Rumeli menşeili pırasa çorbası Trakya yöre mutfağında da kendine hatırı sayılır bir yer bulur. Kırklareli'nin Balkan köylerinde kış sofralarında çokça tüketilir.
Fransız mutfağının klasikleşmiş çorbalarından biri olan pırasa çorbası, artık yavaş yavaş Türk mutfağında da yerini almaya başladı.
Kırklareli'nin özellikle Balkan köylerinde rastladığımız bu çorbada ise ana malzeme olarak yer almaktadır. İş gücünün yoğun olduğu köy hayatında besleyici yönüyle sofrada yer bulmuş, yapımı oldukça kolay fakat bir o kadar da lezzetli bir çorbadır.
Çorbalar Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Sebze, et ve sakatat kullanılarak hazırlanan çorbalara bu yörenin mutfağında sıklıkla rastlarız.
İlgili 38 soru bulundu
Düğün Çorbası Hangi Yöreye Ait? Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde karşımıza çıkan düğün çorbası genellikle Trakya yöresinde kuzu etiyle hazırlanıyor. Özellikle köy mutfaklarının vazgeçilmezi olan düğün çorbası çetin kış şartlarında vücudu sağlıklı tutmak için yapılır.
Düğü Çorbası ( Yozgat Yöresine Ait)
Özellikle soğuk kış akşamlarının iç ısıtan lezzeti yoğurt çorbası, pırasanın yanında çorba alternatifi kullanmak isteyenler için adeta kurtarıcı niteliğinde. Klasik çorba tariflerinin biraz dışına çıkarak başlangıcı yoğurt çorbası ile yapabilir ve hem sağlıklı hem de besin değeri yüksek bir menü hazırlayabilirsiniz.
1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 2 tatlı kaşığı tuz konuşup kavrulur ve en son pırasa konup kavrulur. 2 litre su konulur ve pişmeye bırakılır. Yaklaşık 1 saat piştikten sonra limon sıkılır ve ocaktan alınıp servis edilir. Afiyet olsun.
1dilimtaze zencefil. 10adettane karabiber. 1adetdefne yaprağı 1çay kaşığıtaze kişniş
Uşak İli Çorbaları:
Fide çorbası, Mercimek çorbası, Pirinç çorbası, Şehriye çorbası, Tarhana çorbası.
Yogurt Çorbası (Yozgat Yöresel)
Malatya'da yapılan çeşididir.
Simav'da lezzetiyle ünlü Örenli pırasası üreticinin yüzünü güldürüyor. Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Örenli köyünde, 150 yıllık ata tohumlarıyla üretilen lezzetli pırasanın hasadı yapılıyor.
Dünyada en çok pırasa üretiminin yapıldığı yer Endonezya'dır. İkinci sırada ise Türkiye yer alır. Belçika, Fransa, Çin, Kore ve Kazakistan Endonezya'yı takip eder. Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir.
En çok İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara'da yetiştirilir; 2. kara pırasa'nın yeşili beyazindan çoktur; birincisi kadar lezzetli değildir; daha çok Orta Anadolu ve Denizli taraflarında yetiştirilir. Kışa dayanıklıdır. Pırasanın içerdiği besinler özellikle çok geniş bir yelpazede cilt sağlığına hizmet etmektedir.
- Pırasa yemeği yapılırken soğan kullanmak zorunda değilsiniz. Pırasa soğangillerden geldiği için tercihe bağlı. Ben küçük bir soğan kullanıyorum lezzetini arttırdığını düşünüyorum. - Yaz günlerinde sadece domatesle hazırlayabilirsiniz.
Soğan yemeklik doğranır sıvı yağda kavrulur. İçine salça atılır iyice karıştırılır. Sonra doğranan pırasa ve yıkanan pirinç eklenir tuz ve pulbiber atılır. Bir-kaç dk karıştırarak pişirilir.
Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi, B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.
Üzerine zeytinyağı gezdirdiğiniz pırasayı, kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Arzuya göre ılık ya da soğuk olarak limon dilimleri eşliğinde servis edin. Şifa kaynağı kış sebzesi pırasayı tüm sevdiklerinizle paylaşın.
Püşürük Çorbası (Püşürük Aşı) (Van, Artvin Yöresine Ait) Tarifi.
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Geleneksel Mutfak
Çatal Aşı Çorbası, Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır. Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri