Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
Turunçgillerin yıllık su gereksinimi 800-1.200 mm arasındadır. Bu miktarın bir kısmı yağışlardan sağlanır. Akdeniz Bölgesi'nde iklime bağlı olarak 15 Mayıs-15 Ekim arasında sulama yapılmaktadır. Baş- langıçta sulama aralığı 25-30 gün arasında iken, yaz aylarında 15-20 günde bir sulanır.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır.
Bilimsel ismi citrus sinensis olan portakal düşük sıcaklıkların ortaya çıktığı bölgeler için çok uygun bir meyve değildir. Düşük sıcaklıklar don olaylarının yaşanmasına ve portakal ağaçlarının zarar görmesine sebep olur. Sıcaklıklar -2 °C seviyesinin altına inmeye başladığında portakallar zarar görecektir.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
İlgili 18 soru bulundu
Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kâbus görmenize neden olabilir. Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yemeniz, bu tür şikâyetlerinizi ortadan kaldırmış olur. Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.
Portakal Kanı Sulandırır mı? C vitamini özelliği ile bu meyve kan sulandırıcı özelliği taşımaktadır.
Olgunlaşan portakal ağacı kaç kilo meyve verir? Bu sorunun yanıtı her ağaç için farklı rakamlardır. Çünkü ağacın bulunduğu toprak, bakım ve gübreleme meyve verimini etkiler. Bir sene içinde olgun bir portakal ağacı ortalama 300 adet meyve verebilir.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Fidan en erken 2-3 yıl sonra meyve oluşturmaya başlar. Tam verime geçmesi için 8-10 yıl geçmesi gerekmektedir. Portakal ağaçlarının en verimli olduğu zaman 10-40 yaşları arasıdır. Ortalama portakal ağaçlarının ömrü 50 yıldır.
Portakal, ılıman ve Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Eğimli alanlarda yetiştirilmeye uygundur. 0 derece kadar soğuğa dayanabilir. Ancak hava sıcaklığı -9'un altına düşmeye başladığında, portakal ağacı ölebilir.
Tabii ki kuruma belirtisi öncelikle yaprak sararması, gövdenin siyahlaşması, tazeliğini yitirmesi, ağaçlarda dip kurdu gibi zararlıların oluşmaya başlaması , mantari hastalıklar, sarılık hastalığı, ansızın yaprak dökmesi ve sararması da yine en belirgin sebeplerdir.
Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar.
Neden portakal ağacımın yaprakları sararıyor? Bir kez daha, internetten bitki patolojisi teşhisi yapılamaz. Buna rağmen, fungal hastalıklar, zararlılar, su stresi, toprak alkaliliği ve topraktaki düşük demir, azot veya magnezyum seviyeleri en yaygın nedenlerden bazılarıdır.
Sıcak havalar ve ani, yoğun yağışlar sonucu turunçgiller olabildiğince fazla su alacaktır. Bu su olgunlaşan meyvelere yönelir ve meyveler şişerse derilerini patlatabilir. Sulama periyodu ayarlanmazsa sulama unutulur ve birden bitki su altında bırakılırsa dengesiz sulamadan dolayı meyvede çatlamalar meydana gelir.
Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır. Portakal meyveleri, başka bir turunçgillerin üretilmiş olduğu yerde iyi derecede yetişmezler.
Ülkemizde de dikenli Washington adı verilir, sebebi fidan devresinde uzun dikenlerinin oluşudur. Washington Navel Brezilya'da önemli bir göbekli portakal çeşididir. 1907 de Bahia portakalının mutasyonundan üretilmiştir.
Portakal üretimi;
Üretimin %83'ü Akdeniz, %17'si Ege Bölgesi'nden karşılanırken, iller açısından bakıldığında Antalya, Adana, Hatay, Muğla ve Mersin illeri üretimin %95'ini karşılamıştır.
Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
Washington cinsi dev portakal tartıldı ve 1 kilo 260 gram geldi. Portakalı evine götürüp, ailesiyle yiyeceğini söyleyen Ceyhanlı, 30 yıllık çiftçi olduğunu ve ilk kez bu kadar büyük ve ağır bir portakal gördüğünü anlattı.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
Kışın sağlık deposu portakal, günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacımızı neredeyse karşılıyor. İçerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra, potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelliyor, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri