Kışlık veya yazlık pırasa çeşidi oluşuna göre düşük sıcaklıkların tedrici şekilde oluşmasına bağlı olarak -18 °C'ye kadar dayanan kışlık çeşitler vardır. Pırasalar uzun gün bitkisidir. Pırasalar toprak istekleri açısından seçici değildir. Tınlı-killi topraklarda en başarılı sonucu veririler.
Bu nedenle ülkemizde en çok yaz sıcaklarının bittiği sonbahar aylarında ekimi yapılır. Hasat zamanı da Ekim ayında başlar. Ekildiği zamana göre pırasa hasadı Şubat ayına kadar devam eder. Bu nedenle pırasa tam bir sonbahar-kış sebzesidir diyebiliriz.
Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir. Kara pırasa ise daha çok Denizli ve Orta Anadolu taraflarında yetiştirilir.
Yıllardır yerli pırasa tohumuyla ekim yapıyorlar
Ömer Çalış ise "Kışın kar yağdığı için pırasa ağırlığa dayanamaz kırılır, o yüzden 10 Kasım'dan önce bunu toprağa 75 derece eğimle yatırır, gömeriz. Daha sonra havuzda yıkacağımız kadarını getirir yıkarız, bağ haline getiririz.
Pırasa Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Pırasa tohumları ekildikten sonra can suyu verilmelidir. 3 gün sonrası ikinci sulama mutlaka yapılmalıdır. Hava kurak yağışsız ise 10 gün sonra üçüncü sulamayı gerçekleştirmek gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Toprak İsteği
Azot, pırasa için en önemli besin elementidir; bu nedenle azotlu gübre kullanımına dikkat edilmelidir. En uygun toprak pH değerleri 6.0-6.5 arasındadır.
Pırasaların hasat için tamamen olgunlaşması yaklaşık 70-120 gün sürer. Hasat zamanları, yetiştirdiğiniz pırasa çeşidine bağlıdır.
Ekimden sonra yabancı ot kontrolü için yapılacak uygulamalar yetiştiricilik açısından önem taşır. Dikim yapılacak tarla tohumla yapılan yetiştirmede olduğu gibi gübrelendikten sonra 20-25 cm derinliğinde 30-40 cm aralıklarla karıklar açılır. Karıklar içine su verilerek dikim yapılır.
Toprak nemli tutulduğu sürece sıcak havalarda yetiştirilebilir. Yine de, bitkinin gelişmesi için genellikle nispeten düşük sıcaklıkların olduğu bir dönem gereklidir. Pırasa fideleri (pırasa tohumları)arasında Yaklaşık 10 ila 15 cm aralıklarla ve yaklaşık 20 cm derinliğinde toprağa ekilir.
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir.
Pırasa Üretim Alanı, Üretim Miktarı ve Verim
Pırasada verim bakım şartlarına, çeşide ve hasat zamanına bağlı olarak dekara 2-5 ton arasında değişmektedir.
Fide ile Pırasa Yetiştiriciliği
Dekar başına 4-5 ton gübreleme yapıldıktan sonra 15-20 cm derinlikte sürümle beraber toprağı karıştırmanız gerekiyor. 120 cm eninde, uzunluğu araziye uygun tavalar hazırlayabilirsiniz. Bu tavalara serpme olarak 3 defada tohum ektikten sonra çimlenmeye kadar tavaları gölgelemek gerekiyor.
Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir. PIRASA HANGİ MEVSİMDE VE AYDA YETİŞİR? Pırasa, faydaları sebebiyle kış mevsiminin sevilen besin maddelerinden biridir. Ekim ayından itibaren tüm kış boyunca Pırasanın tüketilmesi mümkündür.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.
Ispanak: Ağustos ve eylül aylarında tohumu ekilir. Pırasa: Mart ve mayıs aylarında tohumu ekilir.
İlkbahar Sebze ve Meyveleri
Mart ayı sebzeleri arasında ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli bulunuyor. Mart ayında yetişen meyveler ise elma ve muz oluyor.
Aydın Efeler İlçesi'ne bağlı Dalama Mahallesi'nda asırlık bir gelenek görenleri ve duyanları şaşırtıyor.
Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz'den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran'a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.
Çimlenme tahmini 7-12 gün içerisinde gerçekleşecektir. Pırasa Fideleri Nasıl Ekilir-Dikilir?
İdeal iklim koşulları, serin ve nemli bir iklimdir. Pırasa bitkisi serin iklimi tercih eder ve dona karşı hassastır. Bu nedenle, don riskinin az olduğu bölgelerde yetiştirilmesi daha uygundur. Toprak yapısı açısından ise, humuslu, iyi drenajlı ve tınlı topraklar pırasa yetiştiriciliği için idealdir.
Pırasanın yeşil yapraklarından salata yapılabilir. Pırasa yaprakları ince ince kıyıp yaptığınız salatanın içerisine ekleyebilirsiniz. Özellikle marul salatasıyla karıştırabilirsiniz. Pırasanın yeşil yapraklarından omlette yapmak mümkündür.
Bahar ve kışlık ekime uygundur. Tüm bölgelerde yetiştirilmeye uygundur. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar.
Pırasa yanıklığı
Belirtiler: Pırasa yanıklığının duyarlı büyüme dönemi, yetişkin bitki aşamasından hasat aşamasına kadardır. Esas olarak yaprakların orta ve alt kısımlarını etkiler. Yapraklar zarar görmüş. İlk koyu yeşil suya batmış lezyonlar daralır ve yapraklar sararır ve solgunlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri