Portakal kabuğu çayı, metabolizma dostu olan bir içecektir. İsterseniz sıcak veya soğuk şekilde tüketebileceğiniz portakal kabuğu çayı ile yağ yakımını başlatabilirsiniz.
Mide yanmasına iyi gelir; Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır. 🍊Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler. Aynı zamanda, sindirim problemleri yaşandığı sırada çok fazla asit oluşmasının önüne geçer.
Portakal kabuklarını güzelce yıkayıp ince uzun şeritler halinde kesin. Ardından derin bir tencereye koyun, üzerine su aktarıp kaynamaya bırakın. Yaklaşık 10 dakika kaynattıktan sonra süzerek suyunu akıtın ve yeniden tencereyi temiz soğuk suyla koyup kabukları kaynamaya bırakın.
Taze portakal kabuğu kullanıyorsanız, bunları 1 cm büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın. ... Suyu ve portakal kabuklarını bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca içine çubuk ya da toz tarçını ekleyip 10 dakika kadar kaynatın. Kabukları süzdükten sonra çayı hafifçe soğumaya bırakın.
Güçlü C vitamini kaynağı olan portakalın çayı da kendisi kadar fayda sağlar. Özellikle sindirim yollarını temizleyen portakal çayı, hızlı yağ yakar. Zayıflamak ya da formda kalmak isteyenler için idealdir. Bunun yanı sıra tarçın çubuğu eklenip içildiğinde boğaz enfeksiyonlarını giderir.
İlgili 20 soru bulundu
Portakal kabuğu zehirli değildir, aksine çoğu aşçının bildiği üzere portakal özü yemeklere büyük lezzet katar. Yenilebilir de olsalar portakal kabukları meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, yani kimyasalla kaplı kabuğunu sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Portakal kabuklarını güzelce yıkayın ve uzun ince şeritler halinde kesin. Daha sonra tencereye koyun ve üzerine su ekleyip kaynamaya bırakın. 10 dakika sonra süzün ve suyunu akıtın.
Portakal Kabuğu Neye İyi Gelir? Portakal kabuğu A ve vitamini açısından oldukça zengindir. Bulundurduğu C vitamini sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini etkiler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum yolu hastalıklarına karşı etkilidir. Bunun yanı sıra damar tıkanıklığını da gidermektir.
Asit oranı yüksek bir meyve olduğundan portakalın mide yanmasına sebep olması da mümkün, özellikle de midesinde zaten sorun olan insanlarda. Örneğin reflüsü olan kişilerde çok fazla portakal yemek mide yanmasına veya kusmaya sebep olabilir.
Bağırsak kurdu portakal kabuğu sayesinde vücuttan temizlenebilir. Portakal kabuğunu rendeleyip kuruttuktan sonra suyla beraber tüketmeniz önerilir. Antioksidan etkilere sahip olan portakal kabuğunu suyla karıştırıp içtiğinizde, bağırsaklarda oluşan hasarlar onarılır ve kurtların yayılması önlenir.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
Portakal kabuklarınızı eşit boyutlarda doğradıktan sonra suda acısı çıkana kadar haşlama şeklinde pişirin. Birkaç kere suyu değiştirerek bu işlemi uygulayın. Ardından üzerine toz şeker, limon suyu ve biraz da su ilave ederek bir kez daha pişirin.
Elma, portakal vb. 3. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gün içinde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. Taze portakal suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini, vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunacaktır. Böylece vücuttaki asitler dengelenecek ve zararlı olan maddeler kolayca atılacaktır.
Portakal suyu potasyum kaynağıdır. Güçlü bir antioksidandır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve bu özellikleriyle kanser rahatsızlıklarına karşı önleyicidir. Portakal kan dolaşımını hızlandırdığı için kalp krizi riskini azaltır.
Portakal kabuğu yenilebilir. Hatta çoğu yemek yapan insanın da bildiği üzere, portakal kabuğu rendesi yemeklere çok güzel bir aroma sağlar. USDA verilerine göre 100 gram çiğ portakal kabuğu 97 kcal enerji sağlarken 10.6 gram diyet lifi içerir. Bunun yanında günlük C vitamini ihtiyacının %151'ini karşılar[1].
Norveç'in Tromsö Kenti'nde sürücülere uygulanan rutin alkol kontrolünde oldukça ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Portakal kabuğu, tek bir damla alkol almamış olan sürücüyü, üfleme cihazında sarhoş gösterebiliyor.
Kabuğu ile birlikte kurutulmuş portakal iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilmekte; sindirim sistemi sağlığını desteklemektedir.
Ancak portakalı doğal haliyle tüketmek, suyu ya da reçelinden çok daha sağlıklıdır. Ayrıca portakal kabuğu da çok faydalıdır. Portakal kabuğu keklere, tatlılara ve soslara lezzet katmasının yanında çay olarak da tüketilebilir.
Portakal kabuğu içerdiği C vitamini sayesinde bünyeyi güçlendirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir. Kötü nefes kokusunu giderir.
Portakal kabuğu diş minesini temizlemenin kolay bir yoludur. Portakal kabuğu, dişleri beyazlatır, lekeleri önlemeye ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Birkaç dakika dişlerinizi ovuşturun ve su ile durulayın.
Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kâbus görmenize neden olabilir. Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yemeniz, bu tür şikâyetlerinizi ortadan kaldırmış olur. Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.
Halbuki portakal suları asit ve bol miktarda şeker barındırıyor. Bu yüzden uzmanlar liflerinden de alıp vücuda katkı sağlamak için bu meyvenin suyu sıkılarak değil bütün olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Portakalın içindeki asit karaciğer yağlanmasına sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri