Vak'a-Nüvis, Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendirdiği kişilere verilen isimdir. Vakanüvîsân devlet görevlisidir. Her yılın sonunda saraya o yıl içinde ölen önemli şahısların biyografilerini vermekle yükümlüdürler.
Osmanlı Devleti'nde resmî tarihçiler için kullanılan unvan. Arapça vak'a ile Farsça nüvîs (yazan, yazıcı) sıfatından meydana gelen tabir önceleri vekāyi'nüvîs şeklinde de kullanılmıştır.
Mustafa Naîmâ ya da tam adıyla Halepli Mustafa Naîmâ Efendi, (Osmanlı Türkçesi: مصطفى نعيما; d. 1655, Halep - ö. 1716, Patras), Osmanlı tarihçisi, ilk resmî Osmanlı vakanüvisi.
Bilinen ilk Osmanlı tarih yazarı Yahşi Fakih'tir. Dedesinden itibaren ailenin Osmanlılarla yakın ilişkiler kurması, babasının Orhan Gazi'nin imamı olması, dönemin olaylarına dair nakiller yapabilecek derecede olayların içinde yer alması, onun böyle bir görevi üstlenmedeki rolünü açığa çıkarır.
Türkiye'de Ahmet Cevdet Paşa, İlber Ortaylı ve İsmail Hakkı Uzunçarşılı gibi yazarlar, Osmanlı tarihi için ön plana çıkan isimlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
'Şehnâmeci', Osmanlılarda XVI. yüzyıl saray tarihçileri için kullanılan bir tabirdir.
(bkz: fuat köprülü) (bkz: halil inalcık) (bkz: ilber ortaylı) (bkz: halil berktay) (bkz: cemal kafadar) (bkz: reşad ekrem koçu) (bkz: ömer lütfi barkan) (bkz: zeki velidi togan) (bkz: hüseyin nihal atsız) (bkz: nurhan atasoy) ve şimdilik aklıma gelmeyen nice önemli tarihçi. tabii burda en iyisi şudur demek çok saçma ...
İstanbul. Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygı gören ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 5. yılında anılıyor.
isim Tarihsel konular üzerinde araştırmalar yapan, tarih kitapları yazan kimse, müverrih.
Bilge Tonyukuk Göktürk Hükümdarı Bilge Kağanın veziri olmasının yanı sıra bilinen ilk Türk tarihçisi ve yazarıdır. 2020 yılı UNESCO tarafından 'Bilge Tonyukuk Yılı' ilan edildi.
Tarihçilerin kutbu, şeyhülmüverrihin (tarihçilerin şeyhi) diye anılan hocamız rahmetli Halil İnalcık, Osmanlı tarihçiliğinin gelmiş geçmiş en büyük ismiydi. Sosyal bilimler açısından dünyada ilim âlemine en yön veren iki bin isimden biriydi.
Halil İnalcık, Türk-Osmanlı tarihine sağladığı katkılarla dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan bir isim. Yaşamı boyunca durmaksızın üreten büyük tarihçi Halil İnalcık'ın hayatına gelin Molatik olalım...
Osmanlı tarihini kayıt altına almak için kendilerinden önce yazılanları derleyen ve kendi dönemlerinin olaylarını kayıt altına alan devlet tarihçilerine vakanüvis denir.
şehnameci TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Şehname yazarı tarih Osmanlılarda vakanüvisliğin kuruluşundan önce devletin resmî tarih yazarı
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Türkiye tarih yazıcılığında kadim Türk tarihi yazıcılığının temellerini Zeki Velidi Togan'ın atmış olduğunu burada belirtmek gerekir. Onun ortaya koyduğu Türk tarihinin nasıl ele alınıp incelenmesi icap ettiği teorik çerçeve öğrencisi Nihal Atsız ve onlara öğrenci olmuşlarca izlenir.
müverrih / مورخ
Tarihçi, tarih yazan.
Tarih yazıcılarına vakanüvis denir.
Tarihi süreci, bilim dalının konusu olarak inceleyen tarihçi, geçmişte olmuş olayların nedenlerini ve olaylar arasındaki ilişkileri incelemek durumundadır.
2003 yılında Macaristan Cumhurbaşkanı tarafından Macaristan Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan 2005 yılında yayımlanmıştır.
Şehnâmecilik makamı Kanûnî Sultan Süleyman zamanında 1550 yılı civarında kurulmuştur. Dâimî ve maaşlı bir memur olan şehnâmecinin başlıca görevi, o dönemi veya Osmanlı tarihinin yakın geçmişini edebî şekilde tasvir veya rapor etmektir.
"Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 4. yılında anılıyor.
Herodotus, M.Ö. 484 dolaylarında Pers İmparatorluğu'nda doğmuştur. Onun ünlü eseri hikayeleri için Romalı hatip ve yazar, Cicero'nun, tarafından "Tarihin Babası" olarak adlandırıldı.
Tarih; geçmişteki olayları, yer,zaman ve failleri göstererek kaynaklara dayalı olarak sebep ve sonuç ilişkisi içerisinde inceleyen bilim dalıdır.
Mustafa Akdağ, Halil İnalcık, İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Kemal Karpat Osmanlı'yı ve Cumhuriyeti çeşitli yönlerden yazıp anlatmış olan uluslararası değerde tarihçilerimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri