Pırasanın yeşil yaprakları; beyaz kısmından 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat daha fazla C vitamini içeriyor. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra pırasadaki diğer güçlü antioksidanların birleşimi cildinizi serbest radikallerin ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korur.
Pırasanın yeşil yapraklarından salata yapılabilir. Pırasa yaprakları ince ince kıyıp yaptığınız salatanın içerisine ekleyebilirsiniz. Özellikle marul salatasıyla karıştırabilirsiniz. Pırasanın yeşil yapraklarından omlette yapmak mümkündür.
Hem yaprakları yani yeşil kısımları hem de baş yani beyaz kısmı yenir.
Yeşil yaprakları, günlük lif ihtiyacının neredeyse %7'sini karşılıyor. Ayrıca tıpkı sarımsak gibi antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkiye de sahip. Pırasa kolesterolü düşürüyor. Ayrıca trombosit pıhtı oluşumunu engelleyerek koroner arter, damar hastalıkları ve felç riskini azaltıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Yeşil kısımları, provitaminler ile A ve C vitamini bakımından beyaz kısmından daha zengindir. Pırasanın yapısı, su ve vitaminin yanı sıra birçok mineral sağlar. Bunlar arasında, demir, fosfor, potasyum, bakır, magnezyum, selenyum ve potasyum vardır.
Pırasa yapraklarını güzelce yıkayıp ince ince doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Pirinç, havuç ve pırasaları bir tencereye alıp üzerine suyunu ekleyip malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra terbiyesini hazırlayalım.
PIRASA DAMARLARI KORUYOR
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.
Pırasa kökleri tarlada hazırlanan tahta ve masuralar üzerine sıra arası 30 cm , sıra üzeri 15 cm olacak şekilde açılan çukurlara dikilir.Dikimden önce , dikim kolaylığı sağlamak amacıyla kök ve yaprakların 1/3 ü kesilerek budama yapılmalıdır.Fide dikimi, haziran-ağustos ayları arasında yapılır ve dikimden sonra bolca ...
Yaz mevsiminde taze olarak bulamayacağınız pırasayı kış mevsiminde taze satın alıp yemeklere kullanmak için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Sirke pırasanın pişerken kötü bir koku salmamasını sağlayacaktır. Sirke yerine suya limon ve 1 çay kaşığı karbonat atabilirsiniz. Bu sayede de kokusu engellenecektir ve pişerken kıvamı nefis bir şekilde kalacaktır.
Elinizdeki pırasaları tek tek tezgaha dizin. Şimdi sırasıyla her bir pırasa tanesinin kökünden ve ucundan 2 parmak kalınlığında bir parça kesin ve bu parçaları atın. Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın.
Zambakgiller familyasına ait olan bitki kendine has aromaya ve lezzete sahiptir, Hem yaprakları hem de kök ve gövde kısmı yenilebilen pırasanın yüzlerce çeşidi vardır.
Sağlıklı ve doğal bir pırasa, yapraklarının koyu yeşil, dip kısmının beyaz olmasıyla anlaşılabilir. Pırasanın beyaz kısımlarında sararma, yapraklarında çatlaklar ve solma varsa o pırasa taze değildir.
Toprağı ıslatmak bir "kalınlaşmaya" neden olarak sertleşmiş bir blok halinde katılaşmasına ve köklerin gelişmesini engellemesine neden olabilir. Kaliteli pırasanın çok taze, yeşil yaprakları ve soğanı kısmı beyazdır.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
8- Pırasa, vitamin ve mineral açısından zengindir:
K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kemik kayıplarına karşı korur.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Sotelediğiniz pırasaları bir kaseye alın ve soğutun. Üzerine süzme yoğurdu ilave edip güzelce karıştırın ve servis tabağına alın. Sumak ve toz biberle birlikte kızdırdığınız zeytinyağını pırasaların üzerine gezdirin. Son olarak ceviz ve dereotu serpiştirip servis edin, afiyet olsun!
Öncelikle, mercimekleri bulanık ve köpüklü suyu gidene kadar iyice yıkıyoruz. Sonra tencereye yağları koyup erittikten sonra, ince ince doğradığımız pırasa, soğan ve havuçları atıp, 2-3 dk. kavurmaya başlıyoruz. Sonra sarımsak ve salçaları ilave ediyoruz.
Pırasanın yeşil yaprakları; beyaz kısmından 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat daha fazla C vitamini içeriyor. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra pırasadaki diğer güçlü antioksidanların birleşimi cildinizi serbest radikallerin ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korur. tarafından sağlanmaktadır.
Görüntü olarak yeşil soğana benzeyen pırasa güçlü bir iltihap söktürücü besindir. Vücuttaki serbest radikalleri kolayca atmaya yardımcı olan bu güçlü iltihap söktürücü bu sayede akşamların rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
Pırasa yoğurtla yenir mi? Pırasanın protein değeri düşüktür. Yoğurt ile birlikte pırasa tüketilmesi protein değerini artırabilir. Ancak pırasanın et gibi proteinli, yağlı ama lifsiz besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri