İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
Çekim ekleri; isim çekim ekleri ve fiil çekim ekleri olmak üzere iki çeşide ayrılır. .
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
İlgili 23 soru bulundu
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için kök fiil kip eki ve şahıs eki almalıdır. Bu şekilde basit çekimli bir fiil oluşmuş olur. Örnek: gör (fiil kökü) + dü (kip eki) + m (şahıs eki) gördüm çekimli fiili meydana gelir. gel (fiil kökü) + di (kip eki) + m (şahıs eki) geldim çekimli fiili meydana gelmektedir.
Eğer yüklem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri almışsa, o yüklem çekimli eylemdir. Örneğin, “Seni çok seviyorum.” cümlesindeki yüklem “seviyorum” dur. Bu yüklem, “sev” fiil köküne şimdiki zaman eki (-iyor) ve birinci tekil şahıs eki (-um) almıştır.
-r/-ar/-er : bozar-, morar-, karar-, sar(ı)ar-, ağ(k)ar– … -se : önemse-, garipse-, susa-, kanıksa-, … Kök ya da gövde durumundaki fiillere eklenerek isim soylu sözcükler oluşturan yapım eklerine, fiilden isim yapım ekleri denir.
3. Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, yapım ekleri ve ondan sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul'un taşı toprağı altın, dediler. İstanbullu beni tanımadı. İstanbullunun beni tanıması normal bir durum.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
Türk dili son eklemeli bir dildir ve başlıca iki türlü eki vardır. Kelime türeten ekler kelime kök ve gövdelerine, fiil veya isim köklerine yeni anlamlar kazandırır.
İsimden isim yapım ekleri, isimden fiil yapım ekleri, fiilden isim yapım ekleri ve fiilden fiil yapım ekleri çeşitleri olarak sıralanabilir. İsimlerden isim türetmek için kullanılan yapım eklerine isimden isim yapım ekleri denir.
Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir. Fiilimsileri niteleyen kelimeler zarf görevinde olurlar.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Türkçede fiiller, aldıkları zaman eklerine göre ikiye ayrılır. (-dı, -mış, -er, -yor) eklerinden yalnızca birini almış olan fiillere basit çekimli eylem denir. Birden fazla zaman eki almış fiiller ise birleşik çekimli eylem olarak adlandırılır.
Çünkü çekimli fiil, çekim eki almış fiildir ve cümlede bütün fiiller aldıkları eklerle kip ve şahıs anlamı taşır. Zarflar da fiillerin özelliğini gösteren kelimelerdir diye kısaca açıklayabiliriz. Fiilimsiler ise fiillerin çeşitli eklerle isim, sıfat ve zarf olarak kullanılabilen halleridir.
Basit çekimli fiil, yukarıda anlatıldığı gibi tek zaman eki olan fiillerdir. Birleşik zamanlı fiillerde ise birden fazla zaman eki vardır. Yine –gezmek fiilinden yola çıkalım. Gez-i-yor-du-m burada şimdiki zaman ekinin yanı sıra dili geçmiş zaman eki de bulunmaktadır.
Fiil çekiminde kipe şahıs ekleri de eklenir: geldim, geldin, geldi, geldik, geldiniz, geldiler.
Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler, eylemden türeyen, ancak eylemin bütün özelliklerini göstermeyen sözcüklerdir. Bunlar bir fiil gibi olumsuz yapılabilir; ancak bir fiil gibi çekimlenemez.
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını ve bazen de türünü değiştirirler. Bu özellikleriyle isimden isim, isimden fiil, fiilden isim ve fiilden fiil türetirler. Birkaç özel durum dışında her zaman çekim eklerinden önce gelirler.
Çekim ekleri kelimelerde en sonra gelen eklerdir. Bir kelimede çekim eki yapım ekinden önce gelemez. Ayni cinsten iki çekim eki üst üste gelemez. Bunun çok nadir görülen bazı istisnaları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri