Vücutta potasyum fazlalığı belirtileri çoğunlukla geç vakitte ortaya çıkar. Vücut, potasyum fazlalığını belli bir süre tolere edebilir. Ancak kandaki değeri 6.5 mmol ve üstüne çıktığında nefes almada güçlük, düzensiz kalp ritmi, kaslarda meydana gelen kramp ya da felç gözlenebilir.
Potasyum yüksekliği nelere sebep olur dendiğinde ilk olarak kalpte ritmin bozulmasına yol açabilmektedir. Diğer yandan böbreklerin fonksiyonlarını da bozan potasyum fazlası bazı durumlarda kalbin durmasına ve kişinin yaşamına kaybetmesine bile neden olabilir. Potasyumu Yüksek Olan Hasta Ne Yemeli?
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Suda bekletme ile besinin potasyum değeri ciddi oranda düşer. Besinlerin suda bekletilmesi ardından tüketilmesi ise hastaların günlük aldığı potasyum değerinin azalmasını sağlar.
Kalp kasını bozarak ritim ve iletim bozukluğu ile her türlü kalp sorununa yol açar. Normal değeri 5,0 mg/dl'dir. Kan potasyum düzeyleri 6-6,5 mg/dl üzerinde olduğu zaman kalpte ritim ve ileti bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Potasyum fazlası böbrekler tarafından idrar yoluyla atılır ve böylece kan seviyeleri korunabilir. Potasyum dışkı ve ter yoluyla da atılabilir. İshal, kusma ve diüretik (idrar atıcı) tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar sıvı kaybının artmasının nedenleridir.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Bağırsaktan potasyum emilimini engelleyen ilaçlar hem hiperpotasemi tedavisinde hem de önlenmesinde çok önemlidir. Sodyum polistiren sülfonat (kayeksalat) en iyi bilinen örnektir. Patiromer ve sodyum zirkonyum siklosilikat bu amaçla kullanılan yeni ilaçlardır.
Fındık, potasyum bakımından zengin olan ve doyurucu bir besindir. Çiğ ve kavrulmamış fındık tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Sodyum ve potasyum içeren besinler arasında bulunan fındık içindeki sodyum sayesinde vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Yüksek miktarda potasyumun damar içine verilmesi kanda konsantrasyonu birdenbire artıracağı için, kalbi durdurarak ölüme neden olabilir.
Kan Testleri
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Yetişkinler için kandaki potasyum değeri ortalama 3,5-5,3 mEq/L aralığında olmalıdır.
Özellikle kaslar için potasyuma ihtiyaç vardır. Ancak böbrek yetmezliği hastaları için fazla potasyum tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Diyalizdeyken, potasyum seviyesi çok düşük veya çok yüksek olabilir. Çok az veya çok fazla potasyum olması kas krampları, zayıflık ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
Kalp sağlığı
Domates potasyum, C vitamini, B vitamini kompleksi ve kolin gibi kalp için faydalı olan birçok madde içerir.
Hücre ve organların fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirebilmesini sağlayan potasyum eksikliğine hipokalemi denir. Vücudun fazla su kaybetmesi ve bazı ilaçların sıkça kullanılması sonucu ortaya çıkan bu hastalığın ilk belirtisi düzensiz kalp atışıdır.
İnsülin, serum potasyum seviyesinin düşürülmesinde en etkili ajandır. 10 ü insülin uygulamasının ardından serum potasyumu 1 mmol/L kadar düşebilir. İnsülin, hücre membranındaki reseptörüne bağlanır ve Na-K ATPaz aktivitesini atırır, böylece K+ hücre içine girer.
Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir. Tuz içeriği yüksek salamura edilmiş besinler, hazır ve işlenmiş gıdalar da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Kırmızı et, yüksek oranda protein, B2, B6 ve B12 vitaminleri, demir, fosfor, potasyum içerir.
4. Fazla potasyum almak: Kuru meyveler, bulgur, patates gibi yüksek oranda potasyum içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir.
Potasyumdan zengin olan sebzeler (ıspanak, semizotu, asma yaprağı, tere, roka, kara lahana, enginar, kereviz, bakla, pazı ve kurutulmuş sebzeler) ve meyvelerden (kavun, kayısı, yeni dünya, kivi, nar, avokado, muz), patates, mantar, mısır, çikolata, kurtulmuş sebze ve meyvelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kan Basıncını Dengeleme: Patates, iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum açısından zengin beslenmek ise kan basıncını düşürmeye, kalp sağlığını korumaya ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Enstitüye bağlı Kanser Araştırmaları Merkezi'nin bugün yayımladığı araştırmaya göre bağışıklık sistemini uyararak kanserli hücrelerle savaşmasını sağlayan immünoterapinin yeni silahı potasyum. Ölen kanser hücreleri kimyasal potasyum salgılıyor ve bu potasyum bazı tümörlerde yüksek seviyelere çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri