Yani sevgi de tıpkı beslenme gibi, bedensel ve ruhsal bütünlüğünüz için hayati bir ihtiyaç. Söz konusu bu doğal ihtiyaçları karşılanan birey, örneğin terk edilme korkusu gibi anksiyeteleri olan ve bu ihtiyacın giderilmesinin bir yolunu sürekli arayan bir başka bireye göre çok daha özgür, bağımsız ve sağlıklıdır.
Çok yönlü ve kompleks bir varlık olan insan söz konusu olduğunda zihin ve bedeni bağımsız olarak düşünmek çok da doğru olmayacaktır. Dolayısıyla fiziksel gelişim ve fizyolojik ihtiyaçlar gibi zihinsel-ruhsal gelişim ve sevme, sevilme, saygı ve değer görme de bir ihtiyaçtır.
Bunlardan en meşhuru sanırım, “Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi.” Bu kurama göre, insanın en temel ihtiyaçları; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyaçları, ait olma ve sevgi ihtiyaçları, değer ihtiyaçları ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarıdır.
Sevildiğini hissetmek insanın birinci derecedeki duygusal ihtiyacıdır. Sevilmek, insanın kendisini daha özel, daha değerli, daha biricik hissetmesine kapı açan en tesirli duygudur. Bu nedenle, her birey farkında olmaksızın, içinde bir yerde bir duygu deposu barındırır.
İnsanın, mutlu olabilmek için sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı vardır. Sevmeyen, başkaları tarafından sevilmeyen insan ne kadar varlıklı ve sağlıklı olursa olsun mutsuz, huzursuz olur. Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Bu duygu, insanları birbirine bağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Sevgi, motivasyonun anahtarı; yaşamayı, yaratmayı, kendinizi ilerletmeyi ve başkalarına dokunma isteğinize olanak tanıyan şeydir. Yani sevgi de tıpkı beslenme gibi, bedensel ve ruhsal bütünlüğünüz için hayati bir ihtiyaç.
Eşlerin birbirlerine duydukları sevgiyi canlı tutmaları beyinsel ihtiyaçları için de gereklidir. Bedenin nasıl ki giyeceklere ihtiyaçları varsa, beynin de duyguları düzenleyen alanlarının sevgiye ihtiyacı vardır.
Soru 1: Kadınların duygusal ihtiyaçları nelerdir? Cevap: Kadınların duygusal ihtiyaçları, sevgi, anlayış, empati, destek ve güvenden oluşur. Bir kadının duygusal ihtiyaçlarına karşılık verildiğinde, duygusal olarak tatmin olma, bağlılık hissi ve ilişkilerde mutluluk artar.
Duygusal yoksunluğu olan bireylerde genellikle ilgi , sıcaklık , anlaşılmak dinlenilmek, kendini ifade etmek ve başkasının desteğini istemek gibi duygular görülür. Birey sevdiklerinden yeterli ilgiyi göremediklerinde kaotik bir ruh haline bürünürler.
İnsan canlı bir varlıktır hayatını devam ettirmek için fizyolojik olarak yeme, içme, nefes alma, boşaltım, cinsellik gibi ihtiyaçları vardır bunlar en temel yapı taşlarıdır.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Sevgi öyle bir duygudur ki, insan sevilene doğru göç eder. Sevgi türlerinden biri de aşkın sevgidir. İnsan kendisini güçsüz, zayıf, yetersiz hissettiğinde her şeyi bilen, her şeye gücü yeten, bütün olayları kontrol altında tutabilen, her şeyin anahtarı elinde olan, göremediği ama hissettiği bir güce sevgi duyar.
Çok fazla sevmenin olumsuz bir durum olmadığını vurgulayan Erol, duygular aşırı olduğunda davranışların kontrol edilemez hale geleceğini ve kişiye zarar verici olabileceğini belirtiyor. Öyle ki yaşanan bu yoğun duygular kişinin algılarını daraltıp bazı şeyleri görmesini de engelliyor. Uzm. Psk.
İhtiyaç ve istek arasındaki fark nedir? İki kavram arasındaki temel fark ile başlayalım. İhtiyaç temelinde, sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir hayat yaşayabilmek için gerekli olan şeylerdir. İstek ise kişinin bir şeye duyduğu ilgi, yerine gelmesi durumunda mutluğu olduğu şeydir.
Duygularını bastırmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin karşındaki insana duygularını açıkça ifade edersen onun kırılacağını düşünmek, hissettiğin duyguyu yansıtmanın yeri ve zamanı olmadığını düşünmek, duyguları ifade etmenin zayıflık göstergesi olarak görülebileceğini düşünmek gibi.
Tanımı Aleksitimi 'duyguları algılama, ayırt etme, tanımlama ve ifade etme yetersizliği'ni ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Türkçe literatürde 'duygu körlüğü', 'duygusal sağırlık', 'duygusuzluk', 'duygular için söz yokluğu' olarak da ifade edilmektedir.
Duygusal yoksunluk şeması şu belirtilerle kendini gösterir:
•İnsanların kendisini anlamadığına ve anlayamayacağına dair inançlar. Sürekli sevgi görme ihtiyacı. Çevresi tarafından korunmadığı, ilgi gösterilmediği, merak edilmediği, dinlenmediği... düşünceleri. İnsanlarla olan ilişkilerde sürekli hayal kırıklığı.
Kadınlar En Çok Ne Zaman Cinsel İlişki İster? Kadınlar en çok yumurtlama döneminde cinsel ilişki isterler. Çünkü bu dönemde hormonların da etkisi ile libido yani cinsel istek artar. Zaten doğanın düzenine bakıldığında tüm hayvanlarda, türün devamı için yumurtlama döneminde cinsel istek artar.
Kadınların çoğunda memeler, meme uçları, dudaklar ve vajina dokunulmaya duyarlı diğer bölgelerdir. Yine boyun bölgesinde bazı noktalar, kulak memeleri, bacakların iç yüzeyleri ve karın cildi çoğu kadın için cinsel açıdan oldukça uyarıcıdır.
Sevgisizlik, insan zihninin travmatize olmasına ve benlik duygusunun azalmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle de psikolojik rahatsızlıkların temelinde sevgisizlik yattığını görmek pek de şaşırtıcı değildir. Sevgisiz insan psikolojisi, zedelenmiş ego ile kendisini gösterse de dışavurum her zaman aynı değildir.
İnsan kendi ülkesindeki insanları , ailesini sevmeseydi büyük kaoslar , savaşlar , cinayetler yaşanabilirdi.Dünyada sevgi olmasaydı insan kendisini bile sevmezdi. İnsan kendisini bile sevmeseydi herkes intihar eder ,kendine değer vermezdi.İnsanlar bazen en ufak bir şey için bile mutlu olabiliyor sevgi olduğu zaman.
Sevgi bizlere sosyal başarı kazandırır. İçimizdeki sevgi dışımıza saygı, empati, güleryüz gibi tavırlarla yansıyınca, huzurlu ilişkiler ile bütünleşince sosyal başarı kaçınılmazdır. Öte yandan sevgi bedenimizi, ruhumuzu hoşnut kılar, rahatlatır, kasları gevşetir, canlı ve sempatik bir görüntü vermemize etken olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri