Çalıştığı işyerindeki maaş takvimi ise değişmeyecek. EYT kapsamında olup ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlar da EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecek.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, prim günü eksik olan kişiler daha az prim günüyle ve daha geç yaşta emekli olabiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emekli aylığı bağlayabilmesi için kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcu bulunmaması gerekiyor.
EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlamış olmak gerekiyor. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında olamazsınız.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR? Askerlik ve borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler.
EYT'de Önemli Detay: Sigorta Girişi Yapılmadan Çalışanlar Da Hak Kazanabilecek. Çalıştığı halde sigorta girişi yapılmayan, sigortaya girişi geç bildirilen binlerce kişi EYT yasasından yararlanabilmek için iş mahkemelerine başvururken, yasalarla bu kişiler için de emeklilik mümkün.
Böylece yılın bitmesine kalan 3 gün içinde başvuru yapanlar yüzde 54,66'lık artıştan etkilenmeyecek. 2022 yılında borçlanmalarda günlük ödenecek minimum tutar 69 lirayken, 2023 yılında bu tutar 107 liraya, en yüksek tutar da 2022 yılı için 517 lirayken 2023 yılı için 800 liraya çıkacak.
Askerlik borçlanması ile EYT'li olamazsınız.
5000 prim günü önerisi reddedildi
Yasa teklifinin birinci maddesinde AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle değişikliğe gidildi. Yapılan yeni düzenlemeyle emekli olduktan sonra aynı iş yerinde yeniden işe başlama süresi 10 günden 30 güne çıkarıldı.
EYT'de kademeli prim gün ne demek? EYT yasasına göre, 1999 öncesinin emeklilik için 5 bin prim gün sayısı şartına kademeli artış getirildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
İsteğe bağlı sigortalılar, toplu para ödeyerek 4B'li çalışanlarla aynı koşulda emekli olmaktadır. Emekliliğin ne zaman gerçekleştiği ilk sigorta girişine bağlı olarak değişmektedir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ''Primlerin ödenmesi'' başlıklı 88. maddesinin 11. fıkrasında; ''Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.'' ibaresi yer almaktadır.
EYT askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılacağı da araştırılan konular arasında. Askerlik borçlanması, EYT yasasının yasalaşmasıyla birlikte binlerce kişi tarafından sorgulanıyor. 1999 öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısında eksik olan kişiler, askerlik borçlanması ile EYT'den faydalanabilecek.
Çeker; ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT'den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur.
Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
1998 ile 1999 arası sigorta girişli ne zaman emekli olur? * İlk sigortalı olduğu tarih 24 Kasım 1998 ile 8 Eylül 1999 arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve 5975 gün prim ödemeleri ve 58 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.
- Örneğin, 25 Aralık 1999 tarihinde SSK'lı olarak çalışmaya başlayan ve bu tarihten önce 18 ay askerlik yapan bir kişi, 22 Haziran 2001 tarihinde memur statüsünde çalışmaya başlamışsa; askerlik borçlanması yapsa da ilk sigortalı tarih öne çekilemeyecek ve EYT'den yararlanamayacak.
Emeklilik için başvuranların; prim gün sayıları, hizmet yılları, gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, varsa hizmet birleştirmeleri, varsa prim borçları olup olmadığı gibi detaylara bakılıyor. EYT başvurusunun ardından emeklilik sonuçları e-Devlet üzerinden ya da SMS ile öğreniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri