Porter bu rekabet stratejilerini maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma olarak üç boyutta ele almıştır. İşletme performanslarını maksimize edebilmek için ya düşük maliyetli ürünler üretecek ya da ürün hattında veya servis hizmetlerinde farklılaşma sağlamaları gerekmektedir (Bordean ve diğ., 2010).
Porter tarafından, beş rekabet gücü ile başa çıkmak, sektördeki diğer işletmelere karşı daha iyi performans sergilemek ve sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için işletmenin uygulayabileceği üç jenerik rekabet stratejisi tanımlanmıştır. Bunlar; Toplam maliyet liderliği, Farklılaştırma ve Odaklanma.
Nitekim, Porter'a göre başarılı bir rekabet stratejisi, üç temel esasa dayanır; sektörün değerlendirilmesi, rakiplerin anlaşılması ve rekabet konumunun seçilmesi.
Porter'ın beş güç modelinde; sektördeki rakipler arasındaki rekabetin şiddeti, müşterilerin pazarlık gücü, tedarikçilerin pazarlık gücü, sektöre yeni girebilecek işletmelerin oluşturduğu tehdit, işletmenin ürününe alternatif olabilecek ikame ürünlerin oluşturduğu tehdittir.
İlgili 38 soru bulundu
Strateji, amaçlara ulaşmak için oluşturulmuş, rakiplerin çalışmalarını da gözlemleyerek sonuç odaklı, etkin, uzun süreli kararlar topluluğudur. Rekabet ise müşterilerin ihtiyaçlarını karşılarken onların beklentilerine karşılık veren stratejilerle sektörde mücadele etmektir.
Hangi yönlerde rekabet yarışına girebileceğimize ilişkin, beş alternatiften söz edilebilir: Geri çekilme, pazara sızma, ürün geliştirme, pazar geliştirme ve çeşitlendirme.
Porter'ın 5 güç analizi, her sektörü şekillendiren ve bir sektörün zayıf ve güçlü yönlerini belirlemeye yardımcı olan beş rekabetçi gücü tanımlayan ve analiz eden bir modeldir. Bu güçler rekabetin yoğunluğunu ve dolayısıyla bir endüstrinin karlılığını ve çekiciliğini belirler.
Porter üç tip rekabet stratejisi belirlemiştir. Bunlar maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanmadır.
Porter'ın Beş Güç Analizi, işletmelerin rekabetçi ortamı anlamalarına yardımcı olan bir analiz modelidir. Michael Porter tarafından geliştirilen bu model, bir işletmenin sektördeki rekabet gücünü ve potansiyelini değerlendirmek için kullanılır.
Porter, rekabet avantajının üç temel kaynağını şu şekilde sıralamaktadır; genel maliyet üstünlüğü stratejisi, farklılaştırma stratejisi, odaklaşma stratejisi.
Porter'ın Beş Kuvveti, sektördeki rekabet yoğunluğunu değerlendirmek için kullanılan stratejik bir analitik araçtır. Sektördeki güç dengesini değerlendirmek için de kullanılabilir.
Uluslararası rekabet gücünü belirleyen makro-ekonomik faktörler iş ve çalışma ortamı, ekonomik ve teknolojik altyapı, eğitim ve öğretim, girişimcilik ve işletme gelişimi, yenilikçilik ve yaratıcılık, kamusal politikalar, verimlilik, fiyatlar, maliyetler ve kalite gibi faktörlerden oluşmaktadır (NCC, 2004).
Zaman temelli rekabet, örgütsel süreçlerde gereksinim duyulan zamanı minimize etmeyi amaçlayan bir örgüt stratejisidir. Etkin zaman yönetimi, küresel pazarlarda rekabet etmeyi planlayan örgütlere maliyetleri düşürme, verimliliği iyileştirme, pazar payını arttırma ve müşteri bağlılığını kazanma fırsatı sunmaktadır.
7) "Küresel ekonomik krizlerin yarattığı tehdit" Porter'in Beş Rekabetçi Güç Modeli'nde yer alan güçlerden sayılmaz.
Farklılaşma stratejisinde rekabet, işletmelerin içinde bulunduğu sektöre sunduğu ürün ve hizmetlerin rakiplerine göre eşsiz olarak tanıtabilmesidir. Farklılaşma stratejisinde başarılı olabilmek için ileri teknoloji, başarılı CRM yönetimi, başarılı ürün tanıtımı, kaliteli ürün gibi çeşitli formlarda kullanılabilir.
Porter'a göre değer zinciri; bir kurumda ortaya çıkan maliyetlerin ve fark- lılaştırmanın mevcut ve potansiyel kaynaklarının anlaşılabilmesi için, kurumu stratejik açıdan birbirleriyle bağlantılı faaliyetler şeklinde bölümlendirmekte kullanılan bir araçtır.
Rekabet politikası, genellikle pazar gücünün kötüye kullanımını durdurmak ve güçlü firmaların rakiplerini pazardan çıkarmaya zorlamasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır. Ancak rekabeti koruma amacıyla, rakipleri koruma amacı arasında çatışma bulunmaktadır.
1979'da Harvard Business School profesörü Michael Porter, endüstri rekabetini analiz etmek için bir metodoloji geliştirdi. Onun sayesinde nişin çekiciliğini değerlendirebilir ve rakiplerinize göre konumunuzu belirleyebilirsiniz. Sertifika programlarında bulamayacağınız rakip ve tercih analizine göz atın.
Porter'ın rekabetçi strateji konseptinde ise maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma liderliği stratejisi, maliyet odaklı strateji ve farklılaşma odaklı stratejisi olarak 4 ana stratejiden söz etmek mümkün.
Rekabet öncelikleri kalite, maliyet, hizmet ve esneklik boyutlarından oluşmaktadır.
İşletmenin günlük yaşamı ile ilgili olarak, içinde bulunduğu pazarda rakiplerine karşı nasıl hareket edeceğini ve onlarla nasıl rekabet etmesi gerektiği ile ilgili konuları inceler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri