakınca yoktur.
Bu nedenle kemoterapi acıtır mı? sorusu için verilebilecek en doğru cevap, zaman zaman evet olmaktadır. Diğer yandan kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerden dolayı ortaya çıkan yan etkiler, doktorlar tarafından müdahale edilerek azaltılamaya ve en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.
İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz.
Epidural Port Kateter, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücutta yaygın olarak bulunan ağrı reseptörleri, ağrılı uyaranları sinir lifleri aracılığıyla omuriliğe iletir; buradan da beynin ağrı merkezlerine kadar iletir. Bu durum da ağrı hissinin ortaya çıkmasına yol açar.
Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler.
Kemoterapi Portu ilaçların kan damarına ulaşması için cilt altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Bu cihaz port rezarvuarı ve port kateterinden oluşmaktadır. Port rezervuarından verilen ilaçlar port kateteri aracığıyla damar içerisine ulaşırlar. Genellikle üst göğüs bölgesine yerleştirilir.
Yapılan kısıtlı bilimsel araştırmalar kanser hastasını aç bırakırsanız kemoterapiye cevabın daha iyi olduğunu gösteriyor. Kemoterapinin yan etkileri daha az oluyor. İncelemelerimize göre tek istisna var; O da et. Et yemeyen hastalarda kan sayıları çok çabuk düşüyor.
Kemoterapi portu, uzun süre damar yoluna erişilmesi gereken hastalara takılır. Kemoterapi portu başka bir ifadeyle uzun süreli tedaviye başlayan hastaların yaşamını kolaylaştırmak adına cildin altına yerleştirilir.
Genellikle en sık kullanılan aralar 3 veya 4 hafta olmakla birlikte bazı tedavi şemalarında haftada bir veya iki haftada bir uygulama gerçekleştirilir. Kemoterapinin zamanlaması konusunda en önemli nokta da tedavinin mümkün olduğu kadar düzenli ve yan etkilerin izin verdiği ölçüde yapılmasıdır.
enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4). Bu komplikasyonların arasında port ile ilişkili enfeksiyon en sık görülen komplikasyondur ve port yerleştirilen hastaların %3-10'unda enfeksiyon geliştiği bildirilmektedir (5-8).
Çok sıcak ya da soğuk duşlardan kaçınılmalı, parfümsüz ve yumuşak bir sabun kullanılmalıdır. Duş sonrasında ise, hassas ciltlere uygun, alkolsüz nemlendiriciler kullanılmalıdır. Tedavi süresince cilt, güneş ışığına karşı dayanıksız hale gelebilir.
Hastanemizde KT portu ultrason ve skopi (Röntgen) eşliğinde steril koşullarda, ameliyathanede takılmaktadır. *Komplikasyonları: Kt portu takılmasının olası komplikasyonları (istenmeyen durumlar) tecrübeli ellerde nadiren de olsa girişime bağlı akciğer sönmesi, hematom (kanama), enfeksiyon ve kateter tıkanmasıdır.
Öncelikle onlara ilaç ve ışın tedavisi uygulatıp gerileme olması halinde daha sonra ameliyat yapabiliyoruz. Bu hastalarda yaklaşık 2 - 4 ay arasında kemoterapi ve/veya radyoterapi sürecinden sonra ameliyat yapılabiliyor ve daha sonra ihtiyaç varsa tekrar kemoterapiye devam edilebiliyor.
Cerrahi olarak yerleştirilen santral venöz kateter olan portlar genelden işlemden 72 saat sonra kullanılmaya başlanır. Port bölgesine ilk 3 gün kapalı pansuman yapılır, 5 gün su ile direk teması önerilmez ve 10 gün sonra dikiş alınır.
Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir. Kateterin ucu kalp ile büyük toplardamar bileşkesinde yer alır. Port dışında bazı kanser hastalarına ilave tedavi yapılması durumunda ya da diyalize girmesi gerektiği durumda uygulanır.
Port iğnesini tam dik açıyla (90 derece) parmaklarınızla tuttuğunuz kateterin tam ortasına saplayın. İğnenin ucundan 10 cclik enjektörü takın ve #kan gelene kadar aspire edin. Aspire edilen kanı geri göndermeyin, direkt çöpe atabilirsiniz.
Kırıklık, yorgunluk, titreme, ateş, kas ve eklem ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal olabilir. Yüksek doz kemoterapi ve periferik kök hücre transplantasyonunda yan etkiler normal dozda kemoterapi tedavisinden daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri