*Doğradığınız portakalları geniş ve derin bir reçel tenceresine alın, 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyunu, toz şekeri, tereyağını, karanfil ve tarçınları ilave edip ocağı orta ateşe alın. Kaynamaya başladıktan sonra kıvam alana kadar 45-50 dakika pişirin.
Reçel kaynarken içine 10-12 adet karanfil ve bir çay kaşığı zencefil ilave ettim, çok hoş bir lezzet verdiler.
Klasikler yarışıyor: Karanfil
Karanfilin yiyenleri rahatsız etmesini istemiyorsanız, reçelin içine küçük bir tülbent parçası içine bağlayarak atın ve reçel piştikten sonra, bu bezi reçelin içinden çıkarın.
Kabukların acısını çıkartmak için, kaynayan suda bekletip, soğuk suyla şokluyoruz ve bu işlemi 3 kez tekrarlıyoruz.
İlgili 33 soru bulundu
Turunç kabuğu reçeli üretiminde kabuktan gelen acılığın giderilmesi önemli bir problemdir. Turunç kabuğundaki acılık naringin ve neohesperidin gibi flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Acılık giderme işlemi genellikle kabukların haşlanmasını takiben, birkaç gün suda bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Portakalın da üzerine 1 kilo 250 gr şekeri ilave ediyoruz. Kısık ateşte suyunu salana kadar bekliyoruz. Sulandıktan sonra ocağın ayarını yükseltip kaynatıyoruz. Reçelin koyulaştığını anlamak için cam bir tabağa reçelin şerbetinden damlatıyoruz ve kolay akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Son. aşama: Ocaktan aldıktan sonra içerisine 1 paket vanilya ilave edip ılımaya başladığında kavanozlara yerleştirebilirsiniz.
Kaynayan reçele her zaman az bir parça tereyağı koyarım. Tereyağ reçele hem göz alıcı bir parlaklık verir, hem de meyvenin lezzetine lezzet katar. Ayrıca mutlaka az miktar sirke ilavesi de yaparım. Bu da yine yağ gibi reçele hem parlaklık verir, hem de uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
Kayısı, şeftali gibi tatlı meyvelere az; vişne, erik gibi ekşi meyvelere daha çok şeker koymalısınız. Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Şeker ve portakal suyu kaynatılır. İyice kaynayınca karanfil atılır. Yaklaşık 20 dakika sonra kabuklarla reçel kıvam alana dek pişirilir. Şekil alınca damlalar, limon tuzu eklenir ve 5 dakika kaynatılır.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
- Yüksek C vitamini içerdiğinden günde tüketilen iki orta boy portakal vücudun gün boyu ihtiyacı olan C vitamininin yüzde yüzünü karşılar. - Vücudu tüm toksinlerden arındırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra tümör oluşumunu da önleyerek kanser riskini de sıfıra indirir.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Kabartma tozu reçelin daha parlak olmasını sağlıyor.
Tereyağı, meyvelerin parlak görünmesinin yanı sıra, çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. İçine tereyağı eklenen reçeller, daha uzun süre dayanır. İçindeki yağ, meyvelerin uzun süre taze kalmasını sağlar ve küflenmesini önler.
Portakal kabuklarını ekleyerek 15-20 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alarak soğumaya bırakın.
Haşlanmış portakal ve kabuklarının üzerine 4 çorba kasesi şeker ilave ediyoruz. Su ilave etmeden kaynamaya bırakıyoruz. 10-15 dakika kaynadıktan sonra yarım limon suyunu ilave ediyoruz. Limon suyu ilave ettikten sonra 5 dakika daha kaynatıyoruz. Koyulaşan reçeli ocaktan alıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri