Yılanlar 400 kadar fleksibl omura sahiptir. Omuz kemeri ve göğüs kemiği yoktur. Kaburgaları esnektir. Göğüs bölgeleri çok genişleyebilir, ilk iki omur ile eklem yapan kaburga yoktur, ayrıca kuyruk bölgesinde de kaburga bulunmaz.
Yılanlarda mide, karaciğer, böbrek de uzun yapılıdır. Böbrek, testis gibi organlar aynı hizada değildirler. Yılanlarda idrar kesesi bulunmamaktadır. Hem yılanların hem de kertenkelelerin erkeklerinde, iki çiftleşme organı bulunur (Hemipenis) kloak yarığı eninedir.
Yılanlarda hem kemik hem de kıkırdak bulunur. Yılanların iskeleti, omurga, kaburga, kafatası ve çene kemiklerinden oluşur.
- Vücutlarını kaplayan derileri bulunur. - İskeletleri ve kıkırdakları bulunur. Yılan sahip olduğu özelliklere göre sürüngen bir hayvandır. Bu hayvanın omurgalı bir hayvan olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Bütün pullular gibi yılanlar da, vücudu üst üste binen pullarla kaplı ektotermik amniyot omurgalılardır. Çoğu yılan türü, ataları olan kertenkelelerinkinden çok daha fazla eklemi olan bir kafatasına sahiptir.
İlgili 42 soru bulundu
Yılanlar, hepsi olmasa da bir kısmı, önceden bacaklara sahipti, fakat şimdi yeni bir araştırma yılanların uzuvlarını, onların büyüme aşamasında, daha yavaş veya daha kısa bir süre büyüttüklerini ve bu şekilde de zaman içerisinde ortadan kalktıklarını gösteriyor.
Yılanların omurgası var mıdır? Yılanlar sürüngenler familyası içerisinde yer alsa da omurgaları vardır. Omurgalı hayvanlar ve sürüngen türleri arasında bulunan yılanlar hem kemik hem de kıkırdaklara sahiplerdir. Uzun yapıları ve çoğu yere sorunsuz bir şekilde girebildikleri için birçok kişi yılanları omurgasız sanıyor.
Yılanların üç odacıklı kalbi vardır. Bu iki kulakcık ve tam olmayan bir bölmesi bulunan tek karıncıktan ibarettir. Diyaframları yoktur, kalp diyaframa bağlantı yapmadığı için kolaylıkla yer değiştirebilir.
Yılanlar, diğer birçok omurgalı gibi gözlere sahiptir ancak görme yetenekleri türlerine göre farklılık gösterir. Bazı türlerde göz yapısı daha gelişmiştir ve bu türler nispeten iyi görebilirler. Diğer türlerde ise gözler daha az gelişmiş olup, görme kapasitesi kısıtlıdır.
Yılanlar: Engerek gibi bazı yılanların kızılötesi radyasyonu algılayabilen özel organları vardır. Bu, avlarının yaydığı ısıyı zifiri karanlıkta bile algılamalarını sağlayarak çevrelerinin termal bir haritasını çıkarmalarını sağlar.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Yılan soğukkanlı bir canlıdır ve vücutlarını sıcak tutmak için doğru ortamı ararlar. Çoğu zaman yılanlar vücutlarını sıcak tutmak için doğal güneş ışığını kullanır ve serinlemek için de saklanırlar. Yılanlar büyüdüklerinde derilerini dökerler.
Özellikleri. Kral kobra iri ve güçlü bir yılandır, ortalama olarak 3.6 ile 4 m arası uzunluğa ve yaklaşık 6 kg ağırlığa ulaşır. Erkek kobralar dişilerine göre daha büyük ve daha kalındır. Güney Tayland'ın Nakhon Sritamart Dağlarında fotoğraflanmış kobra 5.6 m ile vahşi yaşamda bu alandaki rekorun sahibidir.
Yılanlar. Bu yılan tek başına kıvrılıp yatmış ama bazı yılan türleri toplu halde kış uykusuna çekilir. Sıcaklıklarını daha uzun süre koruyabilmek için bazen yüzlerce, hatta binlerce yılan bir çukurun içinde iç içe geçip birbirine dolanarak uyur.
– Rüyada yılan görmek zenginliğin işareti sayılır. – Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar.
Yılanın yaşı ve büyüklüğü ile orantılı olmakla birlikte, kuyruk bölgesindeki boşluk derinse erkek, sığ ise dişi olarak değerlendirilir. Yetişkin cornlarımda erkeklerde en az 5 cm.(genelde 6-7 cm), dişilerde ise en fazla 2,5 cm (genelde 1,5-2 cm) olarak ölçtüm.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Yılanların bıraktığı yumurta, yılanın türüne göre değişir. Bu kapsamda yılanlar 3 ila 50 arasında yumurta bırakırlar. Örneğin engerek yılanlarında yumurta sayısı 3-12 arasında değişir. Bazı büyük yılan türlerinde yumurtadan çıkma anne karnında gerçekleşir.
Bir yılanın işitmesinin tepe hassasiyetinin 200 ila 300 Hz aralığında olduğunu ve ortalama insan sesinin yaklaşık 250 Hz olduğunu bildiğimizden, bir evcil yılanın aslında onlarla konuştuğumuzu duyabildiği sonucuna varabiliriz. Bu, birçok yılan sahibinin iddiasını destekliyor: Evet!
Frey, DBS, l, 125-126), Kur'ân-ı Kerîm'de yılandan söz edilmemiştir. Bazı İslâm tarihi kitaplarında geçen bu yılan unsuru tamamen İslâm dışı kaynaklara dayanmaktadır. Kur'an'a göre onları yasak ağaca yaklaşmaya teşvik eden şeytandır.
Yılanlarda üreme, türlere göre farklı olsa da, bu bölgede üreme dönemi (Haziran ayı) geldiğinde erkek ve dişi yılan birbirine sarılır ve sürtünerek hızlıca hareket edip, birbirlerine kur yapmaya başlar. Ayrıca birden çok erkek yılanın tek bir dişi için rekabet etmesi de oldukça yaygındır.
Yılanların bazı türleri yumurta ile çoğalırken, bazı türleri ise doğurarak çoğalır. Doğurarak çoğalan yılan türünün doğum anı amatör bir kamera ile bu şekilde görüntülendi.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Yılanlar ne zaman kış uykusuna yatar sorusunda olduğu gibi yılan kaç ay kış uykusuna yatar sorusunun cevabı da iklime göre değişkenlik göstermektedir. Araştırmalara göre bu konuda kesin bir süreç olmasa da yılanların genellikle 8 ay gibi bir sürede kış uykusuna yattığı söylenmektedir.
Deniz yılanları Hint Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a kadar ılık sahil sularında bulunurlar. Tamamının yüzgeç benzeri bir kuyruğu bulunur ve çoğu onlara yılan balığı benzeri bir görüntü kazandıran yandan basık bir vücuda sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri