Hasat zamanı da Ekim ayında başlar. Ekildiği zamana göre pırasa hasadı Şubat ayına kadar devam eder. Bu nedenle pırasa tam bir sonbahar-kış sebzesidir diyebiliriz. Kendisine tezgahlarda Ekim ayından Şubat ayına kadar en taze haliyle ulaşabilirsiniz.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir. PIRASA HANGİ MEVSİMDE VE AYDA YETİŞİR? Pırasa, faydaları sebebiyle kış mevsiminin sevilen besin maddelerinden biridir.
Pırasa'da hasat gelişmenin hemen hemen her döneminde yapılabilir. Hasat zamanını pazar şartları ve yetiştiricinin kararı belirler. Normal verimin alınabilmesi için pırasaların 120- 150 gr veya daha fazla ağırlık kazandığı döneme kadar hasadı yapılmalıdır.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir.
İlgili 43 soru bulundu
Hasat zamanı da Ekim ayında başlar. Ekildiği zamana göre pırasa hasadı Şubat ayına kadar devam eder. Bu nedenle pırasa tam bir sonbahar-kış sebzesidir diyebiliriz. Kendisine tezgahlarda Ekim ayından Şubat ayına kadar en taze haliyle ulaşabilirsiniz.
Pırasa bebeklere 6. aydan itibaren verilebilir. Pırasanın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Bu nedenle üç gün kuralını mutlaka takip edin.
Pırasanın yeşil yapraklarından salata yapılabilir. Pırasa yaprakları ince ince kıyıp yaptığınız salatanın içerisine ekleyebilirsiniz. Özellikle marul salatasıyla karıştırabilirsiniz. Pırasanın yeşil yapraklarından omlette yapmak mümkündür.
Aydın Efeler İlçesi'ne bağlı Dalama Mahallesi'nda asırlık bir gelenek görenleri ve duyanları şaşırtıyor.
Yıllardır yerli pırasa tohumuyla ekim yapıyorlar
Ömer Çalış ise "Kışın kar yağdığı için pırasa ağırlığa dayanamaz kırılır, o yüzden 10 Kasım'dan önce bunu toprağa 75 derece eğimle yatırır, gömeriz. Daha sonra havuzda yıkacağımız kadarını getirir yıkarız, bağ haline getiririz.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz'den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran'a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir.
Çiğ pırasa gevrek ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Pırasayı çiğ tüketmek, içerdiği C vitamini gibi besin maddelerinin daha iyi korunmasına yardımcı olabilir, çünkü bazı vitaminler pişirme işlemi sırasında kaybolabilir.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı. Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
1. İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz bir alt kısmı olmalıdır. 2. Beyaz kısmı üzerinde herhangi bir çürük, çatlak ya da sarılaşma olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Pırasa mutfaklarımızda genel olarak yeşil saplarıyla bütün olarak kullanılır. Fakat sadece beyaz kısmını kullandınız ve elinizde yeşil sapları kaldıysa onları da listemizden seçeceğiniz börek, kiş tariflerinde değerlendirmeniz mümkün.
Yılın her mevsimi yetiştirilen pırasa, Akdeniz Bölgesi'nde doğal olarak yetişir. Zambakgiller familyasına ait olan bitki kendine has aromaya ve lezzete sahiptir, Hem yaprakları hem de kök ve gövde kısmı yenilebilen pırasanın yüzlerce çeşidi vardır.
Pırasayı üstten bir kat soyduktan sonra koyu yeşil olan kartlaşmış kısımlarınıda kesip atıyoruz. Pırasaları yıkayıp çok ince olmayacak şekilde doğradıktan sonra tüketiceğiniz kadar paketleyip pipetle havasını alın ve dondurucuya atabilirsiniz.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Pırasa çok faydalı bir sebzedir ve bebeklerin sindirim sistemi için oldukça etkilidir. Soğangillerden olduğu için gaz yapacağı yönünde endişeler uyandırır ancak pırasa gaz yapmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri