DÜZEL (1964) eriğin taze tüketiminin yanında doğal koşullar altında güneşte ilkel olarak kurutulduğuna işaret edilen çalışmada Bosna, Üryani, Köstendil, Figani, Taraklı, Mürdüm, Karaaslan, Bardak, Üzüm, Kara ve Badem erik çeşitlerinin kurutmalık oldukları ifade edilmiştir.
Yazlık erikleri kış aylarında kullanmak isteyenler, mürdüm eriğini fırında veya güneşte kurutarak saklayabilir. Ayrıca erik kurusu, vitamin ve mineral bakımından da son derece zengindir.
Birçok cinsi olan eriğin her çeşidi kurutulmaya müsait değildir. Bunun için daha çok etli ve iri erikler tercih etmelisiniz. Erik iki şekilde kurutulabilir. Birinci yöntemde eriğin çekirdeğini çıkarılırken, ikincisi çıkarmadan yapılır.
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.
İlgili 22 soru bulundu
Soğuklara dayanıklı olan erik ağacı her rakmda hobi amaçlı yetiştirilebilir. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Sarı Erik Kurusu; Gün içerisinde tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar, kan şekerinizi dengeleyerek kendinizi daha dinç hissetmenize yardımcı olur.
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
Bu kolay yöntemlerle siz de evde kolaylıkla erik kurutabilirsiniz. Erik kurutmada kullanlan iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilkinde, eriğin içerisindeki çekirdek çıkartılır. İkincisinde ise çekirdek içerisinde bırakılır ve o şekilde kurutulur.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Demir açısından zengindir. Saç ve cildin daha sağlıklı olmasına yardım eder.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir.
Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir.
İçerisinde lif, C, A, K vitamini, kalsiyum ve potasyum bulunan erik, doğal ilaç olarak kabul ediliyor. Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor.
En çok sevilen ve yetiştirilen çeşidi Papaz eriktir.
Mürdüm eriği oldukça etli bir meyvedir. Ekşi ve tatlı lezzetinden dolayı pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Kimi kesimlerde siyah erik kimi kesimlerde ise bardak eriği şeklinde isim almaktadır.
YEŞİL ERİK NEDEN PAHALI? Meyve sebze fiyatları mevsime bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Yaz meyvesi olan yeşil erik, seralarda yetiştirilerek kış aylarında da satılıyor. Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor.
%90-95 bağıl nemde 0 °C'de depolanır. Taze erikler uzun süreli soğuk depolamaya uygun değildirler. Damson cinsi diğer yumuşak etli cinslere göre depolamaya daha uygundurlar. Sağlam ve olgunlaşmış, Casselman, Climax, Eldorado, Santa Rosa ve Wickson cinsleri 0 °C'de 4-5 hafta başarılı olarak depolanabilmektedir.
FIRINDA ERİK NASIL KURUTULUR? Erikleri güzelce yıkayın ve ikiye ayırın. Daha sonra bir tepsiye dizin ve fırına verin. 200 derecede 3-4 saat boyunca pişirin. Bu esnada eriklerin yanmaması için sık sık kontrol edin.
İster güneş gören yere koyabilirsiniz en doğal haliyle yemek istiyorsanız, isterseniz de fırında turbo bölümünde 80 derece de 5 saat içerisinde kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri