Hacamat tedavisi kronikleşmiş baş ağrısına ve migren ağrısına iyi gelir. Epilepsi (sara) hastalığı nöbetlerini önler, nöbet sayısını azaltır. Hacamat tedavisi vücudun reflekslerini artırır.
Hacamat Hastalıkların Giderilmesine Yardımcı Olur
Keza epilepsi hastalığında da hem hastalığın şiddetini azaltması hem de nöbet sayılarında ciddi azaltma sağlanır. Kişi kendini daha zinde ve enerjik hisseder. Bazı baş dönmesi türlerinde de etkilidir.
Bu nedenle epilepsi hastalarının balık tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
İlgili 17 soru bulundu
SWS teşhisi konan çocukların yüzde 80'inden fazlasında nöbetler görülür. Bu çocukların yaklaşık yüzde 25'inde ilaçla nöbetler tamamen kontrol altında tutulabilirken , yüzde 50'sinde kısmi nöbet kontrolü elde edilmekte ve yüzde 25'i ise ilaca yanıt vermemektedir. Ağır vakalarda doktor epilepsi ameliyatı önerebilir .
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
EPİLEPSİDE AYIRICI TANI:
Ayrıca bazı ilaçlar, rezene çayı, kekik çayı, adaçayı, kahve veya nöbetleri tetikleyebilir. Özellikle hassas kişilerin bunlardan uzak durması uygundur.
Çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdiği için epilepsi krizini tetikleyen içecekler arasındadır. Greyfurt ve nar gibi meyveler ilaçlarla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ancak hasta portakal, mandalina ve limonu rahatlıkla tüketebilir.
Epilepsi hastalarında çoğunlukla D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sorunları ile karşılaşılır. Bu nedenle hastalarda D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Tabii ki en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Ayrıca süt, peynir, yumurta ve balık çeşitleri de diğer D vitamini kaynaklarıdır.
Refleks epilepsi terimi duyusal bir dış uyaran ya da daha az sıklıkla iç uyarana bağlı olarak gelişen epileptik nöbetleri tanımlamaktadır. Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en sık tipidir. Seksüel orgazmın tetiklediği epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir.
Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Hastaların çok büyük kısmında ilaç tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınır. Belli bir grup ilaç tedavisine dirençli uygun hastada cerrahi tedavi ile de başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Uykusuzluk, aşırı yorgunluk, bazı ilaçlar (alerji ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları, makrolid antibiotikler vb), bazı yiyecek ve içecekler (greyfurt, çikolata, kafeinli ve alkollü içecekler vb), güneşte fazla kalma, kafa travması nöbetleri tetikleyebilir.
Kan tutan kişilere, kalp pili takılı hastalara, panik atak geçirenlere, düşük tansiyon hastalarına, kemoterapi görenlere, hamilelere, organ nakli olanlara, 12 aydan küçüklere, kanın pıhtılaşma zamanı düşük olan kişilere, bazı durumlar hariç 60 yaş üzerinde olan kişilere hacamat tedavisinin uygulanması önerilmemektedir.
Ayrıca deride kesi yapılması nedeni ile deriye veya kana mikrop bulaşma riski de mevcuttur. Özellikle steril olmayan şekilde yapılan hacamat ile hepatit, HIV (AIDS), frengi gibi kan teması ile geçen hastalıkların bulaşma riski de mevcuttur.
HACAMATI KİMLER YAPTIRMAMALIDIR? kişinin özellikle kalp hastalığı var ise, kansızlık, zayıflık / yaşlılık ve kan yoluyla bulaşan hastalıkları mevcut ise Hacamat uygulaması yapılamaz.
Epilepsi etyolojisinde vitamin B12 eksikliği nadir nedenler arasındadır. Glutamat ve diğer eksitatör aminoasitlerin (sülfür taşıyan aminoasitler gibi) epilepsinin başlaması ve yayılmasında etkili olduğu bilinmektedir (2).
Epilepsi tedavisi ilaçlarla yapılır. İlaç tedavisi ile epilepsi nöbetleri büyük oranda önlenebilir. Tedavi boyunca epilepsi ilaçlarının düzenli kullanılması büyük önem taşır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar mevcut olduğu gibi çocukluk epilepsileri gibi yaşla birlikte geçebilen epilepsi türleri de mevcuttur.
Omega 3, kalp sağlığının sağlanmasında ve korunmasında gerekli olan başlıca yağ asitlerinden birisidir. Omega 3 yağ asitleri ayrıca beynin sağlıklı bir biçimde çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Ceviz, epilepsi ve bunama gibi sorunlar için önleyici bir etkiye sahiptir.
Epilepsilerin az bir gurubunda kişilerin ışığa duyarlığı vardır. Belli frekansta titreşen ışıklar, yanıp sönen ışıklar, ani ışık kaynağına (güneş gibi) çıkış, TV ışınları nöbet tetikleyebilir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Hatta hastada geçici bilinç kaybı ya da farklı semptomlar meydana gelir. Ayrıca tek bir nöbet geçiren bireyin sara hastası olduğu çıkarımını yapmak doğru değildir. Bu hastalık uzun süreli bir rahatsızlıktır, yani kroniktir.
Bu da sanıklar tarafından akıl hastalığı savunmasında bir mazeret olarak kullanılabilmektedir (5). Epilepsi hastalarının evlenmesine yasal açıdan bir engel yoktur. Ancak bu hastaların stigmatizasyonu bu hastaların evlenmesine engel oluşturabilmektedir (6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri