Prevalans çalışmaları olarak da adlandırılan kesitsel araştırmalarda; hastalık durumu (sağlık durumu) ve risk faktörleri aynı anda veya kısa bir zaman aralığında ölçülebildiği çalışmalardır.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Açıklama: Prevalans, sağlık sorununun toplumdaki büyüklüğü/sıklığı hakkında fikir verir.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Belirli bir nüfusta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranı “Prevalans” olarak adlandırılır.
İnsidans bir hastalığın oluşumunu, prevalans ise varoluşunu gösteren ölçütlerdir. Böylece insidans yeni vakaları, prevalans ise eski-yeni bütün vakaları ortaya koyar.
İlgili 31 soru bulundu
Risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt. Belirli bir toplumda belirli bir sürede saptanan yeni vaka sayısının o toplumun yıl ortasındaki nüfusuna veya risk altındaki kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Bir hastalığın, belli bir zaman noktasında, belir- li, tanımlanmış bir toplumda görülen olgu sayısı "prevalans" olarak adlandırılır. Bir hastalığın, belli bir zaman aralığında görülen yeni olgularının sayısı ise "insidans"tır.
Prevalans (Yaygınlık), prevalans hızı veya prevalans oranı, belirli bir nüfusta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranıdır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarında öncelikli amaç, çalışanların sağlığını korumaktır. İş yeri ortamında bulunan teknik ekipmanlar ile çalışma koşullarından kaynaklanan çeşitli riskler nedeni ile çalışanların sağlığı bozulabilir.
İş sağlığı ve güvenliği (İSG); işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır.
Örneğin bir kohort çalışması, bir hastalığın nedenlerini bilmek ve risk faktörleri ile sağlık sonuçları arasında ilişki kurmak amacıyla yürütülür. Bu tür bir çalışma, bir hastalığa maruz kalan bir popülasyonun maruz kalmayan bireylerle karşılaştırılmasıyla gerçekleştirilir.
Prevalans
Belirli bir zamanda bir hastalığın toplumda ne sıklıkta görüldüğünü belirtir.
şimdiki olayları geçmişteki olaylar üzerinden açıklamaya çalışan; katılımcıları, içinde bulunulan zamandan başlayarak geçmişe doğru inceleyen, deneysel olmayan araştırma türü.
Çürük İnsidans Hızı
Belli bir devre içinde yeni çıkan çürük lezyonlarının miktarını gösteren ve genellikle kişi başına düşen ortalama yıllık yeni kavite sayısı olarak ifade edilen bir indekstir.
Primer Atak Hızı: Primer olgu sayısı/risk altındaki duyarlı kişi sayısı Salgının boyutunu verir. İlk olgu (indeks olgu) görüldükten sonra o hastalık için en uzun kuluçka dönemi içinde görülen tüm olgular aynı kaynaktan bulaşmış kabul edilir. Sekonder Atak Hızı: İnfeksiyonun ne kadar yayıldığını gösterir.
İyilik hali dışında olduğu düşünülen herhangi bir fiziksel veya psikolojik durum; hastalık.
– Uğradıkları iş kazası veya meslek hastalığı sonucu zarar gören çalışanların uygun işlerde çalışmalarına olanak sağlamak, – Meydana gelen zararların derecelerini objektif, bilimsel ve etik yollarla tespit etmek ve değerlendirmek, – Maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmaktır.
Birleşmiş Milletlere göre İSG: • İş sağlığı ve güvenliği bir insan hakkıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarında öncelikli amaç, çalışanların sağlığını korumaktır.
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi kurulurken şu aşamalardan geçilir; 1. Mevcut durum tespiti yapılmalıdır. İşlerle ilgili tehlikelerin belirlenmesi ve tehlikeleri için risk analizi ▪ yapılması. ▪ Kanuni ve diğer gerekliliklere karşı durum tespiti.
➢ Hastalık kısa sürüyorsa prevalans azalır. İnsidans: İnsidans, insidans hızı veya insidans oranı, belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalık veya hastalıkların yeni olgularının sayısını ifade eder.
Vaka Kontrol Araştırmaları
nedensel olup olmadığını saptayabilmek için uygulanan kolay, ucuz ve kısa sürede sonuç veren analitik araştırma türüdür. (kontrol grubu), hastalığa yol açtığından şüphelenilen bir etkenin ne boyutta olduğu saptanarak, vaka ve kontrol grupları arasında bir fark olup olmadığı araştırılır.
Primer atak hızı: İlk vakanın saptanmasından itibaren en uzun bir kuluçka süresi içinde saptanan vaka sayısının, duyarlı kişi sayısına bölümü ile elde edilir. Sekonder atak hızı: En uzun ikinci kuluçka süresi içinde görülen vaka sayısını, duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır.
Belirli bir dönemde belirli bir hastalığa yakalananların ölüm oranı. Açıklama: Vaka fatalite hızı, salgınlarda alınacak önlemlerin kapsamını, taramaların etkinliğini ve tedavinin faydalarını ölçmede kullanılmaktadır.
Epizod hızı: Bağışıklık bırakmayan ve tekrarlayan hastalıkların sıklığını ölçmek için uygun bir ölçüttür. Örneğin; streptokok enfeksiyonları, gastroenteritler gibi. Kaba Ölüm Hızı: En sık kullanılan ölüm ölçütüdür. Çok duyarlı bir ölçüt değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri