Gömülmeden önce cenaze bir gün evde bekletilir. Bu bekletme gurbette bulunan yakınlarının gelişlerini bekleme ve öleni son yolculuğuna uğurlamadan önce, evinde ailesi ile bir gece daha geçirmesini sağlama amacı ile yapılır. Bu süreçte cenaze yakınları ölünün başında ağlarlar.
Cenaze evinde kimse gülmez, televizyon, radyo açılmaz, banyo yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, yemek pişirilmez.
Ölünün 3.günü bütün çevrelerde helva kavrulmakta, dualarla kavrulan bu helva, dağıtılmaktadır. Böylece, helvayı yiyen kişilerin de ölünün ruhuna “fatiha” okuması beklenmektedir. Ölünün 7.günü büyük bir yemek verilmektedir. Her kesimde, bu günde yenilen yemek daha zengin, gelenler daha kalabalık olmaktadır.
Evde meydana gelen ölümlerde Ölüm Belgesi mesai saatleri içinde Belediye Tabipliği tarafından verilir. Nüfus cüzdanı, varsa sağlık karnesi, ölen kişinin kullandığı ilaçların reçetesi, hastalığı ile ilgili raporlar hazır bulundurulur. Mesai saatleri dışında ölüm belgesi nöbetçi aile hekimi tarafından düzenlenir.
Açıklama: Cenazenin kaldırılmasından sonra üç gün süre ile cenaze evinde taziye için oturulur. Bu süre köylerde daha uzun sürer. Bu süre içerisinde evde yemek pişmez akraba ve komşular tarafından hazırlanan yemekler üç gün boyunca cenaze evine getirilir.
İlgili 35 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulundan yapılan açıklamada; “Ölünün evinde üç gün ziyafet tertip etmek ve cenaze sahibinin yemek vermesi mekruktur. Ölenin ev halkına üç gün yakınları ve dostları tarafından yemek götürülmesi sünnettir.
Ev sahibine bir şey sorulmaz. Başsağlığı için gelenler sessizce oturur, biri Kur'an okuduktan sonra kalkarlar, hoşgeldin veya güle güle denmez. 'Allah sizlere sağlık versin' denir çok oturulmadan kalkılır. Yemek vaktinde gelinmez, geldiyse de sofraya oturulmaz.
Ölüm sonrası hukuki işlemler; cenaze planlaması, morg işlemleri, defin işlemleri ve ölen kişinin miras işlemlerini içerir. Cenaze planlaması, cenazenin defin edileceği yerin belirlenmesi, defin töreninin zamanının ve şeklinin düzenlenmesini kapsar.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin. Olmadık zamanlarda evde sinek vb. canlılar dolaşırsa, bu birinin ruhu olduğuna yorulur. Ruh, kıyamet kopunca yerine yerleşir; suallere cevap verir.
Cenazenin alınarak gasilhaneye nakledilmesi, yıkanması, kefen-lenmesi, camiye ve oradan mezarlığa nakledilerek gömü işleminin yapılması ve gereken dini vecibeler de dahil tüm hizmetler Mezarlıklar Müdürlüğünce ücretsiz yerine getirilmektedir.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
Cenaze gömüldükten yaklaşık yedi gün sonra, ölen kişinin yaşarken kılmadığı namazların, tutmadığı oruçların, yerine getirmediği ibadetlerin ve borçlarının hatim ıskatı yapılır. Ölünün parası varsa, yaşarken “Bu parayla benim hatim ıskatımı çevirtin” de diyebilir.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
sadece başınız sağolsun denir.
-“Ölüyü böreksiz, düğünü beleksiz(hediyesiz) yapma” diye bir söz vardır. Dolayısıyla ölü evine yemek getiremeyen eş-dost şeker, pirinç, yağ gibi ihtiyaçları getirir.
“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin” gibi cümlelerle ölenin yakınları teselli edilir.
Mümin ruhlar nimet içinde oldukları için ve ruhları serbest oldukları için serbest dolaşabilirler. Ancak kâfirlerin ruhları ve günahları fazla olan müminlerin ruhları azabla meşguldurlar. Ölülere Kur'an okunduğu zaman eve gelmeleri mümkün olabilir.
İnsan ruhu denilince canlılık, bilinç, akıl, idrak, irade gibi niteliklere sahip bir özden söz edilmiş olur. İnsanların hayvanlardan farklı olması ruhlarının değişik yaratılmasından kaynaklanır. İnsanlar arasındaki fark da aynı ruh türü içinde değişik mertebelerde bulunmalarının sonucudur.
Vefat bildirimleri, vefatın gerçekleşmesinden sonra 10 günlük süre içerisinde halk sağlığı merkezi tarafından dijital olarak nüfus müdürlüğüne bildirilmektedir. Şahsi olarak nüfus müdürlüğüne başvururken vefat eden kişinin Türkiye Cumhuriyeti Resmi Kimlik Kartı ile birlikte bildirilmelidir.
Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur. Türk medeni Kanunu'nun 640.maddesine bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşma anına kadar mirasçılardan hiçbiri bankadaki paraya dokunamaz.
Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur. Kişinin öldüğünü ifade etmek için de "öldü, vefat etti" gibi ifadeler kullanılır.
Kalkarken yine, “Baki Allah” tabiri de kullanılır. Ayrılırken de ölü- nün en yakınları taziye evinin kapısında durur ve gidenleri uğurlar. Kapıda da başsağlığı dilekleri iletilir. Taziye için gelenlere acı kahve (mırra), çay ve koku (gül yağı) ikram edilir.
Taziye evlerine gelenler biliyorlarsa Kur'an-ı Kerimden bir bölüm, bilmiyorlarsa sadece el- fatiha diyerek üç İhlas bir Fatiha Surelerini okurlar. diyerek dua edilmesine aracılık eder. dileklerinin kabul edilmesine "Taziyeye Oturmak" denir.
Taziye Evi:
Vefat eden vatandaşlarımızın ailelerinin, başsağlığı ve taziye ziyaretlerini kabul ettiği bir mekan olan taziye evi, bir aileye en fazla üç gün için tahsis edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri