Lahana, pırasa, buğday, enginar, havuç, biber, patlıcan ile yapılan yemekler bitkisel besinler grubuna girer.
Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi, B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
İlgili 37 soru bulundu
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
1 porsiyon tahıl grubu : 1 ince dilim ekmek (25 gram), 1 küçük kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav/makarna, 2-3 bisküvi, 1 avuç leblebi, 3 kestane, ¼ simit, 1 küçük boy patatestir. Bu besin grubu karbonhidrattan ve B grubu vitaminlerden zengindir. Günlük enerjimizin büyük bir kısmını oluşturur.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Özellikle ilköğretim çağındaki minik afacanların hayat bilgisi dersinde karşılaştıkları marul hangi besin grubuna girer sorusuyla mutlaka siz de karşılaşmışsınızdır. Marul, sebze besin grubu içinde yer alan bir bitki türüdür.
Cevap: Portakal vitamin grubuna girer. Maydanoz ise mineraller grubuna girmektedir...
100 gram pırasa 83 gram su, 1.5 gram protein, 14 gram karbonhidrat ve çok az miktarda yağdan oluşuyor.
Kokuları ile dikkat çeken bu sebzeler çiğ ve pişirilerek tüketilme özelliğine sahiptir. Pırasaya keskin tadını ve aromasını veren yüksek sülfür bileşiğidir. Pırasa, vücudu kanserden korumadan inflamasyondan uzak tutmaya kadar pek çok faydası olan bir besindir. Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir.
Yüksek lif içeriğine sahip olan pırasa hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların çalışmasını arttırarak, kabızlığı önler.
Patates besin grubu açısından iyi bir karbonhidrat deposudur. Patates grubu hangi besin içeriği ile vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar diye merak edilmektedir. İçinde yüksek oranda karbonhidrat bulundurduğu için patates kızartması enerji kaynağı olan besin grubunda yer alır.
Protein, yağ, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum açısından zengin olan sucuk, hayvansal bir besindir.
Ispanak besin değerleri ve detaylar haberimizde. Ispanak, yeşil sebzeler arasında besin değeri en fazla olan sebzedir. Genellikle pişirilerek tüketilen ıspanak, son dönemlerde salatalarda da kullanılmaktadır. Ispanak yemeği, kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Doğrulanmış Cevap
✡Cevap : Baklava karbonhidrattır..!!
Peynir; yumurta, köfte, tavuk, balık gibi bir protein kaynağıdır. 1 yumurtadan, 30 gr köfte/tavuktan ve 30 gram peynirden 6 gram protein alırız. Peynirde genel olarak yağ oranı arttıkça protein oranı düşmektedir. 100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir.
Pekmez Karbonhidrattır . Pekmez enerji vericidir Bu sebep ile Karbonhidrat adlı besin grubuna girer. karbonhidrat içeren besinlere örnek olarak verilebilir.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri