İş yerimde kredi kartıyla satış yapmak için pos makinası kullanmam caiz midir? Değerli kardeşimiz, Bankaların veya finans kurumlarının pos makinasını kurup, kredi kartı ile satış yapmak caizdir.
Bankalar verdikleri kredi kartlarıyla bir hizmet sunmaktadırlar. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bankanın verdiği hizmet karşılığında anlaşma gereği iş yeri sahiplerinden komisyon adı altında almış olduğu ücret, faiz olarak değerlendirilemez.
Faizli işlem barındırmayan veya faizli işlemlere aracı kılınmayan ön ödemeli kartların kullanılmasında ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
CEVAP: Bu işlem caiz değildir.
Kredi kartı, bir ödeme aracıdır, kredi aracı değildir. Kredi kartıyla alışveriş yapan bir insan zamanında borcunu ödediği takdirde dinen hiçbir sorun yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.
Özet olarak şunu diyebiliriz: Sattığınız ürünlerin ücretini çeşitleriyle tüm kredi kartlarla tahsil edebilirsiniz, ayrıca bu işlemi kolaylaştırmak için bankaya komisyon ödeyebilirsiniz, fakat bu komisyonun müşteriye ek olarak yansıtılmaması şartıyla caizdir.
1- Bankanın düzenlediği veya yenilediği kart karşılığında ve müşteriye sunduğu gerçek hizmet karşılığında bir ücret alması caizdir. 2- Tüccarın sattığı fiyat nakit ve kredi kartı ile aynı olması şartıyla banka, müşterisinin (kart hamili) alışveriş yaptığı tüccardan komisyon alması caizdir.
Sual: Her türlü alışverişte, kredi kartı kullanmak caiz midir? Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir.
CEVAP Evet, bir mahzuru yoktur.
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Din İşleri Yüksek Kurulu
“İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Banka vb. kuruluşlar tarafından verilen ve yazar kasa özelliği olmayan seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımı 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yasaklanmıştır. Mükellefler bu cihazların yerine ihtiyaçları kadar adette EFT-POS özellikli YN ÖKC kullanmalıdır.
Mal başına bu hizmeti gören kimse maktu bir ücret alıyordu. Komisyonculuk bedeli helal midir? Bir kimse birinin malının satımına aracılık ediyorsa ve bu işi yapmakla biliniyorsa komisyon bedeli helaldir.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Müslüman kimsenin faizle muamelede bulunan bankalarda çalışması caiz değildir. Çünkü burada, haram olan bir davranışa destek olmak söz konusudur. Allah (Celle Celaluhu) Kur'an-ı Kerim'de, açıkça kötülük üzerine yardımlaşmayın diye buyurmaktadır; "İyilik ve takva üzere yardımlaşın.
Faizli işleme bulaşılmadığı sürece, söz konusu kartla fatura ödeme gibi meşru olan işlemlerin yapılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, a) Faizci banka düşük faizli kredi veriyor olsa bile, zaruret veya zaruret sayılan önemli ihtiyaç yoksa bu krediyi almak caiz değildir. b) Devletin verdiği kredi reel faiz içeriyorsa, ferdî veya sosyal zaruret ve önemli ihtiyaç dışında bu kredi alınamaz.
Müşteri; kartla harcamak üzere bankaya para yatırdığında bankaya borç vermiş olur. Bu durumda bankadan ödül veya hediye alması caiz değildir. Çünkü bu borca karşılık hediyedir. Bu durum “ Menfaat içeren her türlü borç faizdir” kuralı kapsamına girmektedir.
Bir borç EFT veya havâle gibi para transfer yollarıyla ödenir ve bu işlemden dolayı masraf oluşursa verilen hizmetin karşılığı olarak makul bir ücretin alınması caizdir.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Son ödeme tarihine kadar eksik ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan kart sahiplerine hesap kesim tarihinden itibaren ödenmeyen toplam tutara alışveriş faizi uygulanır. Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi ve kalan tutara alışveriş faizi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri