Postmodern romanlarda izlenimlerin ön plana çıkar ve net bir başlangıç olmadığı gibi çok net bir sonuç da bulunmaz. Konuda geçen olaylar ise, anlıktır ve genellikle de hiçbir sonuca bağlanmaz. Konular iç içe geçmiş bir biçimde oldukça karmaşık bir kurgu ile aktarılır.
Postmodern roman, klasik romandaki gibi olay örgüsü üzerine kurulu bir anlatı değildir.Olay örgüsünden daha çok olayın ya da olayların ön plana çıkması söz konusudur. Postmodern roman modernist romandaki gibi zor da olsa ulaşılabilir olan anlam bütünlüklerine sahip bir anlatı değildir.
Postmodern sanat, modernizmin bazı yönleriyle ya da sonrasında ortaya çıkan veya gelişen bazı dallara tepki olarak doğan bir sanat hareketleri bütünüdür. Genel olarak intermedya, enstalasyon sanatı, kavramsal sanat ve çoklu ortam gibi özellikle video içeren hareketler bu şekilde tanımlanmaktadır.
Postmodern roman üstkurmaca ve metinlerarasılık düzleminde referans, pastiş, parodi, ironi, kolaj teknikleriyle bu söz konusu olguları ele alır.
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve ele aldığı konuları çoğul bakış açıları ile tam manasıyla gerçekliğe bağlamadan hazcı bir yaklaşımla işleyen edebi eserlere denir.
İlgili 37 soru bulundu
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Postmodern roman özellikleri 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren detaylı olarak incelenir. Postmodern roman nedir sorusuna yanıt olarak modernizme karşı olarak doğan bir sanat akımı olduğu söylenebilir. Bununla birlikte Postmodern özellikleri neler sorusuna ise bu sanat akımını inceleyerek yanıt verilebilir.
Postmodern romanda anlatıcı oldukça etkin bir rol üstlenir. Figüratif kadronun önemli bir elemanı olabileceği gibi kurgunun yazılım aşamasına müdahale etmesi de söz konusudur. Sık sık fikir beyan eder ve adeta romanı yönlendirir.
Postmodern edebiyat İkinci Dünya Savaşı sonrasında Modernizm düşüncesinin çökmesiyle birlikte edebiyatta özellikle 1950'li yıllarla başlayan bir akımdır. Klasik edebiyatla bağlarını koparan modern edebiyatın tersine bugüne kadar yazılmış tüm metinleri açık metin olarak görüp bu şekilde bir bağ kurmuştur.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Örneğin sosyolojik olarak baktığımızda postmodern kavramı, “tüketim aygıtlarının toplumu oluşturan kişileri esir aldığı bir toplum yapısı” şeklinde tanımlanırken sanatta postmodern kavramı, farklı kavramlar arasında eklektik çalışmayı ve gerçekliği imgeler üzerinden açıklamayı ifade eder.
Postmodernizmin insanı, olayları kendine göre yorumlar. Ortak bir değer ve belirleyici söz konusu değildir. Böyle olunca da, “tek ölçüt” diye bir şeyin varlığı yadsınmış olur. İnsanı tek başına ve bir değer olarak gören postmodernizm, öznellik temelinde değerler göreceliğini savunur.
Postmodernizmin zemininin oluĢmasını sağlayan üsluplar arasında pop art, minimal sanat, fluxus, art povera, kavramsal sanat akım ve hareketlerini görmek mümkündür. Postmodernizm modernizmi eleĢtirdiği süreçte, eklektisizm, alıntılama, çok anlamlılık ve muğlak olma kavramlarını ortaya koymaktadır.
Postmodern romanlarda geleneksel kuralların dışına çıkılarak yapılan bu kuralsızlık eylemi aslında postmodernizmin başlıca ilkesidir. Klasik roman yapısının yıkıldığı bu eserlerde söz dizimi de gerek kelime grupları gerek cümle çeşitleri gerek cümle öğeleri farklı bir görünüş sergileyip bu akımdan payına düşeni alır.
Türk Edebiyatında postmodern edebiyatçılardan bazıları şunlardır: Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Sırrı Süreyya Evren ve Bilge Karasu. Dünya edebiyatında ise Italo Calvino, Vladimir Nabokov, George Perec ve Peter Handk, postmodern romancılara örnek gösterilebilir.
Özellikle yirminci yüzyılda üretilen edebiyat eserlerinde büyük önem kazanan, modernizm ve postmodernizm akımlarının en önemli öğelerinden biri haline gelen “metinlerarasılık” kavramını, “yazılan bir metnin başka metinlerle ilişkisi üzerinden anlaşılması ve yorumlanması” olarak tanımlayabiliriz.
Modernlik: Rönesansla ortaya çıkar ve gelişmeler göstererk 18.yy civarında Batı da o zamandan buyana toplumsal, ekonomik ve siyasal sistemleri gösterir. Postmodernlik: Kimi düşünürlere göre sanayi sonrası bir çağ doğrultusunda gelişen harekettir. Belirsizliği beraberinde gösteren bir durum sergiler.
Modernizmin 19. yüzyılın ortalarında Fransa'da ortaya çıktığı ve hareketin kabaca 1884-1914 yıllarını kapsadığı kabul edilir. Temel fikir, geleneksel sanatların, edebiyatın, sosyal organizasyonların ve günlük yaşamın zamanını doldurduğu ve yeni bir kültürle değiştirilmesi gerektiğiydi.
Öte yandan parodi daha önce ortaya konmuş söylemin ya da metnin yeniden inşa edilerek gülünç bağlama kavuşmasıdır. Diğer bir değişle parodi, ciddi bir şeyin üslup ve içerik itibariyle gülünç biçimde değiştirilmesiyle ortaya çıkan hicivli bir taklitten ibarettir.
postmodern metinlerde yazarlar, daha başından metnin bir kurmaca/oyun olduğunu, içindeki gerçekliğin de değişken olduğunu okura ilan eder.” (Fedai, 2008: 311) Postmodernizmin önemli özelliklerinden olan üstkurmaca, romanın nasıl oluştuğunun hikâyesidir.
Büyük anlatı, bir kültürün kendi davranışları ve inançları hakkında kendi kendisine anlattığı öyküdür. Bir ideolojiyi açıklayan ideolojidir. Modern toplumların tüm cepheleri, bilim de dahil olmak üzere, bu büyük anlatılara dayanırlar.
Türk öykücülüğünde hem içerik hem biçim açısından birbirinden farklı eğilimler dikkati çeker. Bu eğilimlerden biri de Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Nazlı Eray, Murathan Mungan, Nazan Bekiroğlu gibi yazarların farklı boyutlarda yararlandıkları postmodernist eğilimdir.
Gece, yazar Bilge Karasu tarafından kaleme alınan ve 1985 yılında yayımlanan bir postmodern romandır.
Postmodern kavramı “modern” düşünce tarzı ile değerlendirildiğinde, modernizmin geleneğe ve gelenekçiliğe karşı bir tavır sergilediği görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri