Maya Yerine de Geçen Kabartma Tozunun Harika Sonuçlar Verdiği 12 Hamur İşi Tarifi. Kim istemez ki yaptığım hamur işi kabardıkça kabarsın, formu ise yumuşacık olsun... Bu yüzden her ikisi de kabartıcı özellik taşıyan malzemeler olan karbonat ya da kabartma tozu yardımımıza yetişiyor.
Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar. Kabartma tozunda yaygın kullanılan baz sodyum bikarbonattır.
Kek ve poğaça yaparken elinizde kabartma tozunun kalmadığını fark ettiğiniz o anda, 1 çay kaşığı tuz size yardım edecektir. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eden bir maddedir.
KABARTMA TOZU da özünde KARBONAT ve krem tartardan elde edilen bir üründür. Bu nedenle aynı şekilde karbondioksit çıkışını sağlayabilir. Özellikle güçlü bir kabartma tozunuz varsa, mayayla aynı miktar kullanıp güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini artırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Toz, karbondioksit gazını sulu bir hamur ile karışmasıyla veya bir asit-baz reaksiyonu yoluyla hamur haline getirerek ıslak karışımdaki kabarcıkların genleşmesini ve böylelikle karışımın şişmesini sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Toz hale gelip içerisinde herhangi bir parça kalmayana kadar blenderdan geçirin. Pürüzsüz bir kıvama gelince bir küçük kavanozun içerisine aktararak saklayın ve hamur işlerinize tarifte belirtilen miktara bağlı olarak kullanın. Klasik hamur işi tariflerinde 1 - 1,5 tatlı kaşığı kadar kabartma tozu yeterli olacaktır.
Fazla kabartma tozu zararlı mı? Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Mayanın hamuru mayalayarak kabartması için glikoza ihtiyacı var zira. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise kullanacağınız sıvının (süt ya da su) ılık olması. Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.
Hamur işlerini yaparken mayalardan, kek ve kurabiyeler içinse karbonat veya kabartma tozundan yararlanırız. Ama bunların dışında iki yöntem daha vardır biri keklerimizi yumurtanın köpürmesiyle elde edilen kabarıklık ile yapmak diğeriyse hamur yaprakları arasına yağ katmanları oluşturarak elde edilen kabarma yöntemidir.
Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmayan kabartma tozu, kullanıldığı tarifleri daha yumuşak kıvamlı yaparak tüm isteklerimize cevap oluyor.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozu hamuru nasıl kabartır? Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Unlu mamullerde, mayayı eşit miktarda kabartma tozu ile değiştirebilirsiniz. Ancak özellikle ekmek, pizza gibi tariflerde kabartma tozunun, maya kadar etkili olmayacağını unutmayın. Mayayı, kabartma tozu ve asit ile değiştirebilirsiniz. Asit ve kabartma tozunu ayrı ayrı kullanmak bir işe yaramaz.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Mayalı Pişi, Kahvaltılık Peynirli Lokma, Kabartma Tozlu Pişi, Çörek Otlu Pişi, Üç Malzemeli Mayasız Pişi, Kaşık Dökmesi, Simit Pişi, Mayasız Ağzı Açık Poğaça, Sirkeli Pişi, Kabartma Tozlu Poğaça, Peynirli Poğaça, Pesmet, Halka Pişi, Tuzlu Lokma, Pişi, Tavada Pişi, Yoğurtlu Hamur Kızartması, Patatesli Şerit Poğaça, ...
Maya hamurlara çok daha yumuşacık bir kıvam verir. Maya olarak da yaş maya veya kuru maya kullanabilirsiniz.
3) Malzemelerin Sıcaklığı Önemli
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
Hamurun kıvamını ne kadar iyi yakalamış olursanız olun açma sırasında zorluk yaşayabilir, hamurun yapışması ile uğraşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için hamuru açacağınız zemine ve açma sırasında hamurun üzerine bir miktar un serperek işleri kolaylaştırabilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri