Alzheimer Neden Olur? Kesin nedeni tam olarak bilinemeyen Alzheimer hastalığı, genel olarak beyinde anormal bir protein birikimi (amiloid ve tau proteini) sonucu beyin fonksiyonlarının zarar görmesi ve ölmesi sonucu meydana geldiği düşünülür.
Anket verilerine bakıldığında hastaların %71,7'sinin Alzheimer tanısı almadan önce depresyon veya derin üzüntü yaşadığı görülmüştür. Alzheimer hastalarının %70'inin ikinci derece yakınlarında da AH olduğu belirlenmiş; hastalığın genetik yatkınlıktan etkilendiği düşünülmüştür.
Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. 65 yaş üzerinde yüzde 6-10 iken; her 5,5 yılda bir sıklık ikiye katlanır. 85 yaş üzerinde yüzde 30-47'dir. Yani 85 yaşından sonra her iki veya üç yaşlıdan birinde Alzheimer bulunmaktadır.
Alzheimer hastalığının beyinde Amiloid Beta adını verilen bir proteinin birikiminden oluştuğu düşünülmektedir. Amiloid Beta zararlı bir protein molekülü değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Alzheimer çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyin dokusunda incelme sonucunda bellek, konuşma ve motor becerilerde bozukluklar olarak belirtiler gösterir. Bu hastalıkta davranış ve düşünme becerileri etkilenir ve hastalığın evreleri süresince giderek geriler.
Özellikle bu besin maddelerini içeren somon, sardalya, uskumru, ton balığı, ceviz, badem, zeytinyağı, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini, karadut, çilek, turunçgiller ve köri baharatı Alzheimer'ı önleyici besinlerdir.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.
Alzheimer Hastalığından Korunma Yöntemleri
Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır.
Tayfun Uzbay, “Alzheimer'in güncel tedavisinde en çok kullanılan Takrin, Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin gibi ilaçlar, asetilkolini parçalayan enzimi baskı altına alarak asetilkolinin beyinde miktarını ve etkinliğini artırmayı amaçlar.
Alzheimer olgularının %40 kadarında genetik yatkınlık görülüyor. Anne ve babasından iki nüsha miras kalanlarda daha da yüksek risk vardır, ancak kesinlik yoktur. APOE-e4, riski artırmaya ek olarak, yakınmaların normalden daha genç yaşta ortaya çıkmasına neden olabilir.
Genel olarak Alzheimer belirtileri en yaygın olarak kişinin hafıza kaybı yaşaması sonrası günlük ihtiyaçlarında yardıma ihtiyaç duyması, yakın çevresini tanımaması ve iletişim kurmakta güçlük çekmesi olarak evreler halinde sıralanabilir.
Mesane elastikiyetini yitirdiğinden dolayı genişleme kapasitesi azalmıştır ve idrar normalden az bir miktarda bile biriktiğinde idrar yapma isteği doğurur. Bazen bu istek o kadar ani olur ki kişi tuvalete yetişemez ve idrarını kaçırabilir.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir.
Alzheimer her hastada farklı bir yol alır. Bazı kişilerde belirtiler birkaç yıl içinde ciddi hafıza kaybı ve karışıklığa yol açarak hızla kötüleşebilir. Bazı kişilerde ise 20 yıl içerisinde hastalık kademe kademe ilerler.
Genel olarak Alzheimer hastalarının yaşam süresi 3 ila 11 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
Alzheimer ne yazık ki kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Ancak erken tanı, hastalığın yavaşlatılması, hastanın yaşam kalitesinin sağlanması açısından önemlidir. Alzheimer hastalığı, erken dönemde depresyon ile karıştırılabilir.
Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Alzheimer hastalığı demansın sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan 'vasküler demans' ise demansın en sık görülen ikinci tipidir.
Sonuç olarak, unutkanlık Alzheimer hastalığının potansiyel bir belirtisidir ancak her zaman mevcut değildir. Hafıza kaybı ayrıca stres, depresyon ve diğer tıbbi durumlar gibi diğer unsurlardan da kaynaklanabilir. Doğru bir teşhis ve hafıza kaybının kaynağını belirlemek için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
İnsanın bir toplantıda tanıştığı ve ilgisini çekmeyen kişilerin isimlerini unutması gibi durumlar tamamen normal görülüyor. Gençliğinde depresyon tanısı konulmuş, kansızlığı olan, vitamin eksikliği yaşayan, tiroitleri iyi çalışmayan kişiler ise daha fazla unutkanlık gösteriyor.
Alzheimer hastaları ile iletişim sağlamak oldukça zordur, pek çok durumu hatırlamazlar. Birçok kez doğru olan kelimeyi unutup bazı kelimeleri de anlamakta güçlük çekebilirler. Uzun zamanlı iletişimde dikkat dağılabilir.
Hiçbir ilaç tedavisi Alzheimer hastalığı için kesin çare olmaz. Ancak ilaç tedavisi, bazı insanlarda ilerleyici belirtileri geçici olarak yavaşlatmak için geliştirilmiştir. Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin asetilkolinesteraz inhibitörleri olarak bilinir ve benzer etkiyi gösterirler.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin homosistein denilen maddenin vücutta fazlalaşmasına yol açtığı , bu maddenin fazlalaşmasının sinir hücrelerine zarar vererek demansa (bunama) neden olduğunu anlaşılmıştır. Genel olarak 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 10'unda demans görülür.
Halk tarafından “alzheimer son evre ölüm belirtileri” olarak adlandırılan şiddetli belirtiler görüldüğünde ise endişe sonucu hastaneye yatırılabilir. Ayrıca hastalarının yaşadıkları bilinç bulanıklığı nedeniyle düşme, yaralanma veya kırık gibi sağlık sorunları olursa o zaman hastanede yatarak tedavi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri