Ülkemizde Primolut–N, Tarlusal, Lutenyl, Duphaston adıyla satılan ilaçlar bu gruptandır. Kalıcı hormonal probleme kesinlikle yol açmazlar. İleri dönemde yumurtlama bozukluğu veya çocuk sahibi olmada hiçbir olumsuz etkileri yoktur. Kilo almaya neden olmazlar.
Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için de adet geciktirici ilaçların herhangi bir olumsuz etkisinden söz edilemez. Adet geciktirici ilaçlar aşırı kilo alımında da sebep olmazlar.
Çok fazla PRIMOLUT-N almanın yaratacağı ciddi zararlı etkilerle ilgili herhangi bir rapor yoktur. Aşırı dozda kullanımında bulantı, kusma ve vajinal kanama görülebilir. Eğer çok fazla tablet aldıysanız ya da bir çocuğun PRIMOLUT-N aldığını fark ederseniz doktorunuza başvurunuz.
Ancak doğrudan adet söktürücü olarak önerilmez. Primolut-N: Noretisteron adı da verilen bir hormon olan progesteronun sentetik bir versiyonu olan bu ilaç adet düzensizlikleri veya adet kanamasını başlatmak için kullanılır.
Doz, günde 3 kez 1 tablet PRIMOLUT-N olup, beklenen menstruasyondan 3 gün önce başlanır ve 10 ila 14 günden daha uzun sürmez. Hasta tablet almayı bıraktıktan 2-3 gün sonra, normal menstruasyon başlayacaktır. Bu yöntem, tedavi siklusu boyunca hamilelik riski olmayan kadınlar ile sınırlandırılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
İlacı kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı? İlaç sadece adet geciktirici bir içeriğe sahiptir, tek başına hamileliği engelleme özelliği yoktur. Eğer adet geciktirici ilaçla birlikte doğum kontrol hapı kullanılıyorsa koruma sağlanabilir.
Ertesi gün hapını her adet döngüsünde kullanmak adet düzensizliği ve yüksek doz progesteronun getirdiği iştah artışı, kilo alma, rahim içi zarında kalınlaşma gibi yan etkilere sebep olur.
Bu nedenle kadınlar istedikleri süre bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilirler. Ancak adet kanamasını erteleyebilmek için beklenen adet gününden en az 4-5 gün önce ilaca başlamak gerekir. Eğer ilaç adet gününe 1-2 gün kala başlanırsa kanamayı geciktirme etkisi elde edilemeyebilir.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktora başvurulduğunda da öncelikle hastanın hikayesi alınır.
Adet geciktirici ilaçların içerdiği progesteron hormonuna bağlı bazı yan etkileri bulunabilir. Bunlar; göğüs hassasiyet artışı ve şişkinlik, sivilce, duygu durum bozuklukları ve mutsuzluk hali, vücutta sıvı toplanması (ödem), cinsel istek kayıpları, kabızlık sayılabilir.
Adet dönemini geciktirmek için kullanılan ilaçların hormonsal bir probleme yol açıp açmayacağı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Yani, ileride çocuk sahibi olmak isteyen kadınların adet geciktirici ilaçlar sebebi ile kısır olması söz konusu değildir.
24.08.2009 tarihinde hamile olduğumu öğrendim acaba primolut-n kullanımının bebeğe veya hamileliğime bir zararı olur mu? Merhabalar, Hayır bir zararı olmaz, gebelik devam eder.
Çünkü; adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirilirse bazı kadınlarda vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, varis, kanama miktarında artış ve kabızlık gibi şikâyetlere de yol açabiliyor.
Aslında doğum kontrol hapı kullananlarda bazen iştah artışı görülebilir. Dikkat edilmezse buna bağlı olarak kilo alınabilir. Yani ilacın direkt etkisinden çok iştah açılması sonucunda fazla yemeden kilo alma görülebilir.
Yeni formüllere sahip doğum kontrol haplarında progesteron hormonunun farklı biçimleri kullanılıyor. Yeni nesil doğum kontrol haplarında su tutma gibi bir etki yaşanmıyor. Dolayısıyla çağdaş doğum kontrol hapları kilo alma problemi doğurmaz.
“Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır. İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca yoktur, ancak daha uzun süreli adet geciktirilmesi isteniyorsa farklı yöntemler mevcuttur.
Yazın tatil günlerindeki regl tarihini ertelemek için gelişigüzel kullanılan adet geciktiriciler yan etkileri bakımından risklidir. Bu hapları ailesinde kanser öyküsü bulunan, emziren, gebelik şüphesi, meme kanseri ve anormal kanaması olan kadınların kullanmamaları gerekir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Doğum kontrol hapı kullananlarda ise bacaklarda biraz daha şişme ve ödem olduğundan daha da büyük bir şiddetle öneriyoruz. Koruyucu varis çorapları kanın yukarı doğru akımını hızlandırırlar. Hem şişlik ve dolgunluk gibi şikayetlerinizi azaltır hem de pıhtı oluşum riskinden sizi korurlar.
Kilolu hastalarda diyet ve egzersiz yaparak kilo verince adetler düzene girer, yumurtlama fonksiyonları düzelir ve gebelik daha kolay gerçekleşir. Bekar yada çocuk istemeyen hastalarda en çok kullanılan tedavi doğum kontrol ilaçları ve progesteron tabletleridir.
Ertesi gün hapı içeriğindeki yüksek miktardaki hormon ve hormon kullanımına bağlı olarak görülen yan etkilerden dolayı bir aylık zaman diliminde bir kereden fazla kullanılmamalıdır. Hormon kullanımın ayrıca kilo aldırmaya yol açtığı da bilinir.
Kızlık zarı onarımı adet düzenini değiştirmez.Adet düzenini kullanılan hormonal ilaçlar,yumurtalık kistleri ,stres,mevsim geçişleri, vücuttan salınan hormonların seviyesindeki değişiklikler etkiler. Kızlık zarı operasyonu adet düzenini etkilemez.
Adet geciktirme hapı, kalıcı bir hormonal problemin meydana gelmesine sebep olmaz. Çocuk sahibi olmada da herhangi bir olumsuz etki de meydana gelmez. Aynı zamanda kilo almaya da sebep olmazlar. Sadece adet günü değiştiğinden dolayı, adet düzeni de yeni gerçekleşecek kanama gününe göre yeniden düzene girer.
Değerli kardeşimiz, Hacda, Ramazan ayında veya diğer vakitlerde âdet geciktirici ilaç kullanmak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri