Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır ve tüp bebekte tek embriyo ile gebe kalanlar oldukça fazladır.
Yani ne kadar çok embriyo transfer edilirse, gebelik şansı da o kadar çoktur. Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Tek embriyo verilirse ve gebelik sonuçları yüzde 99 tek gebelik olur. Yüzde 1 oranında tek yumurta ikizleri olabilir.
Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftler tüp bebek başarı oranlarını etkileyen en önemli faktörün yumurta sayısı olduğunu düşünmektedirler, bu düşünce çok doğru değildir. Çünkü tüp bebek tedavisinde tek yumurtayla gebelik elde edilebilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Test gününe kadar, gebelik varlığını ya da yokluğunu gösterecek özel bir belirti yoktur. Hafif miktarda kasık ve bel ağrısı, göğüslerde dolgunluk ve hafif miktarda karında şişlik her hasta da olabilir. Bu nedenle kanda gebelik testi yapılmadan gebelik varlığını anlamak mümkün değildir.
5.gün (blastokist) embriyosunda en büyük avantaj çoğul gebeliğin önüne geçmektir. Elbette 5.gün embriyosunda tek yumurta ikizi görülmesi de mümkündür.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir. Ancak bu etkiler daha çok ağrı eşiği düşük kadınlarda hissedilebilmektedir.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
Embriyo, transferden sonra yaklaşık 1 ila 2 gün içinde rahim iç tabakasına ulaşır. Ardından, implantasyon adı verilen süreç başlar ve embriyo rahim iç tabakasına tutunmaya çalışır. Bu süreç genellikle 3 ila 4 gün sürer. Yerleşme tamamlandığında, gebelik oluşmuş olur ve embriyo gelişmeye devam eder.
6 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
6 haftalık bebek canlıdır ve embriyo olarak adlandırılır.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
Dolayısıyla 5. gün embriyosu ile hamile kalanlar transfer edilen embriyo sayısına göre tekli ya da çoğul gebelik yaşayabilir. Bununla birlikte düşük sıklıkta da olsa tek yumurta ikizleri görülme olasılığı da bulunmaktadır.
Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir. Çünkü 5. güne ulaşmış embriyo aslında elenmiş veya seçilmiş de embryo olarak nitelendirilebilir. Özetle, taze transfer sikluslarında blastosist yani 5. gün embriyosu daha avantajlıdır.
Tüp Bebekte Transfer Günü Sayılır Mı? Tüp bebek tedavisinde transfer günü sayılmaz. Birçok doktorun ortak görüşüne göre transfer gününden sonraki gün 1.gün olarak kabul edilir. Transfer gününden sonraki 3-4 ve 5.günlerde embriyonun tutunması gerçekleşir.
Böylece, 5-6. günde kromozomal olarak daha sağlıklı embriyoların seçilebilme ihtimali yüksektir. Dolayısıyla 5-6. gün embriyo transferi ile daha yüksek ana rahmine tutunma ve gebelik oranları elde edilebilmektedir.
Embriyo transferi yapıldığı andan itibaren geçen 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Bu 12 gün geçmeden anne adayı eğer adet olur ise gebelik gerçekleşmemiş demektir.
Tüp bebekte de düşük riski gebeliğin ilk üç ayında sıklıkla olabilmektedir. İster normal yolla olsun ister tüp bebek tedavisi ile olsun düşüklerin en belirgin ve önemli nedeni kromozom bozukluğudur. Kromozom bozukluğu olan kişilerde ilk aylarda düşük riski oldukça yoğundur.
Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
Tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkması aslında tüp bebek tedavisinde geç tutunma olarak tanımlanmaktadır. Geç tutunma olarak tanımlanan bu durumun tüp bebek tedavisinde görülme riski aslında normal yollar ile gelişen gebelik ile hemen hemen aynı orandadır.
Embriyonun rahme tutunması herhangi bir belirtiyle anlaşılamamaktadır. Ancak embriyonun rahme tutunması sürecinde lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur. Önce epitele sonra dolaşım sistemine peretre olur. Embriyo tutunması en çok endometriumun üst, arka, orta hatta olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri