Portakal meyvesinin kabuğu içinde bulundurduğu fitokimyasallar ve antioksidanların yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve vitaminler ile oldukça faydalı bir çay olarak tüketilir. Vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve metabolizmaya olan olumlu etkisi oldukça fazladır.
🍊Kalp ve damar sağlığı açısından iyi bir kaynaktır. Yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini azaltır. Mide yanmasına iyi gelir; Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır. 🍊Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler.
Portakal kabuğu çayı, metabolizma dostu olan bir içecektir. İsterseniz sıcak veya soğuk şekilde tüketebileceğiniz portakal kabuğu çayı ile yağ yakımını başlatabilirsiniz.
Taze portakal kabuğu kullanıyorsanız, bunları 1 cm büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın. ... Suyu ve portakal kabuklarını bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca içine çubuk ya da toz tarçını ekleyip 10 dakika kadar kaynatın. Kabukları süzdükten sonra çayı hafifçe soğumaya bırakın.
Portakal kabuğu içerdiği C vitamini sayesinde bünyeyi güçlendirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir. Kötü nefes kokusunu giderir.
İlgili 21 soru bulundu
Portakal kabuğu zehirli değildir, aksine çoğu aşçının bildiği üzere portakal özü yemeklere büyük lezzet katar. Yenilebilir de olsalar portakal kabukları meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, yani kimyasalla kaplı kabuğunu sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Aslında portakal kabuğu meyvenin en faydalı kısmıdır. Çünkü içerisinde belirli fitokimyasallar, flavonoidler ve diğer antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra A , B, C vitamini , bakır , kalsiyum ve magnezyum barındırır.
Portakal Kabuğu Neye İyi Gelir? Portakal kabuğu A ve vitamini açısından oldukça zengindir. Bulundurduğu C vitamini sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini etkiler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum yolu hastalıklarına karşı etkilidir. Bunun yanı sıra damar tıkanıklığını da gidermektir.
2 dilim portakalı 4 parça halinde ortasından kesiyoruz. Geriye kalan 1 dilimi de çaydanlığa sıkıyoruz. 1 dilim limonu da ortadan bölüyoruz. Nane , tarçın ve karanfili de çaydanlığımıza koyup 3 bardak su ilave ediyoruz 10 dakika kaynatıyoruz sonra bardaklarımıza dolduruyoruz.
Portakal kabuklarını kurutup ya da taze portakal kabukları rendelenip üzerine bir bardak su ekleyip kaynatın. 15 dakika sonra ocaktan alıp içine bir tarçın çubuğu ekleyip için. Bunun yanı sıra içine bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Bağırsak kurdu portakal kabuğu sayesinde vücuttan temizlenebilir. Portakal kabuğunu rendeleyip kuruttuktan sonra suyla beraber tüketmeniz önerilir. Antioksidan etkilere sahip olan portakal kabuğunu suyla karıştırıp içtiğinizde, bağırsaklarda oluşan hasarlar onarılır ve kurtların yayılması önlenir.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
Çok fazla portakal suyu içen kişilerde taşikardi yani hızlı kalp atışı gözlenmiştir. Portakaldaki asit zamanla diş minesini aşındırarak dişlerde hasara yol açar. Yüksek oranda şeker içerdiğinden aşırı meyve tüketen kişilerde diyabet tarzı hastalıklar daha fazla görülmektedir.
Norveç'in Tromsö Kenti'nde sürücülere uygulanan rutin alkol kontrolünde oldukça ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Portakal kabuğu, tek bir damla alkol almamış olan sürücüyü, üfleme cihazında sarhoş gösterebiliyor.
Portakal kabuğu kurutma
Nemli bir bölgede yaşıyorsanız ya da güneş almayan bir eviniz varsa portakal kabuklarınızı temizledikten sonra fırın ızgarasının üzerine yerleştirerek 100 derecede ısıtılmış fırında 1,5 - 2 saatte (bu süre fırınınızın performansına göre farklılık gösterebilir) kurutabilirsiniz.
Son derece etkili ve doğal zayıflama çayları arasında bulunan limon kabuğu çayı, zayıflamaya birebir yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın hızlı ve düzenli çalışmasını ayrıca toksinlerden kurtulmayı sağlayan limon kabuğu çayı, zayıflama amaçlı tercih edilmektedir.
Sıra çayın yapımına geldi: Cezveye 100 ~150 gr kadar su ekleyelim, yaklaşık 1 su bardağı su ediyor. Su iyice kaynasın, kaynayınca içerisine 2-3 gr kadar kurutulmuş nar kabuğu atalım. 3gr'mı geçmesin çünkü çay biraz acı oluyor, nar kabuklarını da ekleyince 5 dk kaynasın. Şeker ile tatlandırılabilir.
Tezgahın üzerine streç film yayıp üzerine rendelediğiniz kabukları incecik serin. Etrafını katlayıp küçük bir tepsi veya bir kap üzerinde dondurucuya atın ve ihtiyaç anında buzluktan çıkarıp istediğiniz miktarda rendelenmiş kabuğu kırıp kullanın. Ellerinize sağlık.
Mandalina kabuğu çayı kan şekerini dengeler ve karaciğer sağlığını korur. Soğuk algınlığı, nezle ve gripten korunmak için düzenli olarak mandalina kabuğu çayı içilebilir. Bu tür hastalıklardan çabuk kurtulmayı sağlar. Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar.
Örneğin; bir çorba kaşığı portakal kabuğu, meyveden 3 kat daha fazla C vitamini ve 4 kat daha fazla lif sağlar. Bu kabuklar, şekerlenebilir, içeceklere dahil edilebilir, en sevdiğiniz yemeklerin tadına tat katabilir veya hatta bir yaz kampı ateşi yakmak için kullanılabilirler.
Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kâbus görmenize neden olabilir. Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yemeniz, bu tür şikâyetlerinizi ortadan kaldırmış olur. Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.
Portakal Kanı Sulandırır mı? C vitamini özelliği ile bu meyve kan sulandırıcı özelliği taşımaktadır.
Yüksek lif özelliği sayesinde metabolizmayı düzenler, insülin direncini düşürür ve kilo vermenize yardımcı olur. Her gün düzenli olarak içilen portakal suyu, obeziteye yakalanma riskini %14 oranında azaltır. Kan sulandırıcı etkisi ile damar tıkanıklığı tedavisinde etkilidir ve kalp sağlığınızı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri