Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nicel araştırma; olgu ve olayları nesnelleştirerek gözlemlenebilir, ölçülebilir ve sayısal olarak ifade edilebilir bir şekilde ortaya koyan bir araştırma türüdür. Biyoloji, kimya, fizik, mühendislik gibi doğa bilimleri alanlarında araştırmalar gözlem ve ölçmeye dayanır.
Sayılabilen veya sayılarla ifade edilebilen veriler nicel verileri oluşturur. Genellikle eşzamanlılık olaylarını veya seviyelerini incelemek için kullanılır. Ve “ne kadar” veya “kaç tane” ile başlayan sorular soran yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanır.
Labaratuarda yapılmış bir deney veya yoklama yoluyla toplanmış veriler sayısallaştırılabildiği için nicel verilerdir. Oysa bir kişiyle yapılan bir görüşmeden elde edilen veya bir metnin dilsel yapısının çözümlenmesiyle elde edilen veriler nitel veriler ortaya çıkarır.
İlgili 29 soru bulundu
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Başka bir deyişle, önceden oluşturulmuş olan hipotezleri sınamak amacıyla, geniş çaplı örneklemlerden nicel veriler toplayan, bu verileri istatistiksel olarak çözümleyen ve bulgularını genelleme amacı taşıyan araştırmalardır.
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
İstatistiksel analiz, bu nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen sonucu belirgin bir şekilde sunmak için kullanılır.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
Araştırma yapmak için çeşitli metodolojiler vardır; nitel ve nicel araştırma bunlardan en öne çıkan iki tanesidir. Nitel araştırma, gözlem ve görüşmeler yoluyla bir bireyin deneyimlerini ve bakış açılarını anlamaya odaklanırken, nicel araştırma sayısal verilere dayalı analizler yapar ve sonuçlar çıkarır.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Nicel veriler (ne):
Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar. İstatistiksel anlamlılık oluşturur, ölçümlerin zaman içindeki seyrini takip eder ve hedeflerle kıyaslama yapar.
Nicel veriler, verilerin sayı olarak ifade edilmesi gerektiren verilerdir ve genellikle istatistiksel yöntemlerle incelenir. Örnek olarak, bir araştırmada katılımcıların yaşları, eğitim durumları, aylık gelirleri gibi veriler nicel veriler olarak toplanabilir.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Nitel ve nicel veriler arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Nitel veriler, özelliklerin tanımında sayılara yer vermezken, nicel veriler tamamen sayılarla ilgilidir. Pasta turuncu, mavi ve siyah renktedir (kalitatif). Dişilerin kahverengi, siyah, sarı ve kızıl saçları vardır (niteliksel).
Nicel veriler kesikli ve sürekli olmak üzere iki şekilde incelenmektedir : Discrete (Kesikli) Sayısal Veriler: Sonlu veya sayılabilir bir şekilde sonsuz değerler dizisine sahiptir. Gözlemlere ait özelliklerin tam sayılarla ifade edildiği veri kümeleridir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Nicel gözlem sadece duyu organları ile değil bunun yanında ölçme aletleri kullanılarak yapılan incelemelere verilen isimdir. Nicel gözlem sonuçları sayısal olarak ifade edilmektedir. Örneğin; " dünya güneşe yaklaşık 149.6 km uzaklıkta bulunur" ifadesi nicel gözleme örnek olarak verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri