Bilgisayar arası iletişimde, port, iletişimin uç noktasıdır. Yazılımsal açıdan olaya bakıldığında, port belli bir işleme ait olan mantıksal bir yapıdır. Bir port, bir aktarım katmanı protokolünden ve 16 bitlik "port numarasından" oluşur. Portların kullandığı en yaygın aktarım katmanı protokolleri TCP ve UDP'dir.
Başlat menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazarak komut istemi uygulamasını açın. Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Port numarası nedir? Bağlantı noktası numarası, 0 ile 65535 arasında değişen 16 bitlik işaretsiz bir tamsayıdır. Port numarası 0, TCP için ayrılmıştır ve kullanılamaz; UDP için ise kaynak portu isteğe bağlıdır ve sıfır değeri, port olmadığı anlamına gelir.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Bilgisayar üzerindeki her program belli bir numaradaki portu kullanır. Yani bir internet sitesini gezerken aynı anda e-maillerinizi kontrol edebiliyorsanız bu tamamen portlar sayesindedir. Her web sitesinin farklı bir IP adresi vardır bu portlar sunucu portu nedir sorusuna verebileceğimiz en basit cevaptır.
23 TELNET: Uzak bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, erişim ve komut verebilmeleri için telnet üzerinden haberleşme sağlanır. Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Farklı uygulamalara göre değişiklik gösteren portların sayısı 65536'ya ulaşmıştır. 65536 portun ilk 1024 portunun sayıları standarttır. Web yayını yapmak isteyen bir internet kullanıcısı, güvensiz web bağlantıları için belirlenmiş 80. portu kullanılır.
445 nolu port dosya paylaşım portudur. Microsoft Windows işletim sistemlerinin her sürümünde 445 nolu port dosya paylaşım portu olarak kullanılır.
Bu araç ile bağlantınızdaki portların açık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede ilgili portun modem veya routerdan doğru yönlendirilip yönlendirilmediğini ve ya port ile ilişkili programın (sunucunun) çalışıp çalışmadığı ya da firewall tarafında engellenip engellenmediği konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Belirttiğimiz gibi geleneksel altyapı sağlayıcı olan Türk Telekom altyapıyı arttırıp yeni port açar. Bunun dışında bireysel olarak Türk Telekom ofislerine gidip port sorunu yaşadığınızı da bildirebilirsiniz. Ofiste dilekçe yazıp port arttırılmasını talep etmeniz gerekiyor.
"Port"ların boş olması yani boş "port" olarak nitelendirilen durum aslında; altyapının yetersiz olması nedeniyle ikâmet ettiğiniz binada bulunan İnternet kutusunun (ankastre), apartmandaki ev sayısına yeterli olamaması ya da ana santraldeki "port"larda boş yer olmaması durumudur.
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
Genellikle bir giden sunucu portu noktası 25 kullanır: bu varsayılan SMTP portu noktasıdır. Ancak, bazı IP'ler etkilendikleri toplu spam ve kötü amaçlı yazılım trafiği nedeniyle, bunun kullanımını reddeder.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
2096 Portu cPanel üzerinde bulunan alan adlarının mail hesaplarına ulaşması ve bu ekrandan mail gönderip alabildikleri arayüze erişim sağlar. Kullanıcılar kendilerine tanımlanmış olan e-posta adresi ve şifresi ile giriş yaparak gelen-giden kutularını kontrol edebilir, mail gönderip-alabilirler.
Port, giriş, bağlantı yuvası, soket gibi anlamlara gelen, bilgisayar ağlarında kullanılan bir kavramdır. İki ağ cihazının birbirleri arasında haberleşmesi için kullanılır.
Sözlük anlamı “liman” olan port, bilgisayar ağlarında “köprü” olarak bilinmektedir. Port, bilgisayarlar arasındaki veri alışverişinin önemli bir üyesidir. Veri alışverişini numaralar üzerinden yapan port, aynı anda birçok işlemi yapabilmek için 0'dan başlayıp 65535'e kadar değerlere bölünür.
Pupa / Stern : Teknenin kıç tarafının gerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan. Sancak / Starboard: Kıçtan bakıldığı zaman sağ taraf. İskele / Port : Kıçtan bakıldığı zaman sol taraf.
İlişkili ağ protokolleri ile birlikte en sık kullanılan portlardan bazıları şunlardır: Port 20 ve 21: Dosya Aktarım Protokolü (FTP). FTP, bir istemci ve bir sunucu arasında dosya aktarımı içindir. Port 22: Güvenli Kabuk (SSH).
Listener service' inin default portu 1521 dir.
Port 67 (DHCPS): Dynamic Host Configuration Protocol Server olarak bilinir ve ağa dâhil olacak istemci makinelere IP adresi atamaktadır. UDP protokolü tarafından kullanılmaktadır. Port 68 (DHCPC): DHCP istemci portudur. UDP protokolü tarafından kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri