Çok fazla portakal suyu içen kişilerde taşikardi yani hızlı kalp atışı gözlenmiştir. Portakaldaki asit zamanla diş minesini aşındırarak dişlerde hasara yol açar. Yüksek oranda şeker içerdiğinden aşırı meyve tüketen kişilerde diyabet tarzı hastalıklar daha fazla görülmektedir.
Tam bir potasyum kaynağıdır ve güçlü antioksidan özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de koruyan bir yapısı vardır. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan portakal suyu kanser rahatsızlıklarına karşı önleyici bir meyve suyudur. Yüksek oranda lif barındırır ve bu da vücut için oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gün içinde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. Taze portakal suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini, vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunacaktır. Böylece vücuttaki asitler dengelenecek ve zararlı olan maddeler kolayca atılacaktır.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakal ve portakal suyu kalorileri düşük ve C vitamini bakımından zengindir. Ancak, yüksek oranda potasyum içerir. Eğer böbreklerinizde sıkıntı varsa, portakal ve portakal suyundan uzak durun.
İlgili 31 soru bulundu
Beta bloker kullanan kişilerin de çok fazla portakal tüketmemeye dikkat etmesi gerekir. Bu ilaçlar potasyum seviyesini yükselttiğinden, portakal veya muz gibi bol potasyumlu başka yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, vücutta potasyum fazlasına yol açabilir.
Portakal Kanı Sulandırır mı? C vitamini özelliği ile bu meyve kan sulandırıcı özelliği taşımaktadır.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kâbus görmenize neden olabilir. Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yemeniz, bu tür şikâyetlerinizi ortadan kaldırmış olur. Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.
Kişinin ihtiyacına göre günlük 1-2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Sigara içen bireylerde C vitamini ihtiyacı arttığından diğer C vitamini kaynakları tüketilmiyorsa günde 2 adet tüketilebilir.
Özellikle taze sıkılmış portakal suyu taşikardiye yatkınlığı olanlarda taşikardiyi tetiklemekte ve kalp atışlarını hızlandırabilmektedir.
"4 portakaldan yaklaşık 1 bardak (250 mL) portakal. suyu çıkmaktdr. bir kilogram portakalda ortalama 6 tane portakal olduğuna.
Vitamin C, oksijene karşı hassasiyet gösterir ve bu yüzden portakal suyundaki vitamin C konsantrasyonu, oksijene maruz kalınması durumunda düşer. Vitamin C konsantrasyonundaki düşüş, portakal suyu elde edilmesinden hemen sonra başlar. Bu durumda oluşan reaksiyon, aynı zamanda sıcaklığa ve asitliğe de bağlıdır.
4) Portakal Suyu
Portakal suyu C vitamini içerir ve vitamin kaynağıdır. Ancak portakalın yapısında bulunan doğal asitten dolayı mide yanmasına neden olabilir. Portakal suyunu sabah kahvaltıda içmeniz önerilmez. Aç mideye portakal suyu almak mide asitlerine zarar vereceği için yanmaya davet çıkarır.
Hazır meyve suları çok miktarda glukozu, yani şeker içerirler. Bu kadar yüksek miktardaki glukoz en başta metabolizmayı olumsuz yönde etkiler. Bunların haricinde yine bu kadar yüksek miktarda glukozu vücuda almak kanser, obezite ve diyabet gibi ciddi hastalıklara kapı açar.
Ya da kış aylarında çok tüketilen mandalina ve portakal gibi meyveler, C vitamini deposu nedeniyle aşırı tüketildiğinde böbrekleriniz için birer tehdit olabilirken asit nedeniyle midenizi rahatsız edebilir.
Portakal, greyfurt gibi turunçgiller, erik, armut, elma gibi meyveler karaciğeri korur. Hali hazırda bir karaciğer rahatsızlığınız varsa karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.
Prof. Dr. Neriman İnanç, "Aldığımız demirin yararlı olabilmesi için C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmeliyiz. Özellikle C vitamini içeren portakal, ananas ve greyfurt suyu gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artırır" diyor.
Muz mideyi sakinleştirir, kan düzeyini toparlarken kanı sulandırır... insan vücudunda doğal bir asit giderici etkisi vardır...
Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor.
Cilt, ilaç ve kozmetik sanayilerinde kullanılan portakal yüksek miktarda B ve C vitaminleri barındırır. Uzmanlar özellikle sabah kahvaltısında tüketilmesini tavsiye ettikleri en sağlıklı meyve suyudur.
Halbuki portakal suları asit ve bol miktarda şeker barındırıyor. Bu yüzden uzmanlar liflerinden de alıp vücuda katkı sağlamak için bu meyvenin suyu sıkılarak değil bütün olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Portakalın içindeki asit karaciğer yağlanmasına sebep oluyor.
Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır. Soya fasulyesi, soya ve kanola yağı K vitamini içeriği yüksekliğinden dolayı kullanılmamalıdır. Avokado ve kiraz tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri